Eynatten wint de topper tegen Eupen

Aronian @ ChessvibesDe trotse leider klopte Eupen met het kleinste verschil. Wirtzfeld won overtuigend en loopt in op de leiders. Brussels scoorde op zijn beurt voor het eerst…

Eynatten blijft het goed doen

Er zijn nog maar enkele uitslagen, maar wat alvast opvalt is de nieuwe zege van leider Eynatten. Eynatten won dankzij zeges van Hausrath en Braun met 17-15 van buur én concurrent Eupen. Een nipte zege in een duel met vooral veel remises. Van die nipte zege kon achtervolger en titelkandidaat nummer 1 Wirtzfeld profiteren als het Borgerhout kon verslaan. Dit lukte en met verve, want 21-11 is een stevige uitslag. Wirtzfeld is nu genaderd tot op 3 punten van Eynatten. Intussen is ook Bredene 2 aan een opmars bezig. Het won van Namen met 11-21 en heeft Wirtzfeld in het vizier.

Onderaan in de stand lijkt Brussels een vogel voor de kat. Dit gegeven is niet meteen veranderd na de vierde ronde, maar toch konden de Brusselaars vieren: eindelijk sleepten ze een eerste gelijkspel uit de band. Brugge zal daar niet tevreden mee zijn. Op elk bord waren ze in principe gevoelig sterker, maar enkele verrassingen zorgden ervoor dat Brugge nog steeds in de buurt van de gevarenzone blijft staan.

Valery Maes zit in Dresden voor de olympiade waardoor we niet zeker zijn dat hij de partijen zal kunnen updaten. Kijk toch alvast eens op zijn interclubsite. Hier vind je voorlopig de uitslagen die er al zijn.

In Dresden hebben de Belgen vandaag nog eens gewonnen na een vervelende nederlaag gisteren tegen Nicaragua. Kenia werd met 3-1 opzij gezet. De toon in de olympiade wordt gezet door Oekraïne en Armenië. De Armenen incasseerden gisteren hun eerste nederlaag tegen Israël. Daardoor deden die twee haasje over aan de top, al was het Israëlische feestje snel voorbij. Vandaag verloren ze immers van het opkomende Oekraïne, dat gisteren ook al Rusland klopte.

Armenië en Oekraïne leiden daarmee samen, met een plusje voor de Armenen omdat ze een keer meer wonnen dan Oekraïne. Morgen volgen de cruciale duels tussen Armenië en China en Oekraïne en de VS.

 1. Gino
  Gino24-11-2008

  Volgende ronde IC op 7/12. Ik vraag me af van wie het idee afkomstig is om een ronde IC midden in de examens te plannen.

 2. Thomas
  Thomas24-11-2008

  Indien er met alle examenperiodes rekening moet gehouden worden zal het moeilijk zijn een kalender op te maken.

  Destijds hadden wij meestal wat problemen om spelers te vinden in januari-begin februari: examenperiode van de universiteiten.

 3. Pipo
  Pipo24-11-2008

  In januari zijn er examens voor de universitairen en hogescholen.
  Niet altijd gemakkelijk om iedereen tevreden te stellen.

 4. Peter
  Peter24-11-2008

  idd, voor de middelbare studenten is het nog goed geregeld, zij missen maar 1 speeldag. Uniefgangers en dergelijke missen er 2 of 3. De regeling in december is goed, die in januari minder. Mss kunnen ze best daar de eerste ronde (4 januari al) opschuiven naar een latere datum.

 5. Yen
  Yen24-11-2008

  Trouwens, als je in het middelbaar een beetje in staat bent een deftige planning op te stellen, hoef je zelfs geen ronde te missen. En als het mislukt, heb je sowieso ook een belangrijke les geleerd…

 6. dorian
  dorian24-11-2008

  ik heb vorig jaar tijdens de examens ook meegedaan aan de ic, en dat is vlekkeloos verlopen, (mijn examen is vlekkeloos verlopen, de partij weet ik niet meer…) ’t is dus allemaal mogelijk!

