Alekseev pakt Dominguez op de eindstreep

AlekseevMet zijn remise tegen Carlsen leek Dominguez zijn schaapjes op het droge te hebben. Maar in de laatste ronde sloeg het noodlot toe: Dominguez verloor van Bacrot, terwijl Pelletier weer maar eens een remiseachtige stelling om zeep hielp tegen Alekseev. De Rus won uiteindelijk de playoffs en het toernooi..

Dominguez sneuvelt in allerlaatste ronde

We moeten het toegeven: we keken er al naar uit, naar de allereerste échte topzege voor Leinier Dominguez Perez. De voortekenen waren prima. Dominguez hield Carlsen immers vrij vlot in bedwang na een bijzonder boeiende partij. Het sierde de Cubaan dat hij, ondanks zijn punt voorsprong, de risico’s niet schuwde en een gedurfd kwaliteitsoffer speelde.

Uiteindelijk werd dat nog remise. Een prima uitslag, want Dominguez behield zo een voorsprong van een vol punt op Carlsen en Alekseev. Die laatste had in de voorlaatste ronde nog anderhalf punt achterstand, maar won van Onischuk na een eveneens spectaculaire partij.

Dominguez-BacrotIn de laatste ronde leek Bacrot-Dominguez dan ook geen probleem te zijn voor de Cubaan, maar dat pakte even anders uit. Bacrot speelde een goede partij en de druk met zijn goed geplaatste torens (+loper) werd Dominguez iets te veel. 1-0, een anticlimax voor Dominguez, die nog niets had verloren in Biel en een prachtig toernooi had gespeeld met fris en aanvallend schaak. Bacrot rondde zijn slechte start af met een heel erg sterke remonte: van -2 naar +2. Het werd nog erger voor Cuba’s nummer één, want Alekseev-Pelletier was aan het ontsporen. Opnieuw leek Pelletier een vlotte weg naar remise te hebben, maar opnieuw werd hij in het eindspel overmeesters.

Zo haalt Alekseev in twee rondes een achterstand van anderhalf punt op. Dat hebben we nog niet veel gezien op dat niveau. De echte anticlimax volgde in de testwedstrijden. Daar was Alekseev 2.5-1.5 sterker dan Dominguez, die zo uiteindelijk zelfs zijn eerste plaats zag smelten voor de zon. Magnus Carlsen werd trouwens derde na een teleurstellend toernooieinde.

De eindstand na 10 rondes:

1. Alekseev, Dominguez 6.5 (Alekseev wint na tiebreaks)
2. Carlsen 6
3. Bacrot 5.5
4. Onischuk 4
5. Pelletier 1.5

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.