Docx haalt leiders bij in Brasschaat, Ringoir en Zaitsev winnen in Eupen

Stefan DocxIn de laatste ronde in Brasschaat heeft Stefan Docx Dardha en Colijn bijgehaald. Colijn is meteen dé verrassing van dit toernooi. In Eupen heeft favoriet Zaitsev gewonnen, maar hij kreeg het gezelschap van de oerdegelijke Tanguy Ringoir…

Docx klopt Nieto

De laatste ronde in Brasschaat beloofde erg spannend te worden. Darhda-Colijn was het duel tussen de leiders. Sommigen dachten dat Dardha met wit misschien wel voor de winst zou spelen, maar beide heren wilden de eindzege vastleggen. Al na 6 zetjes werd remise besloten.

NietoZo is naast Dardha de eindzege ook voor Stefan Colijn. Een grote verrassing maar een waanzinnig knappe prestatie. De remise gaf echter ook de kans aan achtervolgers Docx en Nieto om nog langszij te komen. Docx gaf al snel een pionnetje, maar kreeg er wel wat spel voor. De opmars met de g-pion bleek een goed plan (misschien reageerde Nieto ook niet optimaal?). Toch slaagde Nieto erin om 2 stukken en 2 pionnen te krijgen voor een toren en een vergevorderde f-pion.

We hebben de partij niet in de diepte bekeken, maar op het eerste zicht leek het alsof Nieto de winstkansen had. Desalniettemin blunderde hij een van zijn stukken waarop Docx hard toesloeg. 0-1 en Docx mag ook een titel vieren. Op bord 3 kon ook Dal Borgo nog langszij komen, maar met zwart tegen Piceu duurde het maar een 18 zetten vooraleer de boekenverkoper er de brui aan gaf.

Verstraeten-BomansEr zijn nog heel wat verrassende prestaties te melden. Over heel het toernooi vielen onder andere Nils De Vos, Lars Swijsen, Robin Leenaerts, Nikolaas Verhulst, Reinaert Verstraeten, Arno Bomans (op de foto tegen Reinaert verstraeten), Dieter De Ridder en iedereen die we vergeten op. Je kan de volledige stand bekijken op de site van Brasschaat. Ook ons fotoalbum is de moeite, met foto’s van Benny Todts, Alain Talon en uw dienaar. En alle partijen: die vind je op Schaakfabriekplus, met dank aan de onvermoeibare Valery Maes.

Tanguy Ringoir oerdegelijk in Eupen

Het is een vruchtbare maand geweest voor Tanguy Ringoir. Hij won eerder al Geraardsbergen en deed dat nog eens over in het veel sterkere Eupense normentoernooi. Ringoir speelde een toernooi op zijn Kramnik’s: twee overwinningen en zeven remises. Enkel favoriet Igor Zaitsev deed even goed. Met 5.5/9 hebben beiden een half punt meer dan Andreas Bruhl.

Alles lag dicht bij elkaar, daar in Eupen. Zo schommelen de resultaten tussen 3.5/9 en 5.5/9. Helaas haalde geen van de spelers een IM-norm.

De eindstand:

1. Zaitsev, Ringoir 5.5/9
2. Bruehl 5
3. Roeder, Sonntag, Geenen, Meessen 4.5
4. Fiebig 4
5. Miedema 3.5
6. Braun 3.5

 1. TheMirrorMan
  TheMirrorMan25-08-2008

  En een grote dank aan Jan om de verslaggeving over te nemen.
  Om even een beeld te schetsen : ik als leek doe er ongeveer 2,5 tot 3 uur over om een artikel te schrijven. Je moet je dan realiseren dat je dit ergens in de late (nachtelijke) uurtjes doet en dat terwijl je je liefst ook even op je eigen partij wil concentreren. Dus alle lof voor wat Jan hier elke keer presteert.

 2. Gert
  Gert25-08-2008

  Tegen Winnetou moet men zeggen dat hij een pluim verdient, tegen John Wayne ‘chapeau’ en tegen Jan Lagrain : dankuwel !

 3. Adrian
  Adrian25-08-2008

  Zeker en vast!
  Proficiat Jan!

  Sowieso een prachtig tornooi met een schitterende accomodatie, zeker voor herhaling vatbaar!

  Ook een bedankje aan alle medewerkers die er toch een hele week hebben moeten staan.

 4. Marcel Van Herck
  Marcel Van Herck25-08-2008

  Jan is de beste schaakjournalist die dit land ooit gehad heeft
  ( en ik als pedante wijsneus kan het weten )

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.