 7. Ab
  Ab24-11-2008

  Het zou wel een handig zijn om iig één van die ronden in januari op te schuiven. nu missen alle relatief jonge teams dan een hele zooi spelers.
  Niet alleen rottig voor die teams zelf, maar ook rottig voor tegenstanders waartegen ze wel op volle sterkte aantreden.
  Je kunt nu in principe degraderen omdat je concurrent 2 jeugdploegen tegen kreeg tijdens de examens…

  De interclub is dit jaar al op 22 maart gedaan, lijkt mij dat er in april ook nog wel geschaakt kan worden.

 8. Theo
  Theo24-11-2008

  Waarom zou de kalender van de ICs rekening moeten houden met examens? LOL
  Wat is me dat nu weer!?

 9. volgjeneus
  volgjeneus25-11-2008

  Inderdaad, het is onzin om te “eisen” dat interclub stopt tijdens de examens. Dat doet het al voor een groot deel (ik denk niet dat veel middelbare schoolstudenten al examen hebben op 8 december), maar aangezien er de helft van het jaar wel voor iemand examens zijn…

 10. Patrick
  Patrick25-11-2008

  waar blijft eigenlijke de uitslag van CREC – Bredene 1 ???

 11. françois
  françois25-11-2008

  CREC-Bredene1 wordt op 21 december gspeeld omdat er 2 spelers van CREC meedoen in Dresden

 12. Adrian
  Adrian25-11-2008

  Ik kan de mening compleet volgen van Yen, met een goede planning is het zeker niet te veel gevraagd om 1 ronde van de IC te spelen.

  Maar vaak zitten de ouders wel hiervoor tussen als dit niet het geval is.

 13. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye25-11-2008

  en 1 ronde missen van de IC is nu toch ook niet het einde van de wereld. Je hebt meer aan een goed diploma dan aan een hoog elo later… .

 14. Theo
  Theo25-11-2008

  “Je hebt meer aan een goed diploma dan aan een hoog elo later…”

  Volgens mij heb je niks aan alletwee! ,-)

 15. bonnero
  bonnero26-11-2008

  Wat iedereen hier een beetje blijkt te negeren is dat sommige clubs zoveel mogelijk teams inschrijven (om zoveel mogelijk mensen te laten spelen) en door de slecht geplande data schakers (met tegenzin) vanonder het stof moeten halen, ergo, forfaits geven.
  Trouwens: als men (volgens sommigen onder u) geen rekening moet houden met examens, waarom schuift men dan de complete IC in november een week op omwille van de Olympiade? Laat (enkel) de clubs van eerste klasse deze ronde ergens in december spelen; zij zullen geen gebrek hebben aan spelers die door studies verstek wensen te geven (bekijk maar hun spelerslijsten).
  Ik ben blijkbaar lid van een merkwaardig club waar de meeste spelers studies voorang (moeten ?) geven op “spel en vertier”.

 16. Sander
  Sander26-11-2008

  @volgjeneus (9): ik zit in het 6e middelbaar en mijn examens beginnen op 3 december…
  de 5es ook
  de 4es en 3es beginnen afhankelijk van de gekozen richting op 5 of 8 december

  Ik zou dus niet zomaar durven beweren dat er niet veel jeugdigen voor 8 december examens hebben…
  De kerstvakantie valt natuurlijk dit jaar vrij vroeg.
  Maar inderdaad: er is altijd een periode dat verschillende mensen moeilijk kunnen interclubben.

 17. Peter
  Peter26-11-2008

  Deze (vierde) IC-ronde iets opmerkelijks vernomen…

  Blijkbaar worden sommige spelers van Amay via “stiekeme sms’jes” op de hoogte gehouden van de prestaties van de andere Amay-ploegen. Amay 1 speelde in Mechelen (TSM) en Amay 2 in Anderlecht. Zie wat er in het verslag op hun site te lezen staat (geschreven door ene Marc):

  “En nous rendant à Malines nouis espérions bien profiter de l’affrontement entre nos poursuivants (Ans et NLS d’un côté et Rochade et Eynatten de l’autre) pour augmenter notre avance au classement général. Depuis Anderlecht où je jouais avec la seconde équipe, je recevais des nouvelles fréquentes d’Albert et grace à quelques SMS discrets. Ainsi, je sus rapidement que l’équipe était sur orbitre suite à la nulle de Pierre et aux victoires de Kastriot et Twan.”

