Topalov zet de puntjes op de i

Topalov, foto ChessvibesVeselin Topalov heeft de Grand Slam finale in Bilbao gewonnen. In de laatste ronde klopte de Bulgaar directe concurrent Ivanchuk om met ruime voorsprong het toernooi te winnen. Topalov is plots ook de virtuele nieuwe nummer 1…

Ivanchuk crasht tegen Aronian

De grootste concurrent voor leider Topalov was Vassily Ivanchuk. Hij was begonnen aan een reeks en leek die gisteren in de voorlaatste ronde verder te zetten tegen een van zijn favoriete spelers met wit, Levon Aronian. Chucky heeft een enorme plusscore met wit tegen Aronian en bouwde een winnend voordeel uit dat hij in tijdnood alsnog afgaf.

Met die zege was Ivanchuk leider geworden. Nu moest hij vandaag winnen tegen Topalov om alsnog kans te maken op de eerste plaats. Dan nog was hij afhankelijk van de partij tussen Aronian en Radjabov, maar alles was nog mogelijk. Maar de Oekraïener kwam nooit in aanmerking voor meer dan een half punt. Uiteindelijk wist Topalov zijn voordeeltje zelfs uit te bouwen en won.

Dankzij de knappe 6.5/10 (Topalov was trouwens de enige speler die meer dan de helft scoorde) is het niet Carlsen of Ivanchuk die de virtuele nummer 1 op de FIDE-ranglijst wordt, maar wel Topalov zelf. En om zijn zegetocht af te sluiten, krijgt Topalov ook nog eens 150 000 euro op zijn bankrekening gestort. 3/3 dus voor de Bulgaar.

Aronian-RadjabovDe tweede plaats gaat uiteindelijk naar een drietal, al was het vooral Aronian die hoger kon mikken. Tegen Radjabov bereikte hij met wit een sterke aanval. De Armeen ging iets te bruusk te keer en kreeg het deksel op de neus. 0-1. De andere tweede plaatsen gaan naar Ivanchuk en Carlsen. Althans, als je de klassieke puntentelling bekijkt. Met het nieuwe systeem in Bilbao worden Carlsen en Aronian beloond voor meer beslissende partijen.

Opvallend is ook de allerlaatste plaats van Vishy Anand, die ook nog eens zakt naar de vijfde plaats op de wereldranglijst. Over een maand begint zijn match met Kramnik. De Anand-fans zullen tot dan moeten wachten om hun poulain op zijn sterkst te zien.

De eindstand:

1. Topalov 6.5/10 17
2. Aronian, Carlsen 5/10 13
3. Ivanchuk 5/10 12
4. Radjabov 4.5/10 10
5. Anand 4/10 8

Meer info vind je op de officiële site en Chessvibes, die ook een hele hoop foto’s hebben.

  1. Theo
    Theo14-09-2008

    Enig nieuws over de finale van het Dames Wereldkampioenschap?

    Hou – Kosteniuk

    Is er al iets te melden daarover?

  2. wb
    wb14-09-2008

    Aronian stond knal gewonnen (+4) en gaf pardoes een toren weg. 44.Tb2 Lb2 of heb ik en fritz iets gemist?

  3. Bart
    Bart14-09-2008

    Vrouwen moeten nog beginnen aan hun finale. Ik denk vandaag.

  4. Bonhomme Geert
    Bonhomme Geert14-09-2008

    “Tomorrow Sunday will take place the first game of the final of the Women’s World Chess Championship between Grandmasters Alexandra Kosteniuk playing under the Russian flag and Hou Yifan playing for China. They will play 4 games in total for the title of Women World Champion. ”

    Dit staat op Kosteniuk’s site.. Nog eventjes afwachten op méér nieuws dus !

  5. Theo
    Theo14-09-2008

    Kosteniuk heeft net prachtig de eerste partij gewonnen! Echt mooi gebruik gemaakt van de verzwakte velden in de witte koningsstelling en dan mooi uitge-offerd!

    Ik ben geen kenner van het Spaans, maar is de zet c3 ipv h3 correct in dit geval? (c3 in combinatie met a3 en Lb3) lijkt me nogal verdacht…

  6. Joris Pelemans
    Joris Pelemans15-09-2008

    Hou Yifan is er (helaas) niet in geslaagd om te winnen met zwart. Kosteniuk is wereldkampioene! Wschl effe geleden dat we nog een knappe wereldkampioene gehad hebben?

  7. ze voice
    ze voice16-09-2008

    Pele, de finale wordt over vier partijen beslist denk ik… Zie Chessvibes score rooster… Little HOU-dini heeft nog een kans na haar ontsnapping in R2. Snap je de wordplay? 🙂

  8. Joris Pelemans
    Joris Pelemans16-09-2008

    Ik vermoedde al zoiets na de vermelding dat Kosteniuk haar leiding behoudt.

    En Little Hou doet mij dan weer aan iets anders denken ;-).

  9. ze voice
    ze voice16-09-2008

    For you to know, for me to not find out 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.