Vishy Anand is wereldkampioen, Stef Soors komt in de buurt…

AnandVishy Anand heeft met een remise in de 11de partij zijn wereldtitel verlengd! Voor de Belgen kwam er groter nieuws uit Vietnam, want op het WK Jeugd heeft Stef Soors nu ook zijn 10de ronde gewonnen tegen de Russische FM Gritsenko (2380). Soors staat nu tweede en heeft uitstekende kansen op een podiumplaats…

Volg Stef Soors deze nacht live op het internet

“Hebben we ooit een medaillewinnaar gehad?” vroeg lezer Volgjeneus zich in de commentaren af na het lezen van Stef Soors’knalprestatie op het WK Jeugd. Wij hebben even rondgeneusd op het internet en denken van niet.

Voor zij die nog niet op de hoogte zijn: Stef Soors heeft vanmorgen op het WK in Vietnam ook zijn 10de ronde gewonnen. Met wit versloeg hij de Russische FM Gritsenko (2380). Soors heeft nu 7.5/10 en staat zowaar tweede in de stand. Hij en de Canadees Hansen (2367, Soors won eerder al van Hansen) staan daarmee een punt achter de totnogtoe ongenaakbare Indiër Ahdiban, die 8.5 heeft. Op een half punt volgt een zestal met 7/10.

Stef SoorsDe prestatie van Soors is uniek in het Belgische schaken. Met een remise morgen tegen FM Priyadharshan staat Soors met zekerheid op het podium. Meer zelfs: hij is dan zeker van tenminste een gedeelde tweede plaats, want een gedeelde derde plek heeft hij nu al beet. Dat zou een medaille kunnen betekenen en om terug te komen op de vraag van onze lezer: volgens ons is het de eerste keer in de Belgische schaakgeschiedenis dat er een speler een medaille kan halen op een WK jeugd. Een prestatie die moeilijk te vatten en/of te plaatsen is. Wat er morgen ook gebeurt, het toernooi is sowieso een enorm succes voor de Peltenaar.

De partij van Stef is deze nacht vanaf 4u live te volgen op het internet. Zowel de officiële site als Playchess zouden het WK jeugd uitzenden. Over de tegenstander van Stef weten we niet veel, behalve dat hij totnogtoe al een hoop remises gespeeld heeft. Hij is FM en heeft een rating van 2245.

Door deze historische prestatie (want voor het Belgische schaken is dat het geval) verdwijnen de uitslagen van Jan Cox en Lennert Lenaerts wat uit de aandacht, maar we geven ze toch even graag mee. Beiden speelden vandaag remise en staan respectievelijk met 3/10 en 4/10 in de onderbuik van het klassement.

Anand doet het!

De sterke prestaties van de Indiërs op het WK jeugd vallen mooi samen met een nog historischer moment voor hun landgenoot Vishy Anand. Na zijn stevige nederlaag maandag kon Anand vandaag nogmaals de felbegeerde wereldtitel binnenhalen. Nu had Anand wit en deze partij werd dan ook gezien als cruciaal. Als Anand verloor, zou hij morgen met zwart een zeer zware dag kunnen hebben.

Drie zeges beslissen over titelVoor het eerst in het toernooi opende de Indiër met 1.e4! Niet zo vreemd natuurlijk, want deze zet is normaal gezien het handelsmerk van Anand. Kramnik moest winnen en koos dus voor een Siciliaanse Najdorf-variant. Anand schuwde daarbij opnieuw geen risico’s en koos een relatief scherpe variant. Dit keer was de voorbereiding wel uitstekend, want zonder veel problemen kon Anand het kleine openingsvoordeel behouden. Met een zwakkere pionnenstructuur zag Kramnik niet hoe hij ooit kon winnen. Remise dus en de buit is binnen voor Anand.

Een historische zege is het zeker. Met Anand is er nu eindelijk één wereldkampioen die door iedereen aanvaard zal worden. Hij heeft immers na het toernooi in Mexico nu ook zijn klasse bewezen in een match. Met beide zeges is er geen twijfel meer mogelijk en is de langverwachte eenmaking van de titel een feit.

