Is het WK al voorbij?

Anand, foto@ChessvibesViswanathan Anand is werkelijk in supervorm. In de zesde partij sloeg de Indiër opnieuw toe. Hij won nu met wit in een eerder technische stelling. Met drie zeges tegen nul is de voorsprong nu wel erg groot geworden…

Anand kan het ook met wit

“Kramnik moet de volgende partij overleven en daarna, na de rustdag, proberen van nul te beginnen.” Dat was Kasparov’s raad aan Vladimir Kramnik om diens WK-match terug op de rails te krijgen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

Kramnik kwam deze keer in ieder geval wel in zijn type stelling terecht. Niet te scherp, met belangrijke technische nuances. Toch was het Anand die domineerde en zelfs plots een pion won nadat Kramnik koos voor het misschien wel dubieuze …c5?! Geen nood, want de Rus leek wel degelijk compensatie te hebben. De witte toren stond immers buitenspel terwijl alle zwarte stukken mooi samenwerkten. Maar Anand had de situatie goed ingeschat. Zwart kon namelijk geen vooruitgang boeken met zijn actieve stukken en zijn compensatie bleek meer schijn dan realiteit.

Het was toen slechts een kwestie van tijd: Anand opende de stelling en overrompelde zwart om uiteindelijk een dame te maken. Genoeg voor de winst natuurlijk en nog veel belangrijker: voor de 4.5-1.5 voorsprong! Hiermee neemt Anand een wel érg serieuze optie op de titel. Het kan altijd, maar momenteel is het niveauverschil tussen beiden vrij groot én de kloof van drie punten is eveneens niet zomaar te overbruggen. Uw dienaar hoopt alvast op een comeback van Kramnik, niet omdat we partijdig zijn, wel omdat we zondag en maandag live in Bonn zitten en daar dus liefst nog wat strijd willen meemaken.

Voorlopig ziet het er echter niet naar uit. Kramnik zal nu risico’s moéten nemen. Vuurwerk verzekerd, maar het zou ook snel gedaan kunnen zijn.

  1. Roman
    Roman21-10-2008

    Ik denk dat het wk voorbij is. Kramnik geeft in de persconferentie een gelaten indruk terwijl Anand zo zelfverzekerd is.

  2. Theo
    Theo22-10-2008

    Anand lijkt wel ‘unstoppable’ !!!
    3 winstpartijen uit 6 is echt fenomenaal op dit niveau!
    Ja, hij is echt in supervorm.

    Jammer voor Kramnik. Hopelijk kan Vlad toch nog 1 of 2 partijtjes winnen… maar eerlijk gezegd is de match al voorbij.

  3. Chessmaster
    Chessmaster22-10-2008

    Daar kan ik volledig in volgen! Anand for champion! 🙂

  4. Thomas
    Thomas22-10-2008

    Ik had niet verwacht dat het zo een vaart ging lopen ik dacht dat Kramnik niet zou verliezen dit kampioenschap maar blijkbaar is Anand voorlopig onfeilbaar

  5. Peter leko
    Peter leko22-10-2008

    Wat een onzin. Er is hier sprake van een Kramnik die duidelijk niet in vorm is. Anand heeft mij alles belhalve pvertuigd met zn smerige indische trucjes.

  6. KAra
    KAra23-10-2008

    Nog een geluk dat enkel Kramnik zichzelf nog als wereldkampioen aanzag (zie zijn uitspraak dat hij Anand de wereldtitel ‘te leen’ had gedaan). Ik kan me geen titelmatch voor de geest halen waar de ‘uittredende kampioen’ na 6 partijen al 3 punten achter stond.
    Spassky verkocht zijn vel nog duur tegen Fischer (8,5-12,5) en stond zelfs 2-0 voor in het begin.
    Misschien de oude Lasker tegen Capablanca (2,5-6,5 na 14 partijen), maar de stand na 6 partijen is me onbekend.
    De rematch van Aljechin tg Euwe misschien?
    Hoe dan ook, Kramnik heeft nog 6 partijen om zijn score nog wat op te krikken, in positieve of negatieve zin ;-).

  7. Joris Pelemans
    Joris Pelemans23-10-2008

    Denk niet dat Kramnik zich nog als wereldkampioen aanzag, maar dat het gewoon stoer was om te zeggen dat hij de titel effe uitleende. De gegeven statistieken zijn dan ook een slechte vergelijking.

    Een licht op z’n tenen getrapte Kramnikfan 😉

  8. steven
    steven23-10-2008

    @ Kara: Niet alleen Kramnik zag zichzelf nog als de wereldkampioen. Ik zie dat je wereldkampioengeschiedenis aanhaalt, maar je laat het na om te vermelden dat het nooit eerder gebeurd is dat een titel werd afgepakt met een toernooi ipv een tweekamp (nooit, in een kampioenenlijn van meer dan 100 jaar). De titel van Anand was dus niet echt legitiem, maar dat zal ze nu natuurlijk wel zijn.

