Anand slaat opnieuw toe met zwart

AnandViswanathan Anand heeft zichzelf in een uitzonderlijk goede situatie geschaakt. “The seven arms of Vishnoe” won vandaag opnieuw met zwart van Kramnik en leidt met 3.5-1.5, maar meer: hij leidt met twee zwartzeges…

Anand verbaast vriend en vijand

Dat Anand een potje kan schaken, weet iedereen, maar dat hij na 5 partijen al 2 zeges zou gescoord hebben tegen de überdegelijke Vladimir Kramnik, hadden weinigen verwacht. Zeker als je weet dat Anand zijn zeges met zwart geboekt heeft. Het is Kramnik nog maar zelden gebeurd om met wit te verliezen en deze tweekamp gebeurde het dus al twee keer.

De partij was ook de moeite. Beide heren volgden immers dezelfde zetten als in de derde partij, waarin Kramnik een pijnlijke nederlaag leed. Nu pakte de Rus uit met een verbetering, maar Anand reageerde razendsnel en adequaat. Een nieuwtje gevolgd door een nieuwtje. De Indiër bleef in zijn stelling en het was Kramnik die eerst 40 minuten nodig had voor één zet. Geleidelijk aan kreeg Anand een degelijke stelling. Zijn voorbereiding was opnieuw prima.

Ondanks de waarschijnlijke gelijke stelling (Black is at least equal, zei Kramnik achteraf) blunderde de Rus op zet 29. Heel duidelijk was het niet, maar enkele zetten later pakte Anand uit met de heel leuke truc Pe3! De partij was meteen over en uit. 0-1.

Anand leidt nu met 2 punten voorsprong. Nog geen definitieve kloof, maar wel een interessante evolutie. Kramnik stond immers nog nooit twee punten achter in een WK-finalematch (we rekenen de onofficiële match tegen Kasparov hier ook even bij). Een totaal nieuw gegeven dus. Nu zal Vlad de Veroveraar moeten rekenen op een maximale efficiëntie.

 1. Theo
  Theo20-10-2008

  Wat een prestatie van Anand! En ja: wat een voorbereiding!!

  Zou Magnus dan tóch in het team van Anand zitten?!? :O

 2. wb
  wb21-10-2008

  De eerste nieuwe zet was toch van Anand? Namelijk 15…. Rg8.

 3. Akazou.
  Akazou.21-10-2008

  Ik begrijp echt niet waarom Kramnik opnieuw kiest voor dezelfde opening kiest. Hij weet zelf ook dat Anand beter is in dat type spel… Het is ook bizar dat Kramnik met z’n heel sterk team toch sneller uit de voorbereiding is dan Anand.

  Enfin, ik ben blij dat Anand gewonnen heeft 🙂

 4. Theo
  Theo21-10-2008

  Akazou, het is heel waarschijnlijk dat Kramnik VERDER in de partij een verbetering gevonden had, maar Anand wijkte eerst af met een nieuwtje! 😀

  Wel jammer dat op dit niveau veelal de partijen beslist worden thuis (analyse) ipv aan het bord, maar ja… dat is het leven van een GM van tegenwoordig…

  Toch wel niveau hoor, dit soort openingen. Deep stuff! De invloed van de computer kan je bijna ruiken! Zulks messy complicated positions!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.