Anand schittert met zwart in derde partij

AnandSpektakel! Schaakfans van over de hele wereld vroegen het en kregen het. Zowel Anand als Kramnik schuwden de risico’s niet vandaag en na een razendspannende eindfase haalde Anand zijn eerste punt binnen. Met zwart nota bene!…

Anand slaat toe met zwart!

Derde keer, goede keer; Kramnik en Anand maakten er vandaag een waar spektakel van.

“Hij die in zijn type stelling terecht komt, zal de beste kansen hebben,” was een veel gelezen analyse in voorbeschouwingen op allerlei sites (ook op deze). Anand koos met zwart dan ook voor een van zijn favoriete openingen: de Meraner. Leuk, maar niet ongevaarlijk. Een bijzonder scherpe stelling ontstond toen Kramnik er een stuk tegenaan gooide met het heel creatieve Lf4!? gevolgd door Pxe6.

Een prachtig schouwspel ontstond toen Anand eveneens origineel verdedigde met Tg7. Daarmee gaf hij het stuk terug en stond hij twee pionnen in het krijt. De Indiër had zijn compensatie echter goed ingeschat, want zijn stukken speelden goed samen tegen de verzwakte witte koning. Daar kwam nog eens bovenop dat beide heren in tijdnood kwamen en dus een moeilijke stelling moesten spelen met weinig minuten op de klok.

SpelersAnand bouwde de aanval goed uit en geleidelijk aan voelde je, als menselijke toeschouwer, dat de zege eraan zat te komen. Kramnik ploeterde nog even, maar ging met 33. Ld3 de mist in. Anand koos voor Lh3 als winnende zet, hoewel Lxd3 waarschijnlijk beter was. Veel maakte het niet uit: met een dame meer en zet 40 in de tas, haalde de tijger van de Madras een heel belangrijke zwarte zege binnen.

De theorie dat Anand graag in complexe stellingen wil komen en daarin de meeste kansen zou hebben, werd vandaag bevestigd. In die zin was de derde ronde een nachtmerrie voor Kramnik: in plaats van een rustige, witte drukpartij volgde een chaos. De Meraner bleek dan ook de ideale openingskeuze voor Anand, hoewel het zeker geen verrassing was. Na wat analysewerk met engines en allerhande zal nog wel wat meer uitkomen en wij durven nog geen uitspraken doen over de correctheid van alles, maar voorlopig houden wij het op een spectaculaire zege van Anand. 0-1. Nu is de match écht begonnen!

Foto’s van Chessvibes.

 1. Valery Maes
  Valery Maes18-10-2008

  Persoonlijk ben ik wel ontgoocheld in de officiële site en in Chessbase dat er prompt geen deskundige analyses volgen,
  of ben ik te veel eisend voor een GM + engine ?

 2. Yen
  Yen18-10-2008

  Korte (live)analyse kun je raadplegen via deze link: http://live.chessdom.com/kramnik-anand-2008-g3.html

  Chessbase heeft nu een wat meer kapitalistische visie (misschien moeten ze het verlies op hun fortis aandelen goedmaken) en publiceert bewust minder gratis analyses.

 3. Akazou.
  Akazou.18-10-2008

  Anand rules 😀

  Schitterend verslag !

 4. Mark
  Mark18-10-2008

  Op de officiële site (http://www.uep-worldchess.com/) vind je gratis analyses van elke partij door GM Miguel Illescas (2604), die o.a. verbeteringen bevatten t.o.v. sommige varianten van IM Malcolm Pein (Chessbase) en IM Merijn Van Delft (Chessvibes). Illescas’ analyse van partij 3 was vanmorgen al beschikbaar.

 5. Valery Maes
  Valery Maes18-10-2008

  Wat Chessdom brengt vind ik veel toffer dan die pdf’s van de officiële site, analyse zonder navigatie

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.