Het WK op zich was ook vrij succesvol. Er zakten 3780 toeschouwers af naar Bonn en daarmee is het grootste deel van de 4400 tickets verkocht. Veel, zeker als je de toch wel hoge prijzen in acht neemt. Anand blijft nu wereldkampioen tot de match tegen de winnaar van Topalov-Kamsky (als die match er komt, tenminste). Het was algemeen gezien een boeiend WK met enkele spannende en spectaculaire partijen. Enkel het niveau van Kramnik’s openingsvoorbereiding in het begin van de match liet wat te wensen over en beslist waarschijnlijk mee over het kampioenschap. Of zoals Kramnik het zelf zei: “Ik verloor die stellingen wel in het middenspel, maar ik maakte die fouten waarschijnlijk omdat ik al moeilijke stellingen had na de opening.”

Een historische dag voor het schaken in de wereld en in België!

 1. Gilles
  Gilles29-10-2008

  Geniaal!
  Als ik het goed zie, zijn er nog twee spelers met 7.5/10 (waaronder Stef) en al de rest volgt al op minstens een half punt. Hoe komt het dat zijn TPR ‘maar’ 2330 is? Zijn gemiddelde elo-tegenstand is 2322…

 2. Valery Maes
  Valery Maes29-10-2008

  Indrukwekkend en weten dat onze jongen dit combineert met puike studies!

 3. Johan Verstraeten
  Johan Verstraeten29-10-2008

  fantastisch Stef
  je ziet: wie hard werkt, wordt beloond !

 4. Roel H
  Roel H29-10-2008

  Waarschijnlijk omdat hij een niet geklasseerde speler heeft gehad, de tpr moet inderdaad hoger liggen.

  Go Stef!

 5. Marcel Van Herck
  Marcel Van Herck29-10-2008

  niet alleen het resultaat maar ook de partijen zijn indrukwekkend vind ik

 6. Draw
  Draw29-10-2008

  Proficiat Stef!
  Jan en Lennart ook natuurlijk!
  Doe zo verder, nog één ronde te gaan.

  @Marcel
  Waar kun je de partijen bekijken?

  Morgen laatste ronde. Begin om 4u ’s nachts Belgische tijd.
  Live te volgen op de site.

 7. HansR
  HansR29-10-2008

  Schitterend van Stef…
  Doodzonde dat de bond hem hierin niet steunt. Misschien toch eens tijd om dat te veranderen?
  Met de paringen heeft hij een mooie kans op een zilveren plak

 8. KAra
  KAra29-10-2008

  Fantastisch! Zowel van Anand als van Stef!

 9. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye29-10-2008

  Bwa op zich vond ik de beslissing van de bond wel te rechtvaardigen: de tegenstand leek qua kaliber niet minder in Montenegro dan in Vietnam, de kosten zijn lager zo dat je met hetzelfde geld meer mensen kunt sturen en de cultuurschok is toch net iets minder groot.

 10. volgjeneus
  volgjeneus29-10-2008

  Niet dat ik op de feiten vooruit wil lopen hoor, maar hebben we ooit een medaillewinnaar gehad?

  En Stef, als je dit leest: laat je niet onder druk zetten, jong! Gewoon spelen zoals de laatste 4 ronden, zou ik zeggen.

 11. Bart
  Bart29-10-2008

  wow, wat een machtig resultaat!
  Grootste gevaar ligt wellicht in het al dan niet in slaap geraken vannacht. Grote dag morgen, dansende darmen 😀
  De vingers kruisen en hopen op het beste dan maar!
  Ongeacht het resultaat,
  hoedje af!

 12. Fabrice
  Fabrice29-10-2008

  Anand en Stef : twee groot talenten !!

 13. live
  live29-10-2008

  Dikke, dikke proficiat Stef ! Je moet het maar klaarspelen ! Laat ons ook zijn mentor Mher niet vergeten in de lof ! Ik zie hem al glunderen … Mher, proficiat met je pupil !

 14. Yen
  Yen29-10-2008

  Proficiat Stef, de Amerikanen hebben Vietnam niet kunnen veroveren, maar jij bent er toch dicht bij. Succes vannacht, wie blijft er op ?

 15. Roel H
  Roel H29-10-2008

  Ik zal alvast trachten aanwezig te zijn,
  hopelijk via playchess.

 16. Els
  Els29-10-2008

  Go go neefje!!!

