Short staat één remise toe in simultaan

ShortDinsdag is het zover: dan komt Kasparov nog eens een simultaan geven in België. Vandaag was in Leuven de preselectie voor jonge clubschakers, waarvan Nigel Short er twee selecteerde voor dinsdag. De Britse GM stond één remise toe, tegen Julian Van Overdam. Zaterdag waren al twee andere spelers geselecteerd…

Ceysens opent simultaan

Dinsdag zullen de Alfacam-studio’s in Lint net als vorig jaar met één ding bezig zijn: schaken. Dan komt Kasparov immers opnieuw naar ons land voor een grote simultaan, die net als vorig jaar een heuse televisieshow zal opleveren. Achter de schermen is er al keihard gewerkt om het tonen van de partijen een stuk beter te maken. Met resultaat, want dankzij 26 DGT-borden zal alles deze keer gevoelig makkelijker te volgen zijn dan vorig jaar, toen men enkel een camera boven de borden had hangen. Een stevige verbetering naar de schaakfans toe. Short zal ook meer schaaktechnische commentaar geven dankzij een virtueel demonstratiebord.

De voorrondes om deel te nemen aan de Kasparovsimultaan waren verspreid over verschillende evenementen met twee simultanen van Short als hoogtepunt. Vorige week was er eerst een toernooi op de open bedrijvendag (een groot succes wat de deelnemers betrof met enkele duizenden bezoekers) en dit weekend waren er de twee simultanen: een voor schoolschakers, een voor clubschakers. Zaterdag kwamen er twee groepen van beide “strekkingen” aan bod, vandaag (zondag) enkel clubschakers.

Short en CeysensBeide evenementen gingen door in de gebouwen van organisator Option in Leuven. Die had gezorgd voor hoog bezoek, want Patricia Ceysens herself kwam de allereerste zet doen. Short wilde tijdens de speech niet zoveel weten van Ceysens (zie foto), maar dat bleek maar schijn (en een flauwe grap van uw redacteur) toen hij even later rustig plaatsnam aan een van de 30 borden zodat Ceysens de simultaan kon inzetten. Gelukkig voor ons hart en het algemene schaakniveau was het een typisch grapje van de olijfboer, want even later ging het echte evenement van start.

Van Overdam haalt remise

Short speelde met wit en koos voor opvallend scherpe openingen. Zo koos hij als vanouds voor zijn geliefde Evans Gambiet, maar ook voor bijvoorbeeld e4 e5 Pf3 Pf6 Pxe5 d6 Pxf7?! Alles liep prima voor Short en al snel won hij de eerste partijen.

SpeelzaalDe setting voor het evenement was overigens best leuk. De toeschouwers konden van bovenuit goed volgen wat er op de borden gebeurde, zonder daarmee Short te storen.

Dat winnen, dat bleef maar duren, maar deze keer was er toch één iemand die erin slaagde Short te bedwingen. Julian Van Overdam was een van de sterkste tegenstanders uit het jonge gezelschap (met bekende Belgische jeugdspelertjes als Ben Tuerlinckx, Lennart Lenaerts, Dorian Van Den Heede enzoverder enzovoort) en maakte die reputatie helemaal waar. Remise. Voor de simultaan tegen Kasparov van dinsdag koos Short voor Sibran Vanroose en Ezra Terryn. Zaterdag waren de andere plaatsen al verdeeld aan Arnaud Van Mieghem (schoolschakers) en Thibaut Real (clubschakers).

Dinsdag zijn wij er uiteraard bij voor de simultaan van Kasparov in Lint. Iedereen kan zich trouwens nog steeds aanmelden voor de talrijke evenementen op de officiële site.

Enkele foto’s:

Short
Short van boven gezien
Jeugd
“Is die Ceysens nu nog altijd bezig?”
Ceysens doet de eerste zet
Ceysens doet de eerste zet
Short
De eerste rij

 1. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck13-10-2008

  Dag Jan,

  Ik vind het spijtig dat de mensen zeker de sponsor die zich met volle overgave ingezet hebben om van dit intiatief een groot succes te maken niet vernoemd worden in jou goed relaas.
  Nog een grote bedanking naar de sponsors die deze unieke belevenis mogelijk maakte, het ongelofelijke inzet van Mevrouw Inge Geerdens (C.V.Warehouse),
  Jan Callewaert (Option), Gabriel Fehervari (Alfacam) en de andere sponsors.
  En niet vergeten de groep medewerkers van het “Jeugdschaak” onder begeesterde leiding van Rudy Valcke.

 2. tom vananderoye
  tom vananderoye13-10-2008

  Option en alfacam worden toch vernoemd? Voor de rest is dit toch ook al weer het derde of vierde artikel over de simultaans. Toch mooie publiciteit niet?

 3. Volgjeneus
  Volgjeneus13-10-2008

  Is er een logische verklaring waarom de enige die remise haalde tegen Short niet verkozen is?