  Dat vind ik toch wel straf…

 18. Ab
  Ab26-11-2008

  Waarom zou de IC rekening houden met examens? Waarom niet? Je zou IC ook op kerstdag kunnen organiseren, want waarom moet je rekening houden met mensen die dat thuis willen vieren. Of op woensdagavond, want waarom rekening houden met mensen die moeten werken…
  Als er op bepaalde data veel mensen liever niet zouden spelen, en je hebt voldoende alternatieven(heel april), waarom zou je er dan geen rekening mee houden?
  En ja, alle studenten aan hogeschool of universiteit hebben examens in januari. Lijkt me een groep die groot genoeg is om rekening mee te houden.

 19. Theo
  Theo28-11-2008

  Is IC een jeugdtornooi dan?

  Wat een onzin om rekening te houden met examens! Zo kan je met alles gaan rekening houden, he?

  Er is een kalender. Kan je niet (omwille van welke reden dan ook, ja: examens is een flauw maar aanvaard excuus! 😉 haha) dan speelt er wel iemand anders in jouw plaats, geen probleem!

 20. Lolbroek
  Lolbroek28-11-2008

  Ik snap niet wat je zo tegen mensen met examens hebt Theo?

  De interclub is trouwens het beste tornooi om mensen die net een tikje sterker zijn tegen je te krijgen. Het is het enige tornooi waar je geen zorgen hoeft te hebben om een bye of een onmogelijke (veel te sterke) of superzwakke tegenstander, en het biedt de tijd om je partij voor te bereiden en te analyseren, zonder dat je daarvoor een week vakantie hoeft te nemen (zoals op bvb een BK). Kortom, het is het ideale tornooi voor een jeugdspeler om sterker te worden. Waarom dat die jeugdspelers dan moeilijk maken door om één of andere drogreden toch steeds interclubs in een moeilijke (op schaakvlak dan) periode als de examens te plaatsen?

  Tot nu toe vond ik de argumenten aangehaald tegen interclubs in examens iig stukken beter dan “er is een kalender, de jeugd moet zich aanpassen” of “zo kan je met alles gaan rekening houden hé” of “er zijn de helft van het jaar wel examens voor iemand”. Nu ik toch bezig ben ga ik ze één voor één verleggen.
  1: “er is een kalender, de jeugd moet zich aanpassen”
  Een drogreden pur sang: geen enkele onderbouwing waarom de jeugd zich moet aanpassen ipv de kalender.
  2: “zo kan je met alles gaan rekening houden hé”
  er wordt toch ook al voor enkele dingen rekening gehouden? Juli-augustus is vakantieperiode, olympiade zoals hierboven vermeld, ik herinner me nog een BK jeugd die de IC een ronde verlaatte. Als er nog speelruimte over is (april), waarom die dan niet gebruiken en de kalender nog beter maken dan hij is?
  3: “er zijn de helft van het jaar wel examens voor iemand”
  Even kijken: juni: middelbaar+hoger, december: hoger (blok) + middelbaar + feestperiode, januari: hoger
  = 3 maanden examens = 1/4 ipv 1/2. Op die manier kan ik stellen dat het nooit examens zijn voor iemand.

  Nu loopt de IC van begin oktober tot eind maart: dat is nog 3 maanden speling (september + april + mei), het moet toch mogelijk zijn om in December en Januari een IC-break te houden (plaats de ronden voor januari 1 of 2 weken vooruit, de ronden na januari 4 of 5 weken achteruit, et voila, de ideale IC-kalender! En op de koop toe wordt een IC-datum als 4 januari (de eerste zondag van het nieuwe jaar) meteen onmogelijk.

  Zolang er niemand met een goede reden komt waarom deze aanpassing slecht zou zijn, beschouw ik het niet doorvoeren van deze aanpassing een teken van onwil naar de jeugd toe, gegeven door verstarde bestuurders die niet het beste met het schaken in België voor hebben.

