Is Wirtzfeld de nieuwe titelfavoriet?

VdbDe ploeg won in Gent na een turbulente beginfase, waarin het Wirtzfeldse team te laat kwam. Ook de eindfase was bijzonder spannend met een stuntje van Thibaut Vandenbussche na een blunder van Anna Zatonskih. Niet alleen Wirtzfeld is goed gestart, Eynatten deed het zelfs nog veel beter. Bijna alle partijen staan online

Wirtzfeld wint ondanks laatkomers

Het was een onhandige situatie voor de Witzfeldenaars in Gent. Met Nijboer en Winants waren de sterkste pionnen van de ploeg al aanwezig, maar ze mochten nog niet starten om 14u. Nog enkele spelers ontbraken op het appel en de ploegopstelling was nog niet gekend bij de spelers die er al waren.

MichielsEen kwartiertje te laat kwam de andere Wirtzfeldse ploeg toch binnen en wandelde uiteindelijk naar een 5-3 zege. Op het eerste bord stond Bart Michiels “technisch gewonnen” tegen Friso Nijboer. Althans, dat waren de woorden van Nijboer. Michiels zelf vond het wat overdreven. In ieder geval, Nijboer bood remise na 15 zetten. Michiels speelde voort, maar uiteindelijk werd het toch nog remise.

Een speciaal moment gebeurde op het einde van de partij tussen Thibaut Vandenbussche en Anna Zatonskih. De Amerikaanse kampioene had een dame en een pion tegen een dame en probeerde volop de partij te winnen tot ze zich plots in een helpmat plaatste. Vdb miste de kans niet. 0-1. Een verrassende zege. De manier waarop is ook best pittig als je weet dat Zatonskih enkele maanden eerder de Amerikaanse titel had gehaald na een tijdsclaim die niet door iedereen geapprecieerd werd (maar reglementair zeker niet verkeerd was).

Wirtzfeld is op basis van de lijst misschien wel de topfavoriet om kampioen te worden, maar dan zal het toch met enkele andere sterke ploegen moeten afrekenen. Een van die ploegen is Eynatten, die startte met een verbluffende 7.5-0.5 tegen een verzwakt Brussel.

De slokop van vorig jaar, Bredene, speelt dit jaar met 2 ploegen in eerste. In hun onderlinge ontmoeting werd het 4.5-3.5 voor Bredene 2. Beide Bredenes waren sterk, maar zeker nog niet op het niveau van vorig jaar. Benieuwd wie zij de volgende rondes zullen opstellen. Met deze ploegen lijken zij niet sterk genoeg om mee te dingen voor de titel. Ook nog opvallend was de zware nederlaag van Brugge in Borgerhout. Daar werd het 5.5-2.5.

Je kan al alle partijen naspelen op de site van Valeer Maes. Enkel de partijen tussen de Bredene’s volgen vandaag nog.

 1. tom vananderoye
  tom vananderoye06-10-2008

  vooral in de lagere ploegen van bredene was de verzwakking frappant. Een ploeg met elo-gemiddelde van 1333 in 4de klasse is wel heel zwak.

 2. Joris Pelemans
  Joris Pelemans06-10-2008

  Steven heeft me ooit es verteld dat bij dame-eindspelen (dameƫindspelen? Marcel?) de partij met de pion meer nogal vaak mat gezet wordt. Best wel leuk om dit in de Belgische 1e klasse nogmaals bevestigd te zien :-).

 3. Marcel Van Herck
  Marcel Van Herck06-10-2008

  @Joris :

  ik heb het opgegeven correct te leren spellen na de vierde hervorming die ik al meegemaakt heb in mijn leven,
  ik weet het dus niet.

  @ Jan :

  wat Anna op het bord bracht heet een helpmat, geen zelmat

 4. wim
  wim06-10-2008

  Bij Thibaut Vandenbussche-Anna Zatonskih was
  30….Td1+ (ipv Dd1) trouwens een mooi einde geweest: 31.Kh2 Dg4! met het idee Th1, Dh3 en Dg2 mat.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.