Belgen blijven verdienstelijk scoren op WK Jeugd

De drie BelgenZowel Stef Soors als Lennert Lenaerts scoren de helft of meer momenteel. Ook Jan Cox is gelanceerd en haalde na zijn 0/4 een knappe 1.5/2…

Soors blijft op +1 staan

“Het WK, zeer kleurrijk, veel landen en culturen, verspreid over 15 hotels in het toeristische schiereiland Vung Tau, is een overgetelijk avontuur. Zuid-Afrika is bijvoorbeeld aanwezig met 33 spelers. De Australiërs zijn zelfs met 40. Ook de Russen, Indiërs en Chinezen zijn goed vertegenwoordigd. 70 landen met Nederland 4 en België 3 spelers.” Zo opent begeleider Marc Kocur zijn verslag dat hij aan Schaakfabriek doorstuurde. En dat verslag bracht goed nieuws.

Stef SoorsDe 5e ronde zou de Belgische topdag worden totnutoe. Daar kon Stef helaas niet aan bijdragen met de loodzware opdracht tegen een Azeri IM en oud-wereldkampioen Durarbeyli (2434). Stef kwam al snel onder tijdsdruk, maar wist de meubelen nog enigszins te redden. Eén pionnetje achter in een eindspel was nog speelbaar, maar toen hij een tweede verspeelde, zag het er slecht uit. Soors probeerde nog met een dameoffer, maar toen Durarbeyli dat simpelweg negeerde, was het over. De Azeri heeft daarmee zijn revanche op vorig jaar, toen hij verloor van Soors.

De siamese tweeling, Jan Cox en Lennert Lenaerts, komt stilaan op dreef. Jan opende keurig en had het centrum en controle over het bord. Zijn tegenstander uit Macau stond klaar met tegenspel en wist de dames te ruilen, maar verwachte zich niet aan een mooi verborgen matbeeld met twee paarden. Eerste punt voor Jan Cox. Lenaerts kon niet achterblijven en hield met zwart gelijke tred tot ver in het middenspel. Na schermutselingen won hij twee pionnen en een kwaliteit via een combinatie op de onderste rij. Het eindspel uitspelen was kinderspel.

Lenaerts klimt naar 3/6

Felle regenbuien en hevige windstoten deden de zesde ronde doen aan een zondvloed denken; in een mum van tijd stond alles blank. De bussen rijden tot aan de ingang en parasols dienen als paraplu voor verraste spelers en begeleiders. In de sporthal drupt het op enkele plaatsen binnen. De enkele borden die hinder ondervinden, werden verplaatst. Tot overmaat van ramp viel de electriciteit en het licht uit. Gedurende 5 minuten werden de klokken stilgezet. “Dit rampscenario heeft de piekfijne organisatie niet verdiend, maar gelukkig kon men na vijf minuten verder,” reageerde Kocur.

Stef Soors heeft een slechte loting met zwart tegen een Armeen met de beruchte naam Petrosyan. Petrosyan heeft geen rating, maar scoorde al aan een tpr van 2295 en is dus een te duchten tegenstander. In een schijnbaar rustige opening speelde Stef vrij vlot tot hij onverwacht een sterke loper moet laten ruilen tegen een paard. Na wat sleutelwerk en veel tijdsverbruik kwam er een gecompliceerde stelling op het bord. In de chaos kwamen beide spelers remise overeen.

Jan Cox ging zijn kans tegen een Zuidafrikaan. Hij kon deze keer vrij snel zijn type stelling op het bord neerzetten, maar verloor een pionnetje in het middenspel. Gelukkig had hij het loperpaar en centrum ter compensatie. Hij slaagde erin zijn achterstand goed te maken en het toreneindspel werd remise.

Lennert LenaertsLenaerts speelde tegen een Mexicaan die altijd voor de Franse opening kiest. Er kwam een gambiet op het bord. Op het moment dat de zwartspeler alles onder controle leek te hebben en een tweede pion won, kreeg deze een dodelijke koningsaanval over zich heen. Met een mooie combinatie van 4 stukken werd het mat op h7.

De Belgen gaan de rustdag in met opnieuw 2 op 3. Tussenstand:

Stef Soors (-16j) 3,5 op 6
Lennert Lenaerts (-10j) heeft 3 op 6
Jan Cox (-12j) staat op 1,5 op 6

Onze Nederlandse collega’s hebben een sterke delegatie en strijden vooraan mee:

Lisa Schut (V) (-14j) op 4,5 / 6
Benjamin Bok (-14j) op 4,5 / 6
Robin Van Kampen FM (-14j) 4 / 6
Marcella Gunther (V) (-16j) 2,5 / 6

Schaakacademie
Resultaten van de Belgen
Toernooisite

 1. Theo
  Theo26-10-2008

  4,5 op 6!
  Wauw!!!

  Goede resultaten op dit niveau!!
  Proficiat!

 2. P
  P26-10-2008

  En stef heeft ook weer gewonnen, ditmaal tegen een 2268!

 3. Draw
  Draw27-10-2008

  Stef heeft terug gewonnen 2338!!
  Heeft 5.5/8. Heel sjiek!

  De andere ook een dikke proficiat voor de geleverde resultaten.
  Nog één ronde te gaan. Veel succes nog!

 4. Draw
  Draw27-10-2008

  Kleine verbetering: nog 3 rondes te gaan.
  Stef staat voorlopig 11de!

 5. Bart
  Bart28-10-2008

  En Stef wint opnieuw! Ditmaal tegen een IM

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.