  Je doet dat goed! Eén ding is zeker: heel de familie is trots op u!

  Groetjes en veel succes vannacht!
  Els

 17. drinkeh
  drinkeh29-10-2008

  Dat we dit op onze oude dag nog mogen meemaken!
  Je maakt de natie trots Stef, blijven gaan.

  (topschaker van het jaar -> Stef)

 18. Theo
  Theo29-10-2008

  Proficiat Anand!
  Proficiat Stef!

  Nogal vreemd om deze 2 te combineren, maar toch…

 19. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck30-10-2008

  Stef bewijs het op het bord, dat we stltjes aan aansluiten bij de top (hij hoort op dit moment bij de wereldtop).
  Dit is gericht naar de bondsmensen: als de vlaamse jeugd en ouders bereid zijn om alle onkosten te dragen, waarom deze mensen dan tegen houden met dat Belgisch selectie commite (waar ik mij duidelijk vragen bij stelt zie Michiel Larmuseau), we hebben veel talent in Belgie geef ze al de kansen om ze op alle platforms te laten leren. Bedankt Stef , ouders en Mher voor wat u nu bewijs met prestatie’s op het bord.
  Liga Oost Vlaanderen start op 22 november een lessenreeks van 8 lessen boven 1700 elo met Mher Hvohanisan, wie geinteresseerd is neemt gerust contact op met Luc Oosterlinck: 09/324.61.95 of op :http://www.schaakligaoost-vlaanderen.com/index.html
  of per mail: luc.oosterlinck@telenet.be

 20. wim
  wim30-10-2008

  Stef speelde remise in de laatste ronde. Hij is al zeker gedeeld tweede!

 21. Goendi
  Goendi30-10-2008

  1. Stef heeft 8 punten uit 11 matchen, en is gedeeld 2de.
  2. Wist je dat je hier ook tegen betaling kunt adverteren Luc? Ze moedigen dit zelfs aan om hun onkosten te dekken. Maw: noch de plaats noch de manier waarop hier reclame moet gemaakt worden. Bij mijn weten is schaakfabriek een nieuwsmedium in eerste instantie, geen zoekertjessite of verzamelplek voor propaganda. Ow, en Luc: dit was gericht naar U.

 22. Reinaert Verstraeten
  Reinaert Verstraeten30-10-2008

  hij heeft remise!!
  is nu gedeeld 2de met 2 anderen (daar kunnen er nog maximum 2 bij komen) en 3de op scheidingspunten!!

  partij te bewonderen op: http://www.wycc2008.vietnamchess.com/index.php?option=com_wrapper&Itemid=181

  Proficiat!

 23. Harry Szöke
  Harry Szöke30-10-2008

  Fantastisch resultaat van Stef. Een dikke proficiat !!!

 24. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye30-10-2008

  Proficiat Stef!

  Voor de rest denk ik dat het communtair ondertoonje van sommigen wel achterwege mag blijven: Stef speelt interclub voor Luik dus kunnen we van een Belgisch succes spreken.

 25. KE
  KE30-10-2008

  4e plek, beste niet-indiër!

  Proficiat Stef!

 26. wb
  wb30-10-2008

  (Zagen omdat hier iemand jeugdlessen voorstelt. Wat gaan we nog allemaal meemaken?)

  Stef is volgens de site inderdaad 4de geworden en valt als dit juist is net buiten de medailles. Spijtig maar het blijft een grootse prestatie.

  Proficiat aan heel het team!

 27. Nancy
  Nancy30-10-2008

  Wat een schaakjaar voor Belgie!
  Na jaren timmeren aan de jeugdschaakweg komen nu de resultaten.
  Brunia had het nog moeten meemaken…
  ( Had hij ons vast niet meer zo “aardig” gevonden.Grin)

  Ongelooflijk resultaat Stef! Proficiat!

 28. Goendi
  Goendi31-10-2008

  @wb: Zei ik iets mis mss? Waarom, omdat het jeugdlessen zijn? Mijnheer komt hier wat zagen op de politiek, maar voelt er helemaal niks op tegen om hier wat te spammen op een site die de zijnne niet is? Komaan eh, beetje serieus blijven: da doe je niet. jeugd of ni!

