Wirtzfeld wint dé topper in eerste

Buhr speelde mee voor EupenRochade Eupen-Wirtzfeld was dé topaffiche van deze speeldag. De favorieten uit Wirtzfeld wonnen met 4.5-3.5 na een spannende match. Eynatten blijft leider na een opnieuw overtuigende zege…

Winants forceert de beslissing

Rochade Eupen-Wirtzfeld was om meerdere redenen een interessant topduel. Ten eerste omdat het waarschijnlijk de twee sterkste ploegen in eerste nationale zijn (hierbij wikken we onze woorden). Ten tweede omdat beide teams gedeeld tweede stonden achter Eynatten. Ten derde omdat Eupen en Wirtzfeld buren zijn en het dus ging om een onvervalste derby.

Wirtzfeld had voor de gelegenheid een bijzonder stevige ploeg bijeengesprokkeld. Op de topborden zien we namen als Postny (2661), Fridman (2637), Schlosser (2567), Nijboer (2564) en Winants (2540) terug. Ook Eupen kan je bezwaarlijk zwak noemen met Chuchelov (2575) en Berelovich (2574) op de eerste twee borden. Toch was Wirtzfeld op papier duidelijk sterker en die verhouding manifesteerde zich ook in praktijk.

FridmanChuchelov en Postny deden het al bij al rustig aan op het eerste bord, maar Fridman had er op bord 2 meer zin in. Hij profiteerde van een positioneel plusje om Berelovich traag maar zeker aan de kant te duwen. Een belangrijk punt, want vanaf bord 3 was Wirtzfeld gevoelig sterker. Daar zorgde Siebrecht (2453) echter voor een stevige ministunt tegen Schlosser. In een witte stonewallachtige opstelling kwam de zwarte koning plots wel heel bloot te staan. Siebrecht “ruilde” de dame voor twee torens, maar deed er uiteindelijk nog een stuk bovenop. 1-0.

Nijboer won een pionnetje tegen Fiebig (2405) maar kon het momentum niet vasthouden. 1/2. Popovic-Ahn werd remise, Buhr (Eupen) verraste Polaczek (Wirtzfeld) en Zatonskih (Wirtzfeld) klopte Meessen. Op dat moment stond het dus 3.5-3.5 gelijk, een toch wel verrassende tussenstand.

Andreas Bruehl-Luc Winants op bord 5 was dus dé beslissende partij. Bruehl leek een pion meer te hebben en directe compensatie was er niet, maar toch slaagde Winants erin op langere termijn de pion terug te winnen en kreeg een bijzonder gevaarlijke vrije h-pion. Die zou uiteindelijk over de partij beslissen. Het was de laatste partij en dus een erg belangrijke.

Grote concurrent en leider Eynatten liet er intussen geen gras over groeien tegen CRELEL. De Duitstaligen maakten de Luikenaars af met 20-12 en verstevigen zo hun leidersplaats.

In de andere matchen vielen vooral de zeges van Bredene op. De ploeg is nog steeds niet zo sterk als vorig jaar (bijlange niet zelfs), maar boekte wel twee nuttige zeges. Bredene 1 zette Brugge opzij dankzij zeges van Mher Hovhanisian en Linton Donovan. Bredene 2 won net als 1 met 18-14, van CREC charleroi.

Onderaan de rangschikking komt er voorlopig geen beterschap voor Brussels. Ze verloren opnieuw en opnieuw met een duidelijk zwakkere ploeg dan de rest in eerste nationale.

Alle partijen van deze topper staan al online op de site van onze vliegende reporter Valeer Maes. De uitslagen vind je op de site van de bond.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.