Belgen scoren uitstekend na rustdag

BaekelantDe Belgische deelnemers hebben de rustdag en een eerdere rondes met enkele bye’s goed verteerd en scoorden een broodnodige 5.5/9, een uitstekend resultaat. Onze landgenoten hebben nog steeds uitzicht op een goed eindresultaat…

Door Jan Bockaert

Bye, bye Belgium

Adrian was vijfde ronde bye (net als Arno Bomans, een ronde eerder), en dat was dus het ideale moment om te gaan site seeing in Herceg Novi. Over Herceg Novi kan ik vertellen dat het een zeer charmante stad is, met twee burchten, de ruïne van een citadel, een heel mooie oud centrum en heel veel trappen.

Over de partijen van die ronde heb ik wat minder vertellen.

Hendrik miste een aantal goede kansen, en verloor zijn partij tegen Nederlander Majhi Ankit redelijk snel. Lisa kwam er ook niet uit tegen de Poolse Ostalska Natalia (1518). Eva speelde een lange, zware partij, tegen Sasmazel Burcu (TUR 1837). Maar ook zij moest de koning neerleggen.

BomansBij de -16 nam Michiel remise nadat Santos Hugo Lima (Nils zijn tegenstander uit de eerste ronde) alle stukken afruilde. Ook Nils en Hanne haalden een remise tegen respectievelijk Sitnic Adnan (BIH 1920) en Stojkovska Monika (MKD 1869). Maar Glen was na 4 zetten Budapester al uit zijn theorie, en hij verloor verassend snel zijn partij van Spanjaard Martin Fuentes Alberto (2124). Gelukkig was er nog Arno, die na een verplichte dag rust eindelijk in de aanval kon trekken, zowaar met de Philidor. Als enige Belg kon hij het volle punt kon scoren, tegen Hrabusa Matej (SVK 2246).

3,5 uit 9, de rustdag op zaterdag kon op geen beter moment vallen.

Belgen scoren uitstekend na rustdag

Hendrik was als eerste klaar. Hij was niet helemaal gelukkig met zijn draw tegen Van Dijk Rowan (NED) maar er zat echt niets extra in de stelling. Michiel was de tweede Belg die zijn partij beëindigde. Hij speelde eindelijk in een stelling tegen die hem beviel, en de arme Arat Umut Baris (TUR 1860) kreeg een typische Larmuseau/Khonghaloos aanval op zijn koningsvleugel te verduren. 22 zetten later was de partij gewonnen voor Michiel.

Nils NijsHanne moest genoegen nemen met remise tegen Avoyan Liana (ARM NC). Met 3 uit 6 zit ze uiteraard wel op schema voor een 50% score. Nils won een spectaculaire partij waarin hij een toren offerde tegen de Deen Hansen Mads (2041) Nils is nu de best scorende Belg. Glen, die zeer sterk aan het tornooi was begonnen, slaagde er niet in om zijn voordeel te verzilveren tegen Andryukov Dmitry (RUS NC) en ook zijn remise had een zure smaak. Er zat meer in.

Eva wist niet goed wat ze van haar vechtremise moest denken. De Hongaarse Kabai Zsuzsanna is stevige tegenstand, maar in het verleden scoorde Eva wel 2 uit 2 tegen haar. Met 3,5 uit 6 is ze nog steeds (samen met Nils) best scorende Belg, maar iets anders hadden we van haar ook niet verwacht.

Bij de -18 jarigen had er ook meer ingezeten voor Arno. De partij tegen Froewis Georg (AUT 2269) was zo scherp, dat beide spelers na 20 zetten in tijdsnood kwamen. In die tijdsnoodfase miste Arno de winnende zet, en enkele tactische grapjes, waardoor hij op 2 uit 6 blijft steken.

Adrian kwam snel een pion voor, maar Ivanovic Lazar (SRB 1718) wou niet plooien, waardoor het zweten werd in een toreneindspel. Volgens Fritz maakte Adrian daarin geen enkele fout, en na meer dan 4 uur trekken en duwen, haalde Adrian zijn eerste winstpartij van het tornooi binnen.

Lisa LagaertOp dat moment was Lisa nog steeds aan het spelen. WCM is misschien een titel die bij de meeste schakers geen indruk maakt. Bij meisjes onder de 12 jaar, blijft het een garantie op talent. Kiseleva Arina was ook nog eens 300 elopunten hoger geklasseerd dan onze Landegemse. Lisa kreeg in de voormiddag een snelcursus Czech Benoni van Jan en Arno, die de Benoni die ze wou spelen te riskant vonden. Lisa kwam goed uit haar opening, maar moest de partij ondergaan. Ze kwam een pion achter, maar kreeg een goed paard tegen een slechte loper in ruil. (heeft iemand haar strategie lessen gegeven?) Lisa verdedigde goed, en om 20u20! met nog 40 seconden op de klok! nam ze het half punt, in een stelling die met meer tijd op de klok waarschijnlijk zelfs gewonnen was. Heel straf.

Met 5,5 uit 9 was dit de beste ronde van het tornooi voor de Belgen, een resultaat dat ook hard nodig was. Alle Belgische spelers hebben nu nog uitzicht op een goed eindresultaat.

  1. Jan
    Jan23-09-2008

    en als je wilt weten wat we op de vrije dag deden …

    http://www.youtube.com/watch?v=v4xex2kaHqI

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.