Stef Soors start uitstekend op WK jeugd

Stef SoorsDe grote jongens zijn zich in Bonn aan het amuseren (of één van die twee grote jongens toch), maar in Vietnam is het de beurt aan de jeugd. Daar wordt het WK jeugd georganiseerd. Er spelen drie Belgen mee…

Drie Belgen in een bloedheet Vietnam

“Bloedheet!” Dat was de eerste reactie van de kleine Belgische delegatie die naar Vung Tau in Vietnam is getrokken om mee te spelen in het WK jeugd. “We gaan hier zweten, zweten en nog eens zweten.” Voor de rest niets dan goeds: de mensen zijn vriendelijk, het eten gevarieerd en lekker en zelfs een omelet als ontbijt.

sporthalHet zweten vormt echter de hoofdbezigheid van onze drie Belgen. Bij de -10 is Lennert Lenaerts zijn eerste WK-ervaring aan het opdoen, bij de -12 moet Jan Cox voor de punten zorgen terwijl de Belgische eer bij de -16 verdedigd wordt door Stef Soors. Samen met 850 andere schakers uit heel veel landen zweten zij in een gigantische sporthal, met een aparte ruimte voor de -16 en -18.

Bij de -16 is Stef Soors bijzonder goed gestart. De Limburger startte met een logische 2/3 maar pakte in de vierde ronde uit met een bijzonder sterke zege tegen de Canadees Eric Hansen (2364). 3/4 dus voor Stef en dat is absoluut een positief resultaat. Een leuk weetje is dat Stef in de vijfde ronde Vasif Durarbeyli treft. Die Azeri was enkele jaren geleden nog wereldkampioen, maar verloor vorig jaar al eens knalhard van Soors, ook het op het WK jeugd trouwens, een partij waarmee Soors overigens veel bekendheid kreeg. Een leuke rendez-vous. Lees hier het artikel over die stunt.

Helaas vergaat het Jan Cox heel wat minder. De -12’er is gestart met 0/4. Dit lijkt dramatisch, maar een blik op zijn tegenstanders brengt al heel wat meer duidelijkheid: Cox heeft gewoon een heel zware loting gehad. Hij kreeg een 2000, 1900, 1700 en 2137 over de vloer. Naar die leeftijdsnormen is dat niet niks en dus is de 0/4 eigenlijk zelfs een beetje logisch. Cox zal zijn punten zeker nog wel halen!

Lennert steunkaartHet verhaal van Lennert Lenaerts is apart. Lenaerts was Belgisch Kampioen maar verkoos – in tegenstelling tot de bond – het WK boven het EK. De Belgische Schaakbond had dit toernooi links laten liggen vanwege de hoge kostprijs (begrijpelijk), dus ging Lenaerts zelf op zoek naar sponsors voor zijn avontuur (opmerkelijk). De hele familie kreeg steun van de clubs en de Limburgse Schaakacademie en begon aan een grote inzamelactie: steunkaarten, optredens, een simultaan, een zondagmarkt, … . Zelfs de overgrootmoeder van 95 werkte mee. Een succes, want de actie leverde heel wat geld op en Lennert kan nu meespelen op dit WK.

Een gloednieuwe ervaring, maar Lenaerts was niet onder de indruk. De start liep moeilijk, maar in de tweede ronde al pakte de Limburger een eerste punt. Daarna volgde een niet-geklasseerde Rus van 9 jaar, die vorig jaar nog brons haalde op het WK -8. Een zware loting dus en een nederlaag. De ronde daarna was een Singaporees (of hoe zeg je dat?) met 1715 te sterk. 1/4 voor Lennert.

Nog even meegeven dat onze noorderbuur Benjamin Bok bij de -14 knap tweede staat na vier rondes. Meer info over de prestaties van de Belgen vindt u op de volgende sites:

Schaakacademie
Resultaten van de Belgen
Toernooisite

 1. Hugo VS
  Hugo VS22-10-2008

  De in België wonende en bij Humbeek spelende Lisa Schut staat ook 2de. Ze is 3de op de plaatsingslijst. Duimen maar voor een medaille.

 2. Theo
  Theo22-10-2008

  Nen Singapoorder?! 😉

 3. Alex
  Alex23-10-2008

  @Theo Ik denk dat het Singaporees is, maar sla me niet dood als ik mis ben 🙂

 4. Theo
  Theo23-10-2008

  Singaporiaan? 😀

 5. FiFi
  FiFi23-10-2008

  @ Alex
  ’t Is inderdaad Singaporees…
  Weeral een leven gered….

 6. Der Alte
  Der Alte24-10-2008

  Ja, maar Singapoorder klinkt toch zo heerlijk Vlaams zoals Amerikaander of Italiaander!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.