Baekelant dicht bij stunt tegen Kasparov

Kasparov“He is not a happy bunny”, aldus commentator Nigel Short over Kasparov toen die tegen Ronny Baekelant in ernstige problemen kwam. In tegenstelling tot vorig jaar had Kasparov dus écht moeite met een tegenstander. Uiteindelijk won de Rus toch alles in wat vooral beeldmatig en promotioneel een opvallend evenement was…

Verbeterde beelden

Een multimediaal spektakel; dat was de Kasparovsimultaan vorig jaar. Dit jaar werd het een stuk soberder gehouden, maar dit kwam zeker niet ten nadele van de kwaliteit, integendeel. Net als vorig jaar waren er een pak HD-camera’s, maar die werden nu efficiënter gebruikt. Wat ook de inhoudelijke waarde van de uitzending was (dat moet iedereen voor zichzelf maar uitmaken), beeldmatig was dit het best in beeld gebrachte schaakevenement ter wereld, met voorsprong!

BeeldenDe grootste verbetering in vergelijking met vorig jaar was de liveweergave van de partijen. 26 DGT-borden met nieuwe, Belgische software (meer daarover volgt over enkele maanden) zorgden voor een fijne weergave van de stellingen, al was het niet altijd makkelijk om volgen omdat Kasparov er een verschroeiend tempo op nahield. Ook een verbetering: de schaakfans konden de live-commentaar van Short volgen zonder dat deze uitzending “gestoord” werd door speeches van bedrijfsleiders en/of bekende Vlamingen. Short zelf was enthousiast en grappig, maar tegelijkertijd nog een beetje stuntelig in zijn presentatie. Toch deed hij zijn uiterste best de commentaar ook voor de niet-schaakkenner enigszins begrijpbaar te maken.

Om de vergelijkingen met vorig jaar even door te zetten, was ook de samenstelling van Kasparov’s tegenstanders enigszins aangepast. Lisa Lagaert, Thibaut Real (Short: “I like him, he is dressed as a real grandmaster” over de volledig gekostumeerde Real), Ben Tuerlinckx, Hans Vandersmissen, Sibram Vanroose, Arnaud Van Mieghem en Ezra Terryn vertegenwoordigden een jeugdig partiment tussen de ceo’s. “Een unieke gebeurtenis in het leven van een schaker, ” legde Thibaut Real in prima Nederlands uit aan gastvrouw Martine Prenen.

Kasparov verzorgt de show

Wie niet verandert, is Kasparov zelf. Hij is en blijft een showman pur sang. Rare bekken, hoog opgetrokken wenkbrauwen, snelle zetten, agressieve bewegingen, enzovoort. Met de razendsnelle start werd dit allemaal met mooie close-ups in beeld gebracht. Het publiek kreeg echter pas écht leuk materiaal te zien toen Kasparov plots een pion blunderde tegen Ronny Baekelant. In een fractie van een seconde veranderde de vlotte hakker in een “not so happy bunny” (woorden van Short).

KasparovKasparov dacht minutenlang na, schudde enkele keren met zijn hoofd en wie goed keek, zag zelfs een vleugje twijfel. “Ik vroeg of hij blij was met remise, maar hij reageerde niet,” gaf Baekelant mee achteraf. “Dat zou een enorme vernedering zijn voor Kasparov, remise moeten aanvaarden na 8 zetten,” kon Short zijn geluk dat er echt iets gebeurde niet op. “Come on Belgium, get some points!” Kasparov besloot risico’s te nemen en speelde door.

Tijdens al dit moois gingen de andere opponenten wel vrij hard van het bord. De Belgische jeugdspelertjes deden goed hun best en hielden het lang vol, maar kansen: die waren er jammer genoeg nooit. De jeugdspelers waren wel onder de indruk na de partij. Allen spraken ze van een ervaring die ze nooit zouden vergeten. Lisa Lagaert zou vooral “de rare gezichten” van Kasparov niet uit haar geheugen wissen. De ceo’s waren het daarmee eens maar, op Baekelant na, vlogen zij wel heel vlot van het bord. Op die ene partij zou Kasparov geen hindernissen ondervinden.

KasparovKasparov is simultanen natuurlijk gewend en geleidelijk aan zette hij zijn benarde stelling tegen Baekelant om in een goed eindspel. De manier waarop hij dat deed was trouwens erg professioneel. “Ik voelde dat hij de ronde na zijn blunder veel sneller speelde om sneller terug aan mijn bord te zijn,” vertelde Baekelant achteraf. “Op die manier zette hij mij onder druk.” En inderdaad, Kasparov voerde het tempo op en wist uiteindelijk een pluspion te versieren. De positieve, agressieve Kasparov verscheen opnieuw en begon aan een “melkerij” van de zuiverste soort. Dat rendeerde optimaal toen dat nog zijn enige partij van het moment was. Ondanks de remisekansen plooide Baekelant. Hij was er heel dicht bij, maar uiteindelijk zette Kasparov de situatie al bij al snel naar zijn hand.

In de afterparty was er nog een glorieus Nigel Short-moment, die het podium op klom en “Wild Thing” ten berde bracht. Foto’s daarvan volgen morgen nog. Een mooie afsluiter van een avond die schaaktechnisch geen enkele meerwaarde bood, maar promotioneel een schot in de roos was: veel media-aandacht, veel potentiële sponsors die betrokken worden bij het schaken en een ballon over hoe schaken beeldmatig interessant kan zijn. De moeite!


