Miro en Bu nek aan nek

BuHet belooft nog spannend te worden in Antwerpen. Xiangzhi Bu verpletterde Vaganian, terwijl Miro hetzelfde deed met Geert Van der Stricht. Vandaag besteden we aandacht aan Miroshnichenko…

Vaganian verliest kansloos

Xianghzi Bu was niet tevreden over zijn laatste twee partijen, waarin hij zowel tegen Lahno als in de afwerking tegen Miro steken liet vallen die hij normaal niet laat vallen. Tijd om terug te slaan dus.

Het slachtoffer van dienst was Rafael Vaganian. Bu smeet zijn damevleugelpionnen de strijd in, de Armeen activeerde zijn koningskant. Nouja, activeren is misschien veel gezegd, want voor Vaganian zijn troepen had gecoördineerd, knalde Bu eerst de d5-pion en dan de b5-pion van het bord. Veel had Vaganian niet meer in de pap te brokken. 1-0, een veegpartij zoals men dat wel eens noemt.

MiroDat legde de druk op de schouders van Miro, die met zwart Van der Stricht probeerde af te houden. Dit laatste lukte vrij goed om het zacht uit te drukken. Miro checkte of al zijn trucen nog in zijn mouw zaten en zette een stevige aanval op. Hij won twee pionnen en ondanks moedig weerwerk was de partij snel over. Miro lijkt zijn goede vorm opnieuw gevonden te hebben en blijft mee aan kop met Bu.

Het programma van de twee leiders oogt interessant. Miro krijgt Gyimesi, Michiels en Timman over de vloer. Bu moet het nog opnemen tegen Schebler, Timman en Werle.

TimmanOver Schebler gesproken. Die hield twee rondes geleden nog rekening met een 0/4, maar twee rondes later blijft de Duitser het uitstekend doen. Timman zocht net als Miro naar apen in zijn mouw, maar vond niets: remise. Schebler beleeft met +1 een van zijn beste toernooien van de laatste jaren. Jan Werle probeerde vandaag een pluspion uit te melken tegen Kateryna Lahno. Even leek Werle te slagen, maar de Nederlander vond geen weg naar de zwakke zwarte koning. Zo haalt Lahno haar tweede halfje binnen.

Zoltan Gyimesi toonde vandaag prima techniek tegen Bart Michiels, al had die laatste wel meer verwacht van de stelling. Michiels maakte een serieuze fout met De4? en miste het idee Pe1. Een eindspel met een pion extra werd zonder veel moeite omgezet in een vol punt. Michiels was niet zo blij met deze fout in een waarschijnlijk moeilijk te verliezen stelling. De partijen kan je naspelen op Schaakfabriekplus.

Profiel: Evgenij Miroshnichenko

Oekraïne
Geboren in 1978
rating: 2593

Over het toernooi: “Vorig jaar was het hier al leuk, maar dat het dit jaar zo veel zou veranderen had ik niet verwacht. Het deelnemersveld is prachtig en de accomodatie zelden gezien voor spelers die niet in de top-10 vertoeven (lacht). Ik voel me goed en de sfeer is rustig en aangenaam. Ideaal om te schaken.”

MiroOver ambities: “Mijn doel hier is top-3 halen, zonder twijfel. Maar ik ga ook al blij zijn als ik nog eens goed speel en tevreden kan zijn over mijn spel. Tot nu toe lukt dat. Ik heb het maximum uit mijn partijen gehaald en nu zit ik natuurlijk in een mooie positie. Daarna hoop ik opnieuw een poging te kunnen wagen om naar die top-50 te stijgen.”

Over carrière: “Ik zei je vorig jaar in Brugge nog dat ik 2700 wilde halen. Ik zit daar nu erg ver van, want het afgelopen seizoen was rampzalig voor mij. Nu is het eerste doel dus terug op niveau komen en dat is de laatste weken opnieuw aan het lukken (Miro won voor dit toernooi al 21 ratingpunten en zal na Antwerpen virtueel terug rond 2630 komen, als alles goed loopt tenminste, SF). Ik speel nog steeds graag en ga zeker door met wat ik aan het doen ben.”

Miro

  1. wb
    wb29-08-2008

    Jan Werle heeft op zet 51 een gewedldige kans gemist. 51.Lg4: was winnend.
    a)51….fg: 52.Dd3 Dg6 53.Dd8 Dg7 54.h5 en wit zal winnen dank zij de dreiging op de diagonaal b1-h7
    en na b) 51….Dg4: 52.Dd7 is 52…..Th1 verpicht waarna een gewonnen dame-eindspel onstaat: 53.Kh1 De4:+ 54.Kh2 Da8 55.Df7: (52….Dg6 of 52….Dg7 gaat over in de eerste variant)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.