Vandevoort op eenzame hoogte in Mortsel

VandevoortAfgelopen zondag schreef Pascal Vandevoort een van de sterkste rapidtoernooien in BelgiĆ« op zijn naam. Met een fantastische score van 8,5/9 bleef hij ruimschoots de andere favorieten voor. Zaterdag was er ook een jeugdtoernooi waarin de open reeks even gesloten werd…

Verdubbelde prijzen = verdubbelde inschrijvingen

Het rapidtoernooi SK Oude God werd voor de vierde maal ingericht. Vorige week werd op deze site nog bericht dat CV Warehouse de prijzenpot van dit toernooi verdubbelde. Dit had vast en zeker een goed gevolg voor de inschrijvingen want uiteindelijk daagden meer dan 70 spelers op om een gooi te doen naar de begeerde prijzentafel. Opmerkelijk was ook dat de helft van deze spelers meer dan 2000 elopunten had!?

Dit jaar was er in tegenstelling tot vorige edities geen grootmeester aanwezig dus moesten de favorieten gezocht worden bij het kransje 2400 spelers met bekende namen als Hovhanisian, Michiels, Vandevoort, Dutreeuw, Alienkin en Docx. Daarnaast waren er nog een hele rist +2200s die voor de nodige spanning zouden zorgen.

Deze spanning viel evenwel wat tegen “dankzij” Pascal Vandevoort die gewoon outstanding was. Geen sinecure want door de sterke tegenstand mocht bijvoorbeeld Mher Hovhanisian de tweede ronde al partij geven tegen een bijna-2200 speler, en dit zonder dat het systeem van versnelde paringen werd toegepast!?

HovhanisianWinst met 1,5 punten voorsprong!

In de vierde ronde won Vandevoort de belangrijke topper van Hovhanisian na een spannende partij. De voorsprong die hij na deze partij had kon hij de volgende rondes consolideren door “gewoon” de rest van zijn partijen te winnen. Er moet nog bij gezegd dat dit de laatste ronde met een gelukje gebeurde tegen Stefan Docx. Pascal had blijkbaar per ongeluk zijn dame geofferd en had daarbij per ongeluk meer dan genoeg compensatie.

De tweede plaats werd op ruime afstand ingenomen door drie spelers die 7/9 punten sprokkelden, Mher Hovhanisian, de verrassend sterke Ruben Akhayan en Gorik Cools. Op de vijfde plaats eindigde oud-winnaar Bart Michiels alleen met 6,5/9.

Overigens excuses voor de laattijdige verslaggeving, er was bij het management van Schaakfabriek “une erreur technique” geslopen. Naar de toekomst toe zullen we dit proberen te vermijden, en zoniet zal de algemeen directeur mij wel ontslaan onder de mom van te hoge onkostenvergoedingen.

Je kan alle uitslagen en standen hier bekijken.

Mark Van Dyck wint verrassend het jeugdtoernooi op zaterdag

Zondag een groot rapidtoernooi, zaterdag een editie van het criterium. David Roos was erbij.

In Mortsel werd er een gesloten toernooi gespeeld in de Open reeks, want er waren maar 8 deelnemers. Met Nils Nijs en Adrian Roos als elofavorieten werd Marc Van Dyck (2023) de verrassende eerste met 7/7. Adrian werd 2de door thuisspeler Nijs te kloppen. Voorts werd Randy Van Houtte 4de en Van Puyvelde Stijn 5de.

-16 in actieDe -16 was een spannendere reeks dan de open reeks. Deze werd gedomineerd door Stefan Beukema(1959). Er waren een zestal favorieten: Stefan Beukema, Ghyselen Wouter(1864), David Roos(1903), Schuurbiers Wouter (die momenteel leidt in het Criterium, op de foto zien we hem aan het werk tegen David Roos eerder dit jaar), Pieter Saligo(1952) en Hanne Goossens(1996). Deze laatste liet het lichtjes “afweten” door met een 3.5 te eindigen. Uw dienaar volgde helaas haar voorbeeld en bleef steken op 4 punten.

Zo ook Wouter Schuurbiers die in de laatste ronde een vlugge remise speelde tegen Morris Vandaele (die gedeeld 2de werd met Ghyselen). Op dat zelfde moment werd er nog steeds zwaar geknokt voor de topplaatsen. Pieter Saligo ging voor het volle punt tegen Stefan Beukema, terwijl Stefan eigenlijk met 6/6 al kampioen was. Deze raakte niet verder dan remise.

Beukema Stefan 1959 6.5/7
Vandaele Morris 1727 5/7
Ghyselen Wouter 1864 5
Saligo, Schuurbiers, Roos, Vandevenne 4/7

In de -14 was het Thomas Desmyter die met de eerste prijs ging ging lopen. Desmyter haalde het op SB-punten van Ian Vandelacluze, elk met 5.5 uit 7. Reinaert Verstraeten en Van den Heede Dorian werden tweede.

Desmyter Thomas 5.5/7
Vandelacluze Ian 5.5/7
Verstraeten Reinaert 5/7
Van den Heede Dorian 5/7
Verhelst Joris 4.5/7

Ook een gedeelde plaats in de -12. Maar hier voor De Vleeschauwer Maarten en Vandersmissen Hans met 5.5/7. Maarten haalde het op SB. Op 3 stond Tuerlinckx Ben met 5 punten, samen met een hele reeks andere spelers: Rodriguez Abelardo, De Strycker Nathan, Beukema Louise en Demarre Thomas.

De Vleeschauwer Maarten 5.5/7
Vandersmissen Hans 5.5/7
Tuerlinckx Ben, Rodriguez Abelardo, De Strycker Nathan, Beukema Louise, Demarre Thomas 5/7

Het eindklassement van de -10 zag er dan weer zo uit. Jamar Vladim en Ingelaere Arthur met 7/9. Tomme Lowie en De Block Yordi met 6.5/9 en Sterck Arno met 6/9

Jamar Vadim, Ingelaere Arthur 7/9
Tomme Lowie, De Block Yordi 6.5/9
Sterck Arno 6/9

En de ongedeelde trofee van de -8 ging naar Hoop Rubert. Huygebaert Batist volgde op een punt, net als Beukema Jasper.

Hoop Rubert 8/9
Huybaerts Batist, Beukema Jasper 7/9
De Block Fabio 6.5/9
Dekoninck Jasper 6/9

 1. Desmyter
  Desmyter12-09-2008

  Mag ik erop wijzen dat mijn naam Desmyter is in plaats van De Smyter

 2. dorianvdh
  dorianvdh13-09-2008

  en mijn naam is Dorian Van den Heede ipv Dorian Van Den Heede

 3. Alain
  Alain14-09-2008

  Weer een prima organisatie van Oude god en zeer sterke bezetting Een dikke proficiat aan Pascal Vandevoort met zijn monsterskore van 8,5/9!!

  felicitation pascal!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.