Van der Stricht: “I almost started dreaming”

Van der StrichtVandaag startte het Inventi-toernooi met sterke prestaties van onze landgenoten. Geert Van der Stricht leek op weg naar een remise tegen topfavoriet Bu, terwijl Michiels Vaganian het vuur aan de schenen legde. Een uitgebreid startverslag met veel foto’s…

Michiels: “Ik ben enkel tevreden met het resultaat”

Het sterkste toernooi van ons land is vandaag in Inventi begonnen met een spannende dag. De receptie op het “schoon verdiep” was mooi en gezellig, maar waar iedereen naar uitkeek was natuurlijk het schaken zelf. Er is eigenlijk maar één échte favoriet en dat is de Chinees Bu Xiangzhi. Met zijn 2710 steekt hij ver boven de rest uit. Veel wordt ook nog verwacht van Miro, die zijn enorme eloduik (van 2640 naar 2590) wil goedmaken.

speelzaalNet als vorig jaar is er één ding waarin het Inventitoernooi echt uitblinkt: de accomodatie. Alle spelers een viersterrenhotel, een pracht van een speellocatie (om het in de woorden van Jan Werle te zeggen, ook al was er in het begin van de ronde redelijk wat lawaai) en alle andere kleinere zaken die de spelers nodig hebben, zoals goede stoelen, maaltijden en dies meer. Voor de toeschouwers was er gratis drank en is er enkele dagen live-commentaar van Jan-Willem De Jong voorzien. Een unicum in België.

Speciale aandacht gaat uit naar onze twee landgenoten. Geert Van der Stricht mocht vandaag met wit meteen starten tegen Bu, terwijl Bart Michiels Rafael Vaganian partij gaf.

Vaganian verraste Michiels met de Franse McCutcheon-variant. Verrassend omdat Vaganian dit naar eigen zeggen voor de eerste keer in zijn leven speelde in een officiële partij. Michiels reageerde goed en had al snel een duidelijk voordeel.

Michiels-Vaganian“This is kapoet, this is also kapoet, well, and this also seems quite kapoet”, reageerde Vaganian achteraf. Volgens de Armeen miste Michiels enkele goede voortzettingen. Desalniettemin won/kreeg de Wetteraar een kwaliteit en waren velen in de commentaarruimte de eerste stunt al aan het vieren. Maar zo simpel was de stelling niet en Vaganian toonde in de analyse dat zwart veel meer compensatie had dan het leek. Uiteindelijk vond hij een eeuwig schaak en remise.

Een mooi resultaat voor Michiels, al dacht die vooral aan de gemiste kans. “Ik ben enkel tevreden met het resultaat”, was zijn eerste reactie. Dat veranderde iets later al toen een snelle winst toch niet zo evident bleek. Wat er ook van zij: een goede start voor Michiels.

Van der Stricht strandt op zucht van remise

Gyimesi-Schebler en Werle-Timman waren intussen op billijke remises geëindigd, waardoor vooral de partij tussen Geert Van der Stricht en Xiangzhi Bu in het oog sprong. Van der Stricht speelde het thematisch en kalm, maar ging in de fout met hxg3 in plaats van Pxg3. Bu stond iets beter, maar liet in de tijdnood van de Gentenaar een serieuze steek vallen en miste Txb3! waarna Van der Stricht twee lopers voor de toren kreeg. Bu verraste dan met een sterk stukoffer, waardoor hij nog kon hopen op een fout van wit.

Van der Stricht-BuMet 45. Lf8 was de remise een feit, maar na het gespeelde La3 haalde Bu zijn trucendoos boven. Promotie werd een feit en ook het eerste punt van Bu. Van der Stricht was tevreden met zijn prestatie al zat er duidelijk meer in. “Ik miste de variant met bxa4, want na het logische Kxe7 denk ik zelfs dat ik beter sta in dat eindspel. I almost started dreaming here”, zei VdS achteraf tegen zijn vriendelijke tegenstander. Die lachte eens goed, maar gaf ook toe dat hij na Lf8 niet veel verder kon komen.

In de vijfde partij speelde Miro uitstekend tegen Kateryna Lahno. Een pionnetje offeren, zwaktes uitlokken, stukken actief plaatsen en toeslaan. Een boeiende partij met een verdiende winnaar.

Werle – Timman 1/2 – 1/2
Van der Stricht – Bu 0 – 1
Gyimesi – Schebler 1/2 – 1/2
Michiels – Vaganian 1/2 – 1/2
Miroshnichenko – Lahno 1 – 0

Donna Schut en Stef Soors leiden bij de jeugd

In het openingsweekend is er in Antwerpen ook een rapidjeugdtoernooi met 5 Belgen en 5 Nederlanders. De favorieten komen vooral van ons land met Nils Nijs, Sven Forster en Stef Soors. Bij onze noorderburen werd vooral gekeken naar de Schut-zusters. De -op papier- minst sterke van die twee zussen, Donna, verraste vandaag door een indrukwekkende reeks neer te zetten.

Donna SchutZe won onder andere van Nijs (weliswaar met een gelukje) en stond enkel een salonremise toe tegen haar jongere zus. Met 4.5/5 een prima start. Samen met haar is ook Stef Soors goed gestart. Hij klopte onder andere Lisa Schut en stond enkel tegen Stief Gijsen een halfje af. Morgen is de opener Stef Soors-Donna Schut dus meteen dé match van het toernooi. Nils Nijs volgt hen op de voet met 4/5.

U kan de partijen van de GM-groep naspelen op Schaakfabriekplus (en voorlopig zijn ze ook nog zichtbaar bij de live-partijen van de officiële site). Er is ook een uitgebreid fotoalbum te bezichtigen en in de loop van week zullen we enkele deelnemers in de picture plaatsen met de Schaakfabriek-focus. Het eerste gesprekje voor die focus hadden we met GM Jan Werle. Dat is voor later.

Alvast een voorproefje van ons foto-album.

speelzaal
Je kan de speelzaal ingaan, maar ook volgen door het raam
Bu Xianghzi
Bu
Vaganian
Rafael Vaganian
Miro
Evgeneij Miroshnichenko, kortweg Miro.
Lahno
De enige vrouw van het gezelschap, Kateryna Lahno, met op de achtergrond scheidsrechter Jos Pots die uitlegt hoe je met zulke vrouw om moet gaan.
Jan Timman
Jan Timman
Werle-Timman
Werle Timman
Degrande
Marigje Degrande, de Belgische vrouw bij de jeugd
Nils Nijs
Nils Nijs
Soors-Schut
Soors zette Lisa Schut voor haar familienaam
Stief Gijsen
Stief Gijsen

 1. gonzo
  gonzo23-08-2008

  Jan HEIN Timman…., Jan HENDRIK Donner misschien ?

 2. Hans R
  Hans R23-08-2008

  Geschiedenis is Jan z’n sterkste kant niet 😉

 3. Theo
  Theo23-08-2008

  “De enige vrouw van het gezelschap, Kateryna Lahno, met op de achtergrond scheidsrechter Jos Pots die uitlegt hoe je met zulke vrouw om moet gaan.”

  :O

  Hoe dan?????

  😉

 4. Jan Lagrain
  Jan Lagrain23-08-2008

  oeps

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.