Lazaro Bruzon wint in Vlissingen

BruzonDe Cubaan Lazaro Bruzon heeft met een overwinning in de laatste ronde tegen Friso Nijboer de eerste plaats veroverd in het Zeeland open in Vlissingen. Bruzon had samen met Sandipan en Amonatov 7.5/9. Eerste Belg werd Robin Leenaerts…

Bruzon als vanouds

Lazaro Bruzon was enkele jaren geleden nog een van de grote talenten in de internationale schaakwereld. In 2006 had hij nog 2677 ratingpunten achter zijn naam en won hij de B-reeks in Wijk Aan Zee om een jaar later goed te spelen in de A-reeks.

Maar plots ging het allemaal achteruit met Bruzon, die noodlijdend zag hoe zijn landgenoot Dominguez wel de vooruitgang boekte die hem werd toegedicht. Lang hoorden we niets meer van Bruzon, maar zijn rating zakte tot onder de 2600 en hij speelde nog maar zelden in Europa. In Vlissingen was hij er nog eens bij en met succes. In 9 rondes was Bruzon samen met topfavoriet Amonatov en de sterke GM Sandipan de sterkste. Alle drie scoorden ze een vol punt in de laatste ronde (respectievelijk tegen Nijboer, Ikkonikov en Ernst), goed voor een 7.5/9.

De eerste Belg in Zeeland was Robin Leenaerts. Leenaerts herpakte zich goed na het desastreuse einde van zijn bijna-stunt tegen Landa en won drie partijen op rij. De laatste zege tegen Remco Sprangers (2217) leverde hem een gedeelde derde plaats op met 6.5/9. Die derde plaats verbloemt natuurlijk de echte ranking, die 23ste is. Met een tpr van 2307 sowieso ook niet slecht, al moet erbij gezegd worden dat Leenaerts vooral logische uitslagen boekte: geen hoogtes en laagtes, wel een degelijk toernooi met een goede en – gezien de tegenstand zelfs eerder – normale score.

Jeroen CampsWie speelde nog een goed toernooi: Stef Soors (6, tpr 2287), Roel Hamblok (6, tpr 2221), Eric Van De Wynkele (5.5, tpr 2128), Pieter Reyniers (5, tpr 2183), Andre Galle (5, tpr 2157), Sander Vandevenne (4.5, tpr 2090), Jeroen Camps (4.5, tpr 1996, foto) en zo kunnen we nog even doorgaan. Voor alle informatie verwijzen we u graag door naar de officiële website. We hebben ook een uitgebreid fotoalbum.

De stand na 9 rondes:

1. Bruzon, Sandipan, Amonatov 7.5
2. Fier, Landa, Van Den Doel, Van Eijk 7
3. Mekhitarian, Ernst, Ikonnikov, Spoelman, Gonzalez, Llaneza Vega, De Jong, … , Leenaerts, … 6.5
4. …

 1. drinkeh
  drinkeh09-08-2008

  Niet om afbreuk te doen van Robin zijn prestatie, maar in zo’n geval spreekt met toch van een gedeelde 8ste plaats. Zoals in het artikel lijkt het aanvankelijk alsof spelers 3 t.e.m. 23 (en ev. meer) in de eindrangschikking allemaal dezelfde score hebben.

  En ten tweede: Proficiat iedereen! 😀

 2. francois
  francois10-08-2008

  De beste tpr prestatie komt wel van stef soors,zonder afatand te doen van de prestatie van Robin ;

 3. patzer
  patzer10-08-2008

  Opmerkelijk was een claimsituatie in de laatste ronde op bord 1. GM Ikonnikov moest Loper + pion verdedigen tegen Paard + 2 pionnen en had minder tijd. Amonatov bleef proberen, maar leek niet verder te komen. Met nog 6 minuten resterend vroeg Ikonnikov uitleg bij een arbiter. Die gaf aan dat hij pas remise kon claimen wanneer hij nog slechts 2 minuten bedenktijd over had. Ikonnikov deed dat toen echter niet. Hij wist duidelijk niet dat hij de klok diende stil te zetten en formeel tegen de arbiter een remiseclaim diende te formuleren! In plaats daarvan keek hij enkele keren verontwaardigd naar de arbiter terwijl Amonatov aan zet was. De arbiter deed terecht niets. Op het eind overzag Ikonnikov een Paardschaak en speelde met de Loper. Amonatov wees de arbiter op de onreglementaire zet en op de verplichting met de Loper het Paard te slaan en zo het schaak op te heffen. Deze zet had als consequentie dat Amonatov een niet te stoppen vrijpion kreeg en Ikonnikpv door zijn onreglementaire Loperzet eigenlijk direct verloor. Ikonnikov was zeer ontstemd en diende blijkbaar nog een protest in bij de beroepscommissie. Ik vermoed omdat hij vond dat de arbiter zijn niet ingediende claim had moeten aanvaarden… De beroepscommissie heeft uiteraard dit protest niet ingewilligd. Ikonnikov was zo ontgoocheld dat hij niet meer aanwezig was op de prijsuitreiking.

  Dit verhaal om aan te geven dat het BK Dames geen alleenstaand geval is en dat ook een professioneel IGM blijkbaar de details van het Fide-reglement niet lijkt te kennen.

  Suggesties:

  Zou het niet nuttig zijn dat bij het begin van elk seizoen op de clubavond de schaakregels eens worden doorgenomen door de clubarbiter ten behoeve van de spelers?

  Zou niet op ieder toernooi het Fide-reglement ter inzage moeten liggen, met uitvergroot de op het toernooi toepasselijke reglementen (versneld beëïndigen, blitz…)?

 4. pieter
  pieter10-08-2008

  @ patzer

  zeer vreemd, want ikonnikov zat zelf in die beroepscommissie samen met ralf akesson en nog een gm meen ik mij te herinneren

  van zo iemand verwacht ge toch datem teminste weet hoe hij moet claimen!

 5. Theo
  Theo10-08-2008

  Dat “remise claimen” gewoon afschaffen, dunkt mij!

 6. Bart
  Bart10-08-2008

  hoezo francois?

  Robin: elo 2161, tpr 2304
  Stef: elo 2164, 2287

  Duidelijk dat beste tpr niet van stef komt 🙂 (al heeft die ook mooi gespeeld natuurlijk, zelf beter dan Robin als je de partijresultaten bekijkt, met remises tegen IM’s)

 7. steff
  steff11-08-2008

  Ja, afschaffen die remiseclaims. Dat iedereen met K vs K tenminste zijn tegenstander door zijn vlag kan rammen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.