Remiseloos Charleroi start met… remises

PlachetkaGeen remises voor zet 20 en niet voor er twee uur gespeeld is. Dat is de regel die de organisatie dit jaar heeft ingevoerd om debacles zoals vorig jaar te vermijden. Op de eerste dag lijkt deze regel echter niet veel impact te hebben (partijen nu online op SFplus)

Plachetka en Kraemer starten met een zege

Het was broeierig heet in de ruime en aangename speelzaal in Charleroi. Veel nieuws onder de zon, want voor het eerst in een Belgisch toernooi wordt een anti-remisemaatregel gebruikt. In de GM-groep mag men immers niet voor zet 20 remise bieden. Men moet ook wachten tot de eerste twee uur van de partij verstreken zijn.

Sommigen vonden het idioot, maar als je de grootmeesters van vorig jaar bekijkt, kan men de motieven van de organisatie goed begrijpen. Iedereen in Charleroi herinnert zich nog wel GM Kveinys, die gemiddeld 10 zetten nodig had om daarna de zware bieren in te vliegen. De samenstelling van de grootmeestergroep kent dan ook geen spelers meer van dat kaliber. De spelers lijken dan ook belangrijker dan de remiseregel.

DgebuadzeWant wat gebeurde er vandaag? Gharamian-Rausis. Remise op de 20ste zet. Hovhanisian-Dgebuadze. Remise op de 21ste zet. Niet dat de spelers niet probeerden, maar het is niet verboden om op safe te spelen natuurlijk. Gharamian sukkelde in de opening en was waarschijnlijk meer dan tevreden met het halve punt. Dgebuadze op zijn beurt leek meer bezig met het veinzen van een snor dan met het nemen van onnodige risico’s. Volledig begrijpelijk trouwens, want met zwart spelen tegen Hovhanisian in diens favoriete c3-siciliaan is geen makkie.

Iets meer strijd was er in Terrieux-Van der Stricht. Van der Stricht verloor al heel rap een pion en leek op het eerste gezicht eigenlijk weinig tot geen compensatie te hebben (maar misschien zien we dat verkeerd). Plots won hij een pion terug en Terrieux moest nog ernstig opletten dat hij niet met problemen uit zijn tijdnood kwam. Dat lukte wel en ook die partij werd remise.

Martin Kraemer is een jonge Duitse snaak met 2456 elopuntjes in zijn tas. De Duitser is nieuw op de lijst want hij vervangt Richard Polaczek. Met zwart tegen Vandevoort kende hij weinig problemen in de opening en leidde de partij rustig naar de tijdnoodfase. Daarin haalde Vandevoort de 40 zetten niet en hij verloor op tijd.

PlachetkaDe langste partij van de dag was een boeiende strijd tussen Jan Plachetka en Bart Michiels. In een gelijkopgaande stelling ontstonden er toch complicaties die Michiels twee stukken voor een toren opleverden. Maar Plachetka had twee verbonden vrijpionnen in ruil, waardoor de situatie waarschijnlijk al verloren was. Plachetka maakte het goed af, waardoor de eerste verrassing van het toernooi een feit is.

De open reeks heeft vooral te kampen met afzeggingen. Geen Hautot, geen Gulbas en geen Thejkumar. Daarmee verliest het toernooi drie van zijn smaakmakers. Toch waren er weinig tot geen verrassingen: het eerste opmerkelijke resultaat vonden we op bord 7. Daar hield Lino Hiel knap Jan Van Mechelen op remise.

Alle partijen van de grootmeestergroep zijn na te spelen zijn op Schaakfabriekplus. Daar zijn nu ook enkele partijen van de open reeks down te loaden. Voor zij die nog niets zien: gewoon de pagina vernieuwen. De uitslagen vind je op de officiële site waarvan je de link rechts in onze actueelbalk kan vinden.

 1. mathias
  mathias27-07-2008

  Misschien staan de partijen al wel online, maar… er staat nog geen link naar de site met partijen van charleroi in de balk van sfplus.

 2. Bart
  Bart27-07-2008

  pagina vernieuwen drukken, het staat er wel degelijk op. Dat is iets wat je wel meer moet doen bij die partijensite, die voor de rest overigens prima is.

 3. Zenman
  Zenman27-07-2008

  21 chess games on line tournoi fermé et open

  http://zenman-zenman.blogspot.com/

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.