Eynatten gaat aan de leiding

Khenkin, bord 1 van EynattenDankzij een overtuigende 19-13 zege tegen KGSRL Gent is Eynatten de virtuele leider in eerste nationale. Concurrent Eupen won ook met 13-19, maar blijft achter Eynatten staan. Wirtzfeld werd zich op als derde titelkandidaat. Er waren drie vooruitgeschoven wedstrijden vanwege het Europese Clubkampioenschap…

Eynatten neemt favorietenrol op zich

Nog niet alle uitslagen zijn binnen, maar één ding is zeker: Eynatten zal na de tweede ronde de trotse leider zijn. Geen verrassing, want het gaat om de vooruitgeschoven wedstrijden. CREC, Eupen en Eynatten zijn immers bezig in het Europees Clubkampioenschap in Griekenland.

Daar spelen de drie Belgische clubs tussen de grote jongens, zoals de teams van URAL Sverdlovskaya (Kamsky, Shirov, Grischuk…), MIKA Chess Club (Carlsen, Aronian, Gelfand…), Baden Baden (Svidler, Bacrot …), Linex Magic (Adams, Ponomariov, Cheparinov…) enzovoort. In de eerste ronde kregen onze landgenoten uit Eupen meteen de ploeg uit URAL Sverdlovskaya voorgeschoteld. 5.5-0.5 om de oren en dat is dan nog een half punt meer dan verwacht. Thomas Fiebig (2401) stuntte immers door Alexander Grischuk op remise te houden.

Het is ook die ploeg, URAL Sverdlovskaya, die aan kop staat na drie rondes, net voor Linex Magic en Saransk. Eupen en Eynatten zijn goed gestart met een 26ste en 27ste plaats. CREC Charleroi staat 43ste. Er zijn 64 ploegen ingeschreven.

Wirtzfeld met sterkste ploeg

Als we naar de gemiddelde kijken, is het echter niet Eynatten of Eupen die het hoogst scoren, maar wel de nieuwkomers uit Wirtzfeld. Met een gemiddelde van 2460 zijn zij op papier de sterkste ploeg in eerste nationale. Tegen CRELEL werd met 20-12 gewonnen. Een duidelijke zege die nog groter had kunnen zijn. Hans Renette zorgde bij de Luikenaars immers voor een stunt door GM Orlov (neen, niet die van het gebraad) te verslaan.

Wie alvast niet aan de top staat, is Bredene. Vorig jaar werd de club zowat in elke reeks kampioen, dit jaar hebben ze een beetje gas teruggenomen. De ploeg (met een gemiddelde van 2254) won met 20-12 van Brussels. Die laatste kwam dan weer met een bijzonder zwakke ploeg voor de dag (op dat niveau dan toch). Met een elogemiddelde van 2118 zou deze ploeg zelfs in 2e nationale niet boven de middenmoot uitstijgen. Brussels sluit de reeks dan ook af als laatste en zal daar mogelijk langer blijven staan.

De overige uitslagen van deze speeldag vindt u op de site van de bond en alle partijen kan u vanaf 23.30 geleidelijk aan verwachten op de interclubsite van Valeer Maes.

 1. Tim
  Tim19-10-2008

  Doet Bredene als landskampioen eigenlijk niet mee in dat EK?

 2. Bitzkommer
  Bitzkommer20-10-2008

  Bredenen was ingeschreven met een ploeg maar besloot zich terugte trekken nadat de datum werd veranderd door de organisatie. Enkele spelers moesten afhaken en de geplande verblijfslocatie was niet meer beschikbaar, een andere locatie vinden was bijna niet meer mogelijk

 3. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye20-10-2008

  Bij Brussels is het geld blijkbaar helemaal op. Bij Bredene is het blijkbaar toch ook een stuk minder dan vorig seizoen.

  @ Tim: Bredene heeft afgezien van deelname als ik me niet vergis.

 4. Chessmaster
  Chessmaster20-10-2008

  Bredene koos bewust voor het minder sponseren van spelers.

  Zij hebben hun doel bereikt, kampioen worden in alle reeksen, wat kunnen ze nog meer bereiken?

  Een wijs besluit! Het geld raakt toch ooit op anders,
  mooie liedjes duren niet lang 😉

 5. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye20-10-2008

  ja maar als het zo doorgaat degraderen ze in de lagere reeksen allemaal. De ploegen in eerste klasse zullen er wel in blijven maar die lagere reeksen zijn wel zeer zwak. Lijkt me toch een reus op lemen voeten.

 6. Chessmaster
  Chessmaster20-10-2008

  Laten we het van de positieve kant bekijken, vorig jaar zijn er ploegen gedegradeerd met behulp van Bredene, dit jaar zal Bredene een paar mensen redden van de degradatie.