 4. bibi
  bibi13-10-2008

  Is de simultaan van dinsdag life te volgen ?

 5. Joris Pelemans
  Joris Pelemans13-10-2008

  Ja, dat snap ik ook niet. Dan haal je eens remise tegen een top GM en dan word je daar niet voor beloond?! Mogelijke verklaringen:

  1) Short heeft zelf geblunderd en remise gekregen in verloren stelling.
  2) Kasparov heeft Short opgedragen de tegenstand te beperken.
  3) Short was afgeleid door Ceyssens.

  Of zijn er nog andere mogelijkheden?

 6. Tom
  Tom13-10-2008

  Het is iets complexer dan dat. Eén van de redenen is dat Kasparov (zoals geweten) geen 2000+ aanvaardt voor zijn simultaans omdat het in de eerste plaats een publicitair evenement is en geen competitieve aangelegenheid. En Julian heeft wel meer dan 2000 Fide-elo. Hij was trouwens vooraf al op de hoogte gebracht dat hij niet kon verkozen worden voor de simultaan tegen Kasparov, maar hij mocht wel mee doen tegen Short. De organisatoren hebben het dus heel correct gedaan.

 7. Tom
  Tom13-10-2008

  Wie het gebeuren met Kasparov via Internet wil volgen:
  http://www.gva.be/kasparov
  http://www.hbvl.be/kasparov
  Natuurlijk is ter plaatse nog leuker, maar dan moet je vooraf inschrijven via http://www.yournextmove.be.

 8. bonnero
  bonnero13-10-2008

  @Tom: Allez, als ik het goed begrijp wil Kasparov zeker zijn dat hij alleen maar tegen prutsers moet spelen?
  Gemakkelijk geld verdiend uiteraard.
  @Organisatoren: vraag de volgende keer Anand, Kramnik of Magnus Carlsen.

 9. Tom
  Tom13-10-2008

  Een beetje respect voor je medeschakers, aub…
  Als Kasparov het moet opnemen tegen een sterke groep, dan gaat hij zich ook deftig voorbereiden om op volle sterkte aan het bord te verschijnen.
  Maar dat is hier niet de bedoeling. Niet vergeten dat dit gesponsord en georganiseerd wordt door enkele bedrijven die ook hun eigen deelnemers aanbrengen. Als schaakwereld mogen wij mee genieten van de publiciteit die dat met zich mee brengt.
  Die bedrijven spannen zich trouwens niet alleen via dit evenement in voor het schaken. Op Open Bedrijvendag zijn ongeveer 18.000 man gepasseerd in de zaal waar geschaakt werd door schoolkinderen. Da’s ook al eens de moeite.

 10. Jan
  Jan13-10-2008

  Dag Luc,

  Het is niet mijn taak om mensen te bedanken voor een organisatie. Als journalist zal ik dit dan ook nooit doen, ik kan wel schrijven dat het goed gedaan is (en dat heb ik hier ook gedaan). Stel dat Peter Van den Bempt naar Anderlecht gaat kijken, dan zegt hij ook niet: Bedankt Herman Van Holsbeeck voor de organisatie van deze match en bedankt Fortis voor de sponsoring van deze mooie ploeg.

  Vandaar dus dat ik dat nooit zal doen, behalve bij eigen sponsors uiteraard: ik zit daar namelijk zo neutraal mogelijk, als verslaggever. Maar het is goed dat jij het hier doet 🙂 Puur persoonlijk vind ik het ook een heel goed initiatief hoor, maar in een artikel is dat niet relevant.

 11. louis
  louis13-10-2008

  het is wel jammer dat je omwille van 10 puntjes een simultaan tegen kasparov mist.
  kun je naar de organisatie toe niet argumenteren dat de belgische elo, tov de buurlanden, weinig waard is?

 12. bonnero
  bonnero13-10-2008

  @Tom: Sorry, ik bedoelde “prutsers”, in de ogen van Kasparov; categorie waartoe ik ongetwijfeld ook behoor.

 13. Joris Pelemans
  Joris Pelemans13-10-2008

  @Tom: Vreemd, ik dacht dat er deze keer wél 2000+ ‘ers mochten meedoen. Maar misschien verwar ik met een ander evenement?

  @louis: Tom schreef wel degelijk dat Julian meer dan 2000 FIDE ELO heeft. Ongeldig argument dus… Los daarvan zou het ook geen sterk argument zijn, vrees ik :-). Het blijft natuurlijk wel jammer voor Julian.

 14. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck13-10-2008

  bedankt jan voor je moeite en je begrip

 15. Theo
  Theo13-10-2008

  Poppenkast is het. Niet meer en niet minder.

 16. Goendi
  Goendi14-10-2008

  Ik vind die veeg naar de journalist die de sponsors niet vermeld er wel over gaan. En nog meer om het even aan te vullen zelfs… Ik wist niet dat Alfacam, option ed deze site voorzien van de nodige fondsen?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.