 29. Theo
  Theo31-10-2008

  Graag een beetje begrip en respect voor Luc Oosterlinck, Goendi!
  Die man meent het goed met de jeugd en al zijn “propaganda” zoals jij dat noemt brengt hemzelf geen stuiver op! De inzet die hij in het schaken steekt is bijna ongeëvenaard en dit zowel met jeugdwerking als met de Oost Vlaamse Liga.
  Terwijl de meeste mensen toch hun eigen ego als het belangrijkste beschouwen, is Luc iemand die steeds zichzelf wegcijfert in functie van het schaken en de jeugd.
  Respect voor zulke mensen!
  Uw kritiek op hem slaat nergens op!
  Zijn ‘gezaag’ over de politiek is trouwens volledig gegrond!

  En we hadden het over Mher, dus Luc zijn informatie ivm de jeugdlessen door Mher zijn volledig gegrond en geen spam.

 30. Chessmaster
  Chessmaster31-10-2008

  @ Goendi, ik zou eerste beter je bronnen checken vooraleer je dergelijke uitspraken opnieuw doet.
  Voor iemand die zijn hele leven opoffert voor het schaken en enkel maar andere wil helpen moeten we respect tonen.
  Het feit alleen al dat de Liga Oost Vlaanderen die lessen organiseert NIET enkel voor de Oost vlamingen vind ik al mooi! Zo kunnen anderen ook de vruchten hiervan dragen.

  Proficiat aan Anand, maar vooral aan Stef die bewezen heeft dat Talent & Goede coaching het kan maken in een land zoals Belgie!

 31. David Roos
  David Roos01-11-2008

  @Goendi:
  Dit was gewoon een kleine mededeling van Luc. Dit past gewoon prachtig omdat Mher eenmaal Stef opleid. En Dus kon hij dit er even tussen door bijzeggen dat andere jeugd ook de kans kan krijgen om zo lessen te krijgen. Daar is niets mis mee. Trouwens, de enigste persoon die hier zou mogen klagen, zou Jan zijn. En Jan beslist wat hij hiermee doet! En het blijft gewoon staan? Dus waar zit het probleem. Ik zou zeggen dat Goendi gewoon jaloers is dat andere jeugd de kans krijgt om zo prachtlessen te krijgen, en hij niet meer. Dit is puur een uitlating van frustratie. En zomaar uitspraken doen zonder Luc echt te kennen toont echt durf! En niet echt in de positieve zin. Gelieve na te denken voor je dergelijke uitspraken doet!

 32. Goendi
  Goendi02-11-2008

  Goh, ik ben onder de indruk. Moet het me nu echt boeien wie of wat? Ik zie niet in wat er mis is met de eigenaars van deze site te contacteren met de vraag het te vermelden. Ze stellen uitdrukkelijk in hun contact informatie dat die opties beschikbaar zijn, het is aan hun om te kiezen wat te publiceren. En of Luc nu een hoge piet in het Belgisch schaakleven is, dat hij het dan toont door respect op te brengen voor deze mensen hun werk. Ik voel me echt niet aangesproken om mijn commentaar terug te nemen. Wildweg op fora en sites van derden reclame maken is ook spam, en het is naast respectvol ook mateloos irritant.

 33. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck02-11-2008

  Goendie, ik ben een mens (gene hoge piet) die het goei meent met het jeugdschaken, ik ken persoonlijk Jan Lagrain, waarvoor ik veel bewondering heb, maar ik schrijf altijd iets op in mijn eigen naam, zodat de mensen mij later kunnen aanspreken over mijn standpunt.

 34. Luc Van Steenkiste
  Luc Van Steenkiste07-11-2008

  Fantastisch Stefke !

  Ik weet niet wie die Goeni is, maar blijkbaar verkiest deze held prachtmensen zoals Luc Oosterlinck onder een schuilnaam te beledigen. Wat een walgelijke etter ! Wie je ook bent, Goendi,als je alleen op dit forum komt om de sfeer te verpesten, en mensen te beledigen zoals Luc Oosterlinck, die door zijn niet aflatende belangeloze inzet voor het jeugschaken mee heeft bijgedragen aan het succes van jeugdige Belgische schakers zoals Stefke Soors, blijf je hier beter vandaan, of maak u tenminste bekend als je durft. Ik zou mij schamen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.