Een uitgebreid fotoalbum vind je hier
.

  1. dikke
    dikke14-10-2008

    er is enkel voetbal te zien.

  2. Joris Pelemans
    Joris Pelemans14-10-2008

    Nu niks meer te zien :-(. En ben toch benieuwd naar de uitslagen/beelden/…

    WK coverage op chessbase en chessvibes valt ook tegen voorlopig.

    Of misschien ben ik gewoon een ongeduldig persoon?

  3. Theo
    Theo14-10-2008

    Op Chessvibes staat ondertussen een mooie anotatie van de eerste partij.

  4. Yen
    Yen14-10-2008

    Schitterend in beeld gebracht ! Een echte promotiestunt voor het schaken, zeker voor herhaling vatbaar…

  5. louis
    louis15-10-2008

    tsja

    die kleine mist de Simultaan op 10 elopuntjes na maar pa baekelant zit er wel tussen? of is deze baekelant gewoon een naamgenoot

  6. peter
    peter15-10-2008

    Wat valt er tegen op ChessVibes, Joris? Let me know, ik sta altijd open voor verbeteringen.

  7. Joris Pelemans
    Joris Pelemans15-10-2008

    Peter, het was meer een algemeen ontevredenheidsgevoel waar ik chessvibes eigenlijk onterecht ook bij betrok. Een vrij slappe 1e wk-partij, niets te vinden over Kasparov (die minisite van GVA/BVL is nog steeds dezelfde), chessbase die zogezegd “later tonight” meer info zou geven, en tenslotte nog geen beeldmateriaal van de persconferentie op chessvibes.

    Ik denk dat ik gewoon iets te enthousiast was :-). Ondertussen staat de persconferentievideo reeds online, dus heb eigenlijk geen recht tot klagen. Chessvibes levert in elk geval veel betere verslaggeving dan Chessbase.

    Mijn oprechte excuses.

  8. KAra
    KAra15-10-2008

    De eerste WK-partij was inderdaad niet erg onderhoudend. Vanaf zet 16 zou elke 2600+ dit toch tegen gelijk wie vlotjes remise moeten kunnen houden?
    Waarschijnlijk is het een beetje de bedoeling van Kramnik om het begin van de match extreemsaai (of creatief, zo noemen sommigen het toch?!) te houden zodat Anand zijn geduld verliest.
    Toch vermoed ik dat Kramnik de volgende wit-partij een iets minder behoudende opzet gaat kiezen. Hoor ik Steven daar zeggen het Catalaans?

  9. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye15-10-2008

    Aangezien Anand toch wel het voordeel heeft in de tiebreaks en Kramnik met zwart meestal wel tevreden is met de draw vind ik het toch raar dat hij een van zijn zes witpartijen eigenlijk niet benut.

    Eerlijk gezegd verwacht ik ook niet echt dat Anand veel risico’s zal pakken met zwart. Hoe langer de stand gelijk blijft hoe meer risico’s Kramnik moet nemen om de tiebreaks te vermijden.

  10. Joris Pelemans
    Joris Pelemans15-10-2008

    Denk dat het inderdaad voornamelijk een psychologische zet is. Zo van “ik kan me permitteren deze witpartij weg te geven; ik win toch”. Stoer, maar onverstandig volgens mij :-).

  11. steven
    steven15-10-2008

    Ja ik denk ook gewoon niet dat Kramnik gedacht heeft dat Anand zo makkelijk ging equalizen.

  12. logis
    logis15-10-2008

    @ Louis,

    Tja, die baekelant is nu eenmaal een CEO en daar zullen andere regels voor gelden.

  13. Chessmaster
    Chessmaster15-10-2008

    Ceo’s mochten dus wel meer dan 2000 elos hebben?

    Want Ronny heeft toch meer dan 2000 elo punten als ik me niet vergis.

  14. louis
    louis15-10-2008

    alle mensen gelijk voor de wet. alleen is de ene al wat gelijker dan de andere

  15. Theo
    Theo15-10-2008

    @ Tom (9): wie zegt dat Kramnik de tie-breaks wil vermijden?
    Ja, Anand is een rapid specialist, maar als Kramnik wat Russisch openingsanalysewerk op het bord doet verschijnen…!?

    Ik denk niet dat Kramnik in de 1ste partij zwaar voor de winst winde gaan. Gewoon een paar partijtjes om ‘in de match te komen’
    En Anand zal ook zo redeneren.

    Wel jammer dat het maar 12 partijen zijn! 24 partijen, zoals vanouds, dat zou pas klasse zijn!!! 🙂

    Maar toch leuk dat deze match bezig is! Er gaat zeker en vast nog vuurwerk komen, geloof mij! 😀
    Ze hebben alle2 nog serieuze troeven in handen! (openingsvoorbereiding)

    We ain’t seen nothing yet!!! 😉

  16. Francis
    Francis16-10-2008

    Kan men ergens de partijen van de simultaan naspelen?

  17. Lusine
    Lusine17-10-2008

    foto’s en video’s -Kasparov in België
    http://schaaknet.blogspot.com/2008/10/kasparov-in-belgi.html

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.