Geirnaert wint in Hasseltse zomerblitz

GeirnaertGeirnaert scoorde 14/15 en bleef Roy Schoemans en Mher Hovhanisian voor. Met meer dan 60 deelnemers was de opkomst uitstekend en het toernooi viel nog op door een andere eigenaardigheid: de snelste onreglementaire zet uit de geschiedenis van de Limburgse blitz…

Schoemans domineert, maar Geirnaert wint

Steven Geirnaert en Mher Hovhanisian waren de grote favorieten in het eerste luik van de zomerblitz. Zij konden vooral concurrentie verwachten van Roy Schoemans (2265, snelschaakelo) en Peter Nuytens (2183, se).

Een blitztoernooi begint altijd met het openingswoord van de scheidsrechter, die ondermeer aangeeft dat een onreglementaire zet de partij beëindigt. “Achja, dat zal toch niet zo veel gebeuren”, denkt men dan tot een halve minuut later op bord 8 de partij 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Pxe4 1-0 werd gespeeld. Dit moet de snelste onreglementaire zet uit de geschiedenis van het schaken zijn!

Schoemans-GeirnaertHet toernooi week al snel af van het normale stramien. Hovhanisian liet in de derde ronde al een halfje liggen tegen Jan Lagrain (2071, se), terwijl ook Steven Geirnaert remise speelde, tegen Geert Verbeek (2005). Daardoor was het Roy Schoemans die de leiding nam en die een hele tijd vasthield. Schoemans won vlot van Nuytens en hield zijn oude rivaal Geirnaert op remise na een spannende partij, waarin Schoemans waarschijnlijk gewonnen stond maar toen naar het einde zijner tijden evolueerde. Remise.

Intussen bleef Hovhanisian verliezen – Marc Sels (1920, se) en Steven Geirnaert waren te sterk – waardoor hij rustig kon beginnen aan een comeback. Die comeback kwam er en wel net tegen clubgenoot Roy Schoemans. Hovhanisian won waardoor Schoemans’ bonus van een half punt veranderde in een half punt achterstand. Met alle toppers achter de kiezen kon Geirnaert het toernooi droogjes uitspelen. Achter Geirnaert hield Schoemans zijn tweede plaats makkelijk vast, uiteindelijk zelfs met ruime voorsprong op Hovhanisian. Nuytens werd vierde, Stef Soors vijfde en Jan Lagrain zesde.

Voor Geirnaert een duidelijk overwinning, weliswaar zonder echt goed te spelen, zoals hij zelf aangaf op het einde van het toernooi. Volgende vrijdag (1 augustus) om 20u is er het tweede luik van de zomerblitz, dan in Lommel, waar Geirnaert een pak meer tegenstand mag verwachten, want de deelnemerslijst is nu al de moeite. Klik hier voor meer info.

De eindstand na 15 rondes (sommige elo’s zijn de Limburgse Snelschaakelo’s):
Voor enkele foto’s, klik hier.

1. Steven Geirnaert (2359) 14
2. Roy Schoemans (2265) 13.5
3. Mher Hovhanisian (2328) 11.5
4. Peter Nuytens (2183) 11
5. Stef Soors (2177) 10.5
6. Jan Lagrain (2071) 9.5
7. Geert Verbeek (2005), Geert Meekers (1909), Jan Bollen (2157) 9
8. Jimmy Geboers (1932), Dries Moors (1940), Sander Hauglustaine (NC), Tom Vananderoye (1576), Piet Ulburghs (1513), Wesley Carmans (1646) 8.5
9. Enzovoort

 1. tom vananderoye
  tom vananderoye26-07-2008

  Steven Geirnaert speelde remise tegen Geert Verbeek, niet tegen Jan Bollen. Een kwestie van de verkeerde Hasselaar. In ieder geval een geslaagde eerste versie en dus voor herhaling vatbaar.

 2. hazanovitch
  hazanovitch26-07-2008

  prima kleine!!!!

 3. Dries Moors
  Dries Moors30-07-2008

  Mooi en snel verslag. Pet af.

  “De eindstand na 15 rondes (sommige elo’s zijn de Limburgse Snelschaakelo’s):”

  Hoe bedoel je? Alle gebruikte elo’s zijn de snelschaakelo’s. Indien er nog nooit een partij verwerkt werd voor snelschaakelo – of se of s-elo of hoe je het ook noemen wil – is je beginwaarde je nationale elo. Maar het is wel degelijk se.

  En het zeer mooie resultaat van Sander – die ook mij te grazen nam – mag zeker nog eens extra vermeld worden.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.