Opnieuw maar één remise in Antwerpen

Kateryna LahnoOver vechtlust kan de schaakliefhebber in Antwerpen niet klagen. Net als gisteren was er maar één remise, een felbevochten eerste halfje voor Geert Van der Stricht tegen Jan Timman. Bu won opnieuw, nu van Bart Michiels, na een knap matnet. Vandaag profileren we Kateryna Lahno…

Van der Stricht krijgt applaus

Met 0/2 kan de twijfel wel eens toeslaan, maar Van der Stricht laat zich niet beïnvloeden. “Als ik 0/9 haal, maar ik speel elke partij zoals in mijn eerste 2 rondes, vind ik het niet erg. Je mag niet vergeten dat dit erg goede tegenstanders zijn”, legde de Gentenaar gisteravond, net na zijn nederlaag tegen Werle, nog uit.

Deze houding wierp vandaag zijn vruchten af. Met Jan Timman stond hij voor een moeilijke opdracht, maar Van der Stricht bracht die met verve tot een goed einde. Het leek erop alsof Timman druk kon ontwikkelen op de c4-pion in een Nimzo Indisch. Maar onze landgenoot reageerde adequaat en profiteerde van een wat mindere voortzetting van Timman. Van der Stricht won een pionnetje en kon zeker niet klagen over de stelling, maar de Nederlandse legende laat zich uiteraard niet zomaar wegzetten. Hij vond een eeuwig schaak. Remise en zo het eerste halve punt voor Van der Stricht. Dat werd in de analyseruimte, waar Jan-Willem De Jong commentaar gaf, op een applaus onthaald.

BuDe andere Belg in het gezelschap, Bart Michiels, kreeg vandaag Chinees voorgeschoteld. Michiels was niet onder de indruk en offerde een pionnetje voor goed spel. De manier waarop Bu reageerde, toonde enkele vlagen van zijn klasse (Pg7 was een diepe zet). Waar wit twee sterke damevleugelpionnen leek te hebben, was het Bu die met de lichte stukken een knap matnet rond de witte koning vlocht. Niet evident, maar mooi afgerond. Bu stormt met 3/3 verder op de ingeslagen weg.

Toch wil niet iedereen zich neerleggen bij Bu’s hegemonie. Miro klampt immers aan na een zege tegen Schebler. Er leek weinig aan de hand voor de Duitser, maar in eindspeltechniek is de ene al wat sterker dan de andere. Net als Bu minimale plusjes kan uitmelken, deed Miro het vandaag zelfs met minder. 1-0 en Miro volgt op 2.5/3.

Met 2/3 is ook Rafael Vaganian nog mee met de leiders. Vaganian bereikte weinig tot niets tegen Lahno, maar besloot in een boeiend eindspel tot op het bot te gaan. Het arme slachtoffer was opnieuw Kateryna Lahno. In tijdnood ging haar eeuwig schaakpoging de mist in. 0-1, een opsteker voor de Armeen, die gisteren niet tevreden was met zijn puntendeling tegen Miro.

GyimesiZoltan Gyimesi-Jan Werle was een leuke partij. De Nederlander, die zo graag naar 2600 wil, gaf ontwikkeling prijs voor een zwakke witte pionnenstructuur. Het is nog maar de vraag of zijn plan – met de a-pion lopen – erg effectief was. Gyimesi reageerde in ieder geval uitstekend en won een pion. Ongelijke lopers zouden eventueel roet in het eten kunnen gooien, maar de Hongaar had alles goed ingeschat. De actieve stand van zijn stukken zorgden al snel voor een definitief voordeel. Goede partij!

U kan alle partijen naspelen op schaakfabriekplus. Daar vindt u nu ook een bijzonder handige tabel met de stand en alle uitslagen. Met dank aan Valery Maes. We danken ook nog Luc Michiels voor extra info over de partijen.

Profiel: Kateryna Lahno

Vandaag was Kateryna Lahno zo vriendelijk om ons vijf minuutjes te woord te staan. De Oekraïnse in enkele zinnetjes:

Kateryna Lahno
1989
Oekraïne

Miro-LahnoOver het toernooi: “Heel goede voorwaarden, mooie zaal. Het is een erg sterk deelnemersveld dus het is heel moeilijk om hier veel punten te scoren. Ik speel dus gewoon per partij en hoop dat er iets uitkomt. Ik wil gewoon verbeteren en met deze tegenstand kan dat.”

Over partijen totnogtoe: “Wel, 0/3. Dat is niet zo best, gisteren ben ik gewoon overspeeld door Timman, maar de andere partijen mocht ik eigenlijk niet verliezen. Eergisteren stond ikzelf heel goed tegen Miro en daar heb ik toch wel spijt van. Die partij had meer moeten opleveren, en vandaag, tja… (glimlacht verlegen). Dat is schaken, zeker?”

Over carriere: “Ik heb wel ambitie, maar geen specifieke doelstellingen. Ik zet mezelf niet onder druk door bijvoorbeeld te gaan voor 2600 elo of voor een dameswereldtitel of iets dergelijkes. Ik speel en ik zie dan wel wat er gebeurt. Ik ben prof en wil dat in ieder geval zo houden. Ik ga zo ook verder spelen in dit toernooi. Mijn moment komt nog wel.”

Lahno

 1. steff
  steff25-08-2008

  Bij een goede journalist hoort blijkbaar journalistieke vrijheid. Of was het express, Jan 🙂 ? (Tegen morgen 100 keer met pen en papier: “lichte stukken”!)

 2. gonzo
  gonzo25-08-2008

  Wat vreemd dat rondes 6,7 en 8 niet toegankelijk zijn voor het publiek. Je wilt als toernooi toch zoveel mogelijk publiek trekken ?

 3. logis
  logis26-08-2008

  gonzo,

  Die dagen zijn voor genodigden, (toekomstige) sponsors. Dus niet zo raar als je er over nadenkt. Geld is nu ook eenmaal nodig dus die mensen wat extra in de watten leggen … .

 4. Bart
  Bart26-08-2008

  Waarom zouden ze dat willen, Gonzo? Ik denk dat Inventi dan een hoop VIP-gasten zal hebben en bedrijven enz. Ik denk niet dat zij zoveel volk willen trekken. Er is zelfs geen plaats voor veel volk.

 5. BD
  BD26-08-2008

  Miro houdt Bu op remise!

 6. gonzo
  gonzo26-08-2008

  Dan maak je plaats voor de VIPs en het volk. Overigens werd Michiels er vandaag vreselijk afgeschopt door Werle.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.