Brasschaat overtreft eigen verwachtingen

GongHet Open van Brasschaat, versie 2008, is met een traditionele slag op de gong vandaag van start gegaan. De organisatie mag glunderen met een nieuw record aantal deelnemers! Maar ook de vertegenwoordiging van de sterkere spelers is markant en de horde jeugdspelers die Brasschaat bezoeken wordt er niet kleiner op …

Na een fantastische 158 deelnemers vorig jaar werd al op voorhand gevraagd om zich tijdig in te schrijven, want het aantal werd beperkt tot 150. Op woensdag werd dit reeds overschreden (170), maar deze middag werd de telling officieel : 173 spelers wagen hun kans.

ToernooizaalVoorzitter Paul Beckers was duidelijk trots over dit aantal en twee andere factoren : het aantal jeugddeelnames (meer dan 60 !) en de diversiteit van de samengestelde groep. Uw verslaggever dacht hiermee meteen richting vrouwelijke deelnames (en dat zijn er ook 13), maar het ging eerder over het aantal vertegenwoordige clubs : maar liefst 56 verenigingen hebben één of meer discipelen afgevaardigd. Naast kwantiteit is er ook kwaliteit voorzien : 16 2200+ ELOs ingeschreven voor dit toernooi!

Geen uitschieters in ronde 1 …

Ruben De VleeschauwerIn de uitslagen vallen weinig verrassingen te bemerken. Yasseen De Herdt had enige problemen met het openbaar vervoer, kwam 61 minuten te laat en … Forfait. Voorbode van een Zwitsers gambiet? Daarnaast merken we de remise van Stan De Cock (1652) tegen Nils de Vos (2172) op en enkele jeugdspelers die zich in de kijker speelden. Hans Vandersmissen (1563) scoorde een mooie plusremise tegen Ruben Decrop (2086) en Ruben De Vleesschauwer (1537) wist Maurice Engelaer (1972) te verschalken (foto).

De Block - NietoUitslagen zeggen niet altijd alles. Enkele favorieten hadden het lastig met hun tegenstanders. Robert Schuermans uitte zich heel lovend over het verdedigende werk van Jan Demarré, Robin Leenaerts gaf toe niet zo denderend te spelen tegen Thomas Verschraegen en Emanuel Nieto had een taaie klant aan Gert De Block (foto), die volgens toeschouwers op een plusje kon steunen. Ook Ian Vandelacluze leek lang tred te houden met Daniël Sadkowski.

… maar bijna een stunt op bord 1!  

De verrassing van de dag kwam van Philippe Van Speybroeck. First seed Tom Piceu maakte er een tactische pot van, maar kreeg bijna zelf het deksel op zijn neus. “Wat er op het bord kwam, had ik wel uitgerekend, maar was een worst-case scenario”, zo zei hij zelf.

Bord 1

De toernooizaal volgde in spanning de cruciale fasen mee op het scherm, dit is de stelling waar Tom het over had. Na het majestueuze Pg6 dacht iedereen dat Tom de killer in handen had (let op de overbelasting van Tc7), maar toen kwam zwart af met 24. e5!!. Philippe wist drie stukken voor zijn dame te veroveren en even leek een stunt in de maak, maar de opmars van twee witte vrijpionnen op de damevleugel deden hem de das om.

Negen zetten ...Uw verslaggever geeft de eer van eerste finisher aan de partij die hiernaast afgebeeld staat. De namen staan gelukkig in de schaduw, maar sneller dan negen zetten gaat moeilijk … De snuggere lezer weet echter dat hij deze partij ook zal terug vinden op Schaakfabriekplus, waar in de loop van het toernooi de interessantste partijen online zullen komen.

De fotoronde 

Enkele nieuwigheden dit jaar : naast de klassieke probleemoploswedstrijd wordt er ook een muurprobleem voorzien. Dit probleem kan gedurende heel het toernooi opgelost worden. Ignace heeft weer een ludieke opgave voorzien, die waarschijnlijk één van de volgende dagen op deze site zal verschijnen.

Daarnaast viel het uw verslaggever op dat veel papa’s van kleine schakertjes ook hun kans wagen in dit toernooi. En dan hebben we het niet over Julien en Guy Baete…

Franky LagaertNico Ramacker

Franky Lagaert (links – papa van Lisa) was als laatste bezig en haalde een stevig half punt binnen, Nico Ramacker (rechts – papa van Quinten) mocht aantreden op bord 5.

Evy De Weird - David Du Pont

Evy De Weird – David Du Pont in analytische fase.

Lynn Van Eldert - Jack Thora

Lynn Van Eldert – Jack Thora

Kleedkamers

Partijen, partijen en nogmaals partijen. Deze kleedkamer is voor een keer gevuld met Fritzjes en Rybka’s.

Werner Van Den Brande - Koen Van Camp

Koen Van Camp hoopte op een kleurrijke partij … ?

Tristan De Smet

En natuurlijk mag jarige Tristan De Smet niet ontbreken …

Bord 1Bord 4

Philippe Van Speybroeck en Ian Vandelacluze gaven al hun visitekaartjes af met stevig vechtschaak.

Brasschaat en logica ...

En nog steeds is de Brasschaatse logica ver te zoeken …

 1. BD
  BD17-08-2008

  Als je goed kijk kan je de namen van de negen zet durende partij lezen.

 2. Theo
  Theo17-08-2008

  BD, als je hier klikt kan je zelfs de partij naspelen 😉

  http://www.flickr.com/photos/schaakfabriek/2769684327/in/set-72157606775171482/

  Wel cool hoe de loper op d3 verloren gaat door de penning! 😀

 3. BD
  BD17-08-2008

  Theo
  eigenlijk had ik dat ook gedaan.

 4. Ruben De Vleeschauwer
  Ruben De Vleeschauwer17-08-2008

  Ik heb dus wel gewonnen tegen Maurice Engelaer en niet mijn broer, Maarten!

 5. TheMirrorMan
  TheMirrorMan18-08-2008

  Is gecorrigeerd Ruben, dank je.

 6. KAra
  KAra18-08-2008

  1 FM Piceu, Tom 2.0 BEL 2398 – Todts, Benny 2.0 BEL 2131

  Vanmiddag is het tijd om je Todtsdomme trukjes boven te halen! Succes
  (btw een mooie affiche, de Vlaamse kampioen tegen de West-Vlaamse)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.