  9. Theo
    Theo23-10-2008

    Inderdaad. Ik agree met Steven! Door dat tornooi in Mexico te winnen had Anand zogezegd de wereldtitel, maar ja…
    Niemand aanvaardde dat.

    Nu zal hij de match winnen en dan zijn hij uiteindelijk als 100% wereldkampioen aanvaard worden door iedereen!

    Puur op openingsvoorbereiding bijna…

    Die Meraner zal weer populair worden nu.
    Was die niet in 1978 ook in het wereldkampioenschap cruciaal in de match Karpov-Kortchnoi !?

  10. louis
    louis23-10-2008

    Anand was Fide wereldkampioen met illustere voorgangers als Adams, Ponomariov en Kasimdzjanov. goede spelers daar niet van maar het blijft toch een vis noch vlees verhaal.

    Kramnik’s voorgangers zijn oa Capablanca, ALjechin, smyslov, eeuwe, Tal, Botvinnik, Petrosian, fischer Karpov en kasparov.

    Anand hoort in dit lijstje thuis als 15e wereldkampioen

  11. Valery Maes
    Valery Maes23-10-2008

    Kramnik had drie maal niet hoeven te verliezen maar begon te blunderen telkens hij zijn problemen redelijk had opgelost. Hij rekende traag en onnauwkeurig.

  12. Joris Pelemans
    Joris Pelemans23-10-2008

    Wat ik niet begrijp is dat hij blijkbaar z’n voorbereiding totaal niet aan z’n spel heeft aangepast. Met wit komt hij in scherpe varianten terecht door Anand Meraner te laten spelen (waarom geen Catalaans of Engels bvb ??) en met zwart gaat hij voor de strategische Indiërs terwijl hij volgens mij veel makkelijker kan remiseren met de meestal minder complexe stellingen die volgen uit het damegambiet (zie partijen 2 en 7).

  13. Marcel Van Herck
    Marcel Van Herck23-10-2008

    @Kara

    ietwat oudere schakers herinneren zich nog de revanchematch Smyslov – Botwinnik uit 1958 waarin de wereldkampioen al na 3 partijen met 0 – 3 achter stond.
    ( Caro Kann is echt wel een goede opening voor zwart! )

  14. Hans R
    Hans R24-10-2008

    @ Kara

    Nog oudere spelers denken dan aan Steinitz-Zukertort (1-4 begin), Lasker-Steinitz 1896/97 (5,5-0,5), Lasker-Marshall (3-0), Lasker-Tarrasch (4-1) en Lasker-Janowski (4-1).

  15. Tom
    Tom24-10-2008

    Botwinnik werd toch voor het eerst wereldkampioen na een toernooi in 1948, niet? (De vorige – Aljechin – was overleden tijdens WO II en zijn voorganger – Euwe – weigerde om de titel cadeau te krijgen. Toen werd een zeskamp gehouden die werd gewonnen door Botwinnik.)

  16. steven
    steven24-10-2008

    Idd, het is dus al eenmaal gebeurd dat een titel werd uitgereikt met een toernooi; maar nog nooit werd iemands titel afgepakt met een toernooi, zoals ik al zei.

  17. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye24-10-2008

    Dus als we als we heel strikt zijn zou je kunnen zeggen dat Aljechin de laatste wereldkampioen was aangezien hij hem nooit verloren heeft in een match =).

    Kramnik heeft toegestaan dat de titel op het spel stond in Mexico dus Anand is de wereldkampioen.

    Feitelijk doet het er niet toe. Doordat Kramnik sowieso een rematch kreeg zou ofwel de periode tussen Mexico en Bonn als een curiositeit worden gezien als Kramnik wint of zou je hooguit een academische discussie krijgen wanneer hij nu daadwerkelijk wereldkampioen werd als Anand wint.

  18. KAra
    KAra24-10-2008

    @Steven: als ik de wereldgeschiedenis erbij zou halen dan zou m’n comment waarschijnlijk bijzonder uitgebreid worden. Bij wereldkampioenschappen zijn er al genoeg rare dingen gebeurd, en toen Kramnik zijn titel in dat fameuze toernooi kwijtspeelde leek hij me toch niet meer ernstig aanspraak te kunnen maken de absoluut sterkste speler ter wereld te zijn.

    @Hans R: dat is pas interessant! overigens proficiat met je winst vorige zondag in IC, het zag er leuk uit.

  19. Marcel Van Herck
    Marcel Van Herck24-10-2008

    ik had het wel over ‘uittredend wereldkampioen’ Smyslov
    Marshall, Tarrasch en Janowski waren dat niet.
    Steinitz in 1896 wel

  20. Hans R
    Hans R24-10-2008

    Die nuance had ‘k overzien.
    Steinitz was in 1896 geen uittredend wereldkampioen, hij had in 1894 zijn titel verloren.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.