 7. louis
  louis20-10-2008

  is er een oorzakelijk verband tussen Fortis aandelen en opstelling Bredene?
  ge zou het bijna denken

 8. françois
  françois20-10-2008

  Zoals door iemand gezegd heeft de sponsor van Bredene zijn doelstellingen bereikt.
  1bekendheid in de goede of slechte zin al naargelang je het wilt interpreteren.
  2.kampioen worden om de de duitstalige ploegen te bewijzen dat niet Eynatten,Eupen,of Luik kampioen spelen, maar de sponsoren.
  Een deftig lokaal krijgen van de gemeente.
  3.Nu wil de sponsor investeren in de Belgische jeugd.Vraag het maar aan Stef Soors ,de gebroeders Larmuseau,Tanguy Ringoir,Eva Baekelant en Jason Vandenberghe.Als er nog jeugdspelers zijn die geinteresseerd zijn dat ze het laten weten.
  Hopelijk word Tanguy de eerste Vlaamse grootmeester,en Eva de eerste WIM.
  De twee eerste rondes heeft Bredene veel afwezigen gehad wegens ziekte of andere verplichtingen.vanaf de derde ronde wordt hopelijk aangetreden met normale opstellingen.
  Dan kan weer van competitievervalsing gesproken worden,voor zij die nog niet tegen Bredene gespeeld hebben.

 9. Wouter G
  Wouter G20-10-2008

  Om nu een voorbeeld te geven: in 3e klasse moest Zottegem 1 tegen Bredene 4. Zottegem met een elogemiddelde van 2001, wat misschien net iets hoger dan het algemene gemiddelde in 3e ligt, en Bredene…een elogemiddelde van 1691! En dat in 3e klasse.
  Terwijl een andere ploeg in 4e klasse tegen een ploeg met een elogemiddelde van 2033 moest spelen :S

 10. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye21-10-2008

  @ Francois:

  het 2de punt lijkt me een beetje eigenaardig. Uiteindelijk geldt dat voor alle competitiesporten in ploegverband. Gooi er geld tegenaan en je zult er wel geraken.

  Voor de rest: de clubs die jij noemt hebben wel ook een sociale poot met veel ploegen in lagere reeksen. Dat lijkt bij Bredene toch minder het geval.

 11. Ruben
  Ruben21-10-2008

  Fleurus in 4H heeft een gemiddelde van 2191

 12. françois
  françois22-10-2008

  Tom,
  Ik begrijp je reactie.
  Bredene had vijf jaar geleden hoop en al 15 spelers,geen jeugd.Iets opbouwen vraagt tijd.Bredene heeft nu 19 jeugdspelers, hopelijk volgend jaar in vijfde als ze sterk genoeg zijn,want ze zijn snel verbrand;te veel verliezen en ze stoppen met schaken.
  Het plan is dan ook een tienjarenplan,maar Bredene zal nooit de KGSRL of KBSK worden,daarvoor is de gemeente te klein.Bredene moet zoals alle kustgemeenten in een halve cirkel vissen en de KOSK is vlakbij.
  Wat punt 2 betreft, inderdaad dat geldt voor alle sporten met professionals als basis.
  Volgens mij is de KBSB evenals de VSF echter een samenstelling van amateurs en ik hoop dat het zo zal blijven,alhoewel de franstaligen het weinige geld dat de KBSB heeft willen investeren in professionals van 2350 a 2550 elo ipv in de jeugd.

  Met het schaken is in Belgie geen geld te verdienen.
  Mijn raad is dan ook aan de getalenteerden:studeer als je ouders het kunnen betalen en laat schaken je hobby wezen.
  Voor de niet getalenteerden :we kunnen niet allemaal aan de top staan,dus speel je hobby.
  Nog iets dat je waarschijnlijk niet wist:
  Wie heeft ervoor gezorgd dat GM Lazarev de jeugdspelers op het EK begeleidde(ook financieel)?
  ik ben altijd bereid tot overleg met gelijk wie als we nog iets beters kunnen doen voor ALLE SCHAKERS;
  vriendelijke groeten

 13. louis
  louis24-10-2008

  spreekt Lazarev eigenlijk Nederlands, Frans en/of Duits?

 14. françois
  françois25-10-2008

  Louis,
  Lazarev is van geboorte een Rus genationaliseerd tot fransman en spreekt Russisch,Lets(zijn vrouw Anda safranska is van Letland),uiteraard Frans maar ook Engels.
  sedert zijn vele contacten in Bredene sprrkt hij enkele woorden Nederlands.
  mvg

 15. louis
  louis25-10-2008

  maar is enkele woorden genoeg om volwaardige gesprekken met de vlaamse jongeren te voeren?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.