Popovic wint sterkste eendagsrapid van het land

PopovicPetar Popovic heeft in Hechtel het schanstoernooi gewonnen, samen met Levin, Dgebuadze en Khenkin. Met meer dan 250 deelnemers was het schanstoernooi een succes voor de organisatie…

Hovhanisian’s GSM speelt beslissende rol

“Ister belet?” luidt een oud spreekwoord als er enige vertraging is in het begin van een evenement. Er was Belet, maar dan wel letterlijk; CD&V’er en oud-televisiefiguur Ivo Belet opende het schanstoernooi met een half uurtje vertraging. Hij speelde de eerste zet van topfavoriet Predrag Nikolic (1. Pf3) en gaf zo het sein aan de anderen om hun klokken in te drukken.

U las het al: Predrag Nikolic was dé grote naam met zijn 2669 elo en natuurlijk zijn geschiedenis als oud-topspeler. Toch kon hij rekenen op flinke concurrentie. GM’s Igor Khenkin (2655), Alexandre Dgebuadze (2564), Levin (2564), IM’s Orlov (2501) en Zaitsev (2481), GM Popovic (2479), IM’s Fridman, Hovhansian enzoverder enzovoort waren allemaal stevige kandidaten om de 500 euro te winnen. Dankzij dit deelnemersveld is het Schanstoernooi het sterkste eendagsrapidtoernooi van ons land. Enkel het rapidtoernooi in Brussel is even sterk, maar dat is gespreid over twee dagen.

Live projectieAl van het begin af aan toonde Nikolic niet zijn beste vorm. In de tweede ronde tegen Joep Nabuurs zag het er zelfs heel erg tricky uit. Dit weten we omdat de organisatie voor een heuse livezaal had gezorgd. De eerste vijf borden werden live geprojecteerd op een grote muur (met dezelfde software die men gebruikte om de 26 DGT-borden van de Kasparovsimultaan live te brengen). Omdat iedere speler 25 minuten had, was dat zeker de moeite. Samen met de erg goedkope prijzen (alles aan 1 euro, zelfs een pak friet) en de goede speelomstandigheden waren de reacties van de deelnemers erg positief.

Dit even terzijde, want Nikolic toonde dus niet zijn allerbeste vorm. In de cruciale vierde ronde werd hij ook nog eens geholpen door Mher Hovhanisian. Diens GSM ging na 3 zetten plots af. Meer pech dan domheid, want het toestel stond wel degelijk af, maar gaf een piep toen de sleutels van de Armeen op de aantoets hadden gedrukt. Nikolic eiste de overwinning op en haalde zo een belangrijke zege binnen.

Maar het kon niet blijven duren. Tegen Alexandre Dgebuadze werd hij kansloos van het bord gemept (met wit!). Daardoor kreeg het toernooi nieuwe leiders. Levin volgde en de laatste ronde bracht een logische salonremise. Dat gaf Khenkin en Popovic de kans om zich nog mee aan kop te hijsen met een zege. Met 6/7 hadden ze een half punt meer dan Nikolic, Orlov en Zaitsev.

Schaeken is dé verrassing!

SchaekenOp de gedeelde derde plaats (8ste in de rangschikking) stond tussen al dat titelgeweld plots… Yordi Schaeken. Nou, plots is niet zo goed uitgedrukt, want Schaeken speelde heel het toernooi in de bovenste regionen. Hij klopte ondermeer Renette, Sarrau, Steenbekkers en Docx en enkele van die partijen met sprekend gemak. Met een tpr van 2365 was Schaeken dé grote stunt van dit toernooi. Ook Hanne Goossens speelde prima en scoorde 4.5/5 en een tpr van 2255.

Het schanstoernooi is voorts ook een criteriumtoernooi. Er waren dus ook leeftijdscategorieën. Daarvan hebben we de uitslagen nog niet, maar deze zullen snel verschijnen op de site van de criteria en de site van het schanstoernooi zelf.

Een uitgebreid fotoalbum kan u hier bekijken.

De uitslag van de Open reeks:

1. Popovic, Levin, Dgebuadze, Khenkin 6/7
2. Nikolic, Orlov, Zaitsev 5.5/7
3. Schaeken, Cekro, Piceu, Renette, Van Mechelen, Dekker, Sarrau 5/7
4. Hovhanisian, Duhayon, Van Dooren, Goossens, Van De Berkmortel, Miesen 4.5/7
5. Steenbekkers, Nabuurs, Mastalerz, Wantiez, Hamblok, Van Cappellen, Luc Saligo, Lagrain, Deschepper, Bomans, De Ryck, Lafosse, Reyniers, Bas Friesen, Cluyts, Tutenel, Van Weelde 4/7
6. Docx, Grecuccio, Boris Friesen, … 3.5/7

Nog even meegeven dat Stef Soors en Lennert Lenaerts zijn aangekomen in Vietnam om daar het WK jeugd mee te spelen. We hopen geregeld iets over hun prestaties te kunnen publiceren.

 1. Harry
  Harry19-10-2008

  Prachtig toernooi. Puike organisatie. Een dikke proficiat !!!

  Wil wel nog even vermelden dat de 88 lentes jong zijnde André van Weelde (s.v. De Baronie, NL) zeer knap 4 punten behaalde, zelfs voor een FM eindigde en vele ratinghogere achter zich liet. Waarvoor hulde.

 2. Fabrice
  Fabrice19-10-2008

  Een van de mooiste tornooi in Belgie !
  Proficiaat voor de perfecte organisatie !

 3. KAra
  KAra20-10-2008

  Als ik zie dat 4 spelers eindigen met 6/7, zou het dan niet kunnen dat het toernooi 2 rondes te kort is?

 4. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye20-10-2008

  kara, niet echt.

  In principe om het Zwitsers systeem goed te laten draaien zou het aantal deelnemers minder moeten zijn dan 2 tot xste macht waarbij x = aantal ronden. Dus in dit geval 128 waar ze met een tachtigtal deelnemers in de open reeks niet aangeraakte. In dit geval zou iemand die 7 keer wint automatisch eerste eindigen. Als er meer dan 128 deelnemers zouden deelnemen zou je in principe 2 spelers kunnen hebben met 7/7.

  Tot zo ver de theorie: in de praktijk kiezen veel broodschakers op het einde van de rit voor de veilige remise om zeker een deel van het prijzengeld te krijgen als ze bovenaan staan.

  2 ronden extra zouden geen garantie geven dat er minder winnaars zouden zijn. Het zou kunnen, maar evengoed zijn het er zelfs meer.

 5. RV
  RV20-10-2008

  Plezant toernooi, goede catering en perfecte organisatie. Volgend jaar naar de 300.

  Inderdaad ook een heel knappe prestatie van de sympatieke André die heel goed stand wist te houden tegen al dat jong geweld.

 6. Johan De Ryck
  Johan De Ryck22-10-2008

  Bedankt voor de perfecte organisatie en een ontzettend aangenaam toernooi!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.