Kramnik: “Ik ga blijven vechten!”

KramnikVladimir Kramnik kwam vandaag dicht bij een eerste zege, maar hij liet het punt alsnog liggen. Misschien het einde van de match, want de kans dat Kramnik 3/3 scoort, is wel erg klein. “Ik zal blijven vechten,” gaf die echter mee. Schaakfabriek was ter plaatse en keek niet alleen naar het schaken, maar ook naar robots en kunst (video geupdate)

James Bond inspireert Kramnik

Goldeneye, The world is not enough, Moonraker, Octopussy, The living daylights, …: nooit gedacht dat we het in een verslag over het WK schaken over James Bond zouden hebben, maar bij deze. Waarom? Wel, iedere ronde in Bonn wordt ingeleid door een presentatie met soundtracks van de James Bond-films. Leuk voor de spanning, maar uiteraard is het op het bord dat het moet gebeuren.

vol huisDaar kreeg het volgepakte theater (uitverkocht!) vandaag dezelfde spanning als in de soundtrack. Anand ging met wit de risico’s niet uit de weg. In plaats van te kiezen voor een veilige variant aarzelde Anand niet om de populaire en scherpe Moskouvariant toe te laten. Het getuigt van lef, maar of het in deze situatie zo’n geweldig idee was, is nog een andere zaak. Kramnik profiteerde gretig van de kansen die Anand hem gaf en kreeg al snel een uitstekende stelling én een serieus tijdsvoordeel. “Het gaat gebeuren,” gonsde het in de perszaal. “We krijgen terug een match.”

Maar Anand liet zich niet doen en verdedigde zo goed als hij kon. In plaats van resoluut voor de aanval te kiezen, was Kramnik tevreden met een pion extra. Het voordeel dat de Rus had, was echter kleiner dan eerst gedacht. Hij “offerde” dan maar tijdelijk een stuk. Niet genoeg, want Anand hield uiteindelijk vlot de remise.

Kramnik: “Ik ben een vechter en zal blijven vechten tot mijn laatste snik”

Ondanks de goede stelling was Kramnik niet te ontgoocheld. “Integendeel, eindelijk heb ik eens kansen gekregen deze match. Ik ben tevreden over mijn spel vandaag. Waarschijnlijk kon ik wel winnen met Tg8 in plaats van Dc7 op het einde, maar ik had in tijdnood te veel schrik om te blunderen. Zo dacht ik lange tijd aan de zet f4 waarna Dh7 gewoon mat in 1 was. Ik koos dan maar voor zekerheid. Jammer dat het niet genoeg was. Ik wil ook nog zeggen dat ik blij was met de opening vandaag. Ik wilde niet nog eens in een slechte stelling met een uur minder op de klok verdedigen en dus speelde ik maar mijn gewoon schaak en dat hielp.”

Anand-Kramnik“Ik dacht dat ik verloren stond,” gaf Anand toe tijdens de persconferentie. “Dit is dus zeker mijn moeilijkste partij tot nu toe geweest. Maar ik ben natuurlijk erg blij met deze remise. Nu ga ik vooral op morgen focussen. Het zal geen makkelijke partij worden.”

Anand zou wel eens gelijk kunnen krijgen, want ondanks de gemiste kans en de nu verplichte 3/3, toonde Kramnik zich nog altijd strijdlustig. “Ik ben een vechter en ik ga vechten tot mijn laatste snik!” Een mooi en veelbelovend statement!

Schaakfabriek had ook een cameraman mee vandaag en heeft in de late uurtjes snel nog wat beeldjes aan elkaar geplakt. Enkele sfeerbeelden en de belangrijkste momenten uit de persconferentie kan je hier bekijken. Met dank aan Jan Vanhercke.

Om af te sluiten nog enkele rariteiten: De match in Bonn vindt plaats in een kunstencentrum en er zijn dan ook enkele leuke schaakcuriositeiten te bewonderen. Zo is er dit schaakkunstwerk. Iedere zet trekt een kleurenlijn en op het einde van de partij verdwijnen het bord en de stukken en krijg je een chaotisch kleurenkunstwerk.

Kunst

Nog leuker zijn de échte schaakcomputers. Een robot beweegt de stukken nogal onhandig, maar speelt heuse partijen tegen zichzelf zonder iets te laten vallen.

robot

In de analyseruimte is er trouwens een enorme boekenwinkel met enkele speciale gasten. Zo kwam Evgenij Bareev vandaag zijn boek “From Londen to Elista” signeren, een boek over de voorbereiding van Kramnik op zijn match tegen Topalov.

winkel

  1. Glen
    Glen27-10-2008

    Mat in een op h7, blijkbaar een gekend doembeeld voor Kramnik!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.