Dominguez verrast vriend en vijand in Biel

DominguezNiet Magnus Carlsen, maar wel Leinier Dominguez is de pannen van het dak aan het spelen in het Zwitserse Biel. Dominguez leidt met een indrukwekkende 6/8, voor Carlsen en Alekseev, die al op een punt en meer volgen…

Alekseev beëindigt Carlsen’s ongeslagen reeks

Alles liep volgens plan voor Magnus Carlsen: drie overwinningen en drie remises brachten hem aan de top van de rangschikking. “Dit wordt weer een demonstratie”, dachten velen, maar daar bracht Evgenij Alekseev verandering in. Met zwart won Alekseev verrassend nadat Carlsen enkele remisevarianten niet wilde spelen. Te hard pushen dus en dan het deksel op de neus krijgen, zo kan je het wel noemen. Het was de eerste nederlaag voor Carlsen in 34 partijen. Het was sinds april geleden dat de Noor nog had verloren.

DominguezAlekseev won van Carlsen, maar het is de Cubaan Dominguez die momenteel het meeste opvalt. Dominguez is nog niet zo’n bekende op het wereldtoneel, maar heeft intussen wel al de 2700-kaap overschreden. De man is bijzonder goed in vorm en toont dat ook in Biel. In de achtste ronde klopte Dominguez met zwart knap Alekseev. Dankzij zeges tegen Pelletier, Bacrot en Onischuk leidt Dominguez met een mooie 6/8, een punt voor Carlsen.

Het wordt nog spannend in Biel, want het duel tussen de twee staat nog op het programma. Als Dominguez dat remise houdt, zal hij het toernooi naar alle waarschijnlijkheid winnen. Ook opvallend is de laatste plaats, waar Pelletier amper 1 punt heeft weten te sprokkelen en zelfs de meest droge stellingen niet kon houden (zie Dominguez-Pelletier).

De link naar de officiële site kan je vinden in de actueel-balk rechts op deze site.

De stand na 8 rondes:

1. Dominguez 6
2. Carlsen 5
3. Alekseev 4.5
4. Bacrot 4
5. Onischuk 3.5
6. Pelletier 1

 1. Theo
  Theo29-07-2008

  Carlsen was 34 partijen ongeslagen!?!?! :O
  Op DIT niveau!?!?!!????

  WOW!

  Dit is een nieuwe Kasparov in de maak, geloof het maar! Deze jongen gaat op de top van de schaakolympus voor een hele lange periode!

  Echt super! Wat een talent!!

 2. Robbie
  Robbie30-07-2008

  De Cubaan Dominguez is inderdaad nog niet zo bekende speler,echter ik wist al enkele jaren dat hij zeer getalenteerde speler is. Het is echter onbegrijjpelijk dat hij zo weinig op top-tornooien werd uitgenodigd. Misschien zal dan nu wel veranderd komen,wie weet..?!?!

 3. ze voice
  ze voice30-07-2008

  Kijk eens aan! Een openbaring voor Theo (Carlsen weet z’n progressie inderdaad goed te verbergen) en Robbies kennis over topschakers die hij al enkele jaren met zich meezeult is bij deze ook nog eens bevestigd! Leuk!

 4. Theo
  Theo30-07-2008

  Beste “ze voice”,

  Ik weet heus wel wie Magnus Carlsen is en het is niet echt een openbaring voor mij dat deze kerel een TOP speler is! Maar 34 partijen ongeslagen zijn op dit niveau is echt wel straf. En dat doet inderdaad mijn mond openvallen.
  Hij speelt toch constant tegen 2700-2800 tegenstand!

  OK, als jij dat dan zo normaal vind… vermoedelijk ben jij dan ook 2851 Elo 😉

 5. ze voice
  ze voice30-07-2008

  Het staat hier toch ook constant te lezen?
  Ach, ’n tikje cynisme kan nooit kwaad, me dunkt!

 6. scheven
  scheven31-07-2008

  34 partijen ongeslagen vind ik nu ook niet zó indrukwekkend op dat niveau; als ik me goed herinner had Kramnik er ooit 120 ongeslagen, wat toch een getal is met een cijfer meer.
  Over Kramnik gesproken; Carlsens stijl heeft volgens mij meer weg van Kramniks stijl dan die van Kasparov stijl, niet?
  Solide spel met technische overwinningen, winnen in het eindspel, heel lang wachten op de fout…; dit zijn allemaal kenmerken die overeen komen met Kramniks stijl en in contrast staan met de stijl van Kasparov, die zelf het punt ging opzoeken.

 7. scheven
  scheven31-07-2008

  En ik beheers de Nederlandse taal blijkbaar niet meer. Wellicht het teken dat ik wat minder posts moet plaatsen op deze site.

 8. Robbie
  Robbie31-07-2008

  Beste “zr voice”
  Je bent een grapemaker,dunkt me!!
  Je hoeft echt geen kenner te zijn hoe goed de Cubaan Dominguez te zijn.
  Het is wel zo dat ik regelmatig een aantal partijen uitpikte van verschillende spelers om te kijken hoe ze speelde en er een conclusie uit trekken.
  Natuurlijk sla ik de bal al eens mis maar wie niet,nietwaar!
  Ik ben heus geeen grote kennis over de toschakers, daarvoor is mijn schaak-niveau wat aan te lage kant maar schaak wel al 30 jaar!
  Schaakgroeten!!

 9. Robbie
  Robbie31-07-2008

  Sorry voor mijn foute schrijfwerk!
  Ik heb heus geen grote kennis over de topschakers enz….

 10. Theo
  Theo31-07-2008

  who cares about sgreifvouten?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.