 21. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye28-11-2008

  “Zolang er niemand met een goede reden komt waarom deze aanpassing slecht zou zijn, beschouw ik het niet doorvoeren van deze aanpassing een teken van onwil naar de jeugd toe, gegeven door verstarde bestuurders die niet het beste met het schaken in België voor hebben.”

  Juist ja, die kleine mannen verdienen niet beter… .

  Mensen, het gaat over één speeldag. 1 op 11. De data staan ook al lang vast. Als club en speler geeft dit toch wat mogelijkheden om oplossingen te zoeken.

  Over punt 3: veel hoger onderwijsinstellingen werken met het 10 wekensysteem.

 22. louis
  louis28-11-2008

  als je een aanpassing doorvoert moet je mi doorredeneren.

  vandaag is de Ic 11 wedstrijden over 6 maanden. vaak is er een opschorting gedurende een landencompetitie.
  als je nu zegt dat men in december en januari niet meer mag spelen dan krijg je problemen als je weet dat in april en mei veel individuele competities starten en er daarnaast veel vakantieweekends zijn waar de schakende papa al eens naar zijn kroost moet kijken.
  is het opportuun ic te versnipperen en alle competities te verplaatsen als je weet dat middelbare scholieren mits een goede planning in december weldegelijk kunnen spelen? is het opportuun om uit te stellen voor universitairen als je weet dat die mannen hooguit 2 wedstrijden missen?

  als je de IC zodanig versnippert dat er in mei nog wedstrijden op het programma zouden staan dan zitten veel universitairen terug in hun blok en moeten ze dan afzeggen.

 23. steff
  steff28-11-2008

  @Lolbroek (20): in april zijn er examens. In mei begint de blok voor de universiteitsstudenten. In september zijn er herexamens. Zo kan je altijd wel iets vinden.

  Er wordt mijns insziens zo goed als kan rekening gehouden met studenten. Examens vergelijken met evenementen georganiseerd door de bond lijkt me nogal scheefgetrokken, om het beschaafd te formuleren.

  Je organiseert een tornooi voor schakend belgie. Men doet daarbij zijn best de agenda optimaal te kiezen. Maar iedereen tevreden stellen is nu eenmaal onmogelijk. Ik vind enkele posts in deze draad een mooie oefening in navelstaarderij.

 24. Ab
  Ab28-11-2008

  :’) theo: goede argumenten

  Is IC een toernooi speciaal voor werkende mensen dan?

  Wat een onzin om rekening te houden met mensen die moeten werken! Zo kan je met alles gaan rekening houden, he?

  Er is een kalender. Kan je niet (omwille van welke reden dan ook, ja: werk is een flauw maar aanvaard excuus! 😉 haha) dan speelt er wel iemand anders in jouw plaats, geen probleem!

 25. steff
  steff28-11-2008

  @Ab (24) Ik ben het redelijk vaak oneens met Theo en zijn argumenten, maar dit is oneerlijk: Theo beweert nergens de dingen waar jij de draak mee steekt. Maar misschien dat hij dat later in deze draad zal corrigeren 🙂

 26. Lolbroek
  Lolbroek28-11-2008

  Herexamens zijn in augustus, examens in Pasen zijn pas t.e.m. 4e middelbaar, wat nu niet meteen de moeilijkste examens van iemands carrière zijn. Het tienwekensysteem, zorgt dat net niet dat examens tijdens die van het middelbaar vallen (natuurlijk heb je dan weer de blok ervoor…) ? En het gaat eigenlijk over 3 speeldagen in december en januari…
  De tornooien in mei en april staan net in mei en april omdat er dan geen interclubs zijn natuurlijk! Die minder grote tornooien passen zich sowieso aan aan de IC’s, dus hoef je niet nog eens de IC’s aan die tornooien aan te passen. Niettemin is dit eigenlijk het enige deftige argument pro de huidige regeling. Ik ben echter nog steeds overtuigd dat er een “winterbreak” voor de IC’s kan gemaakt worden…

  M’n vorige post was wat opzwepend, maar wel terecht: waarom zou men iets waar vooral nadelen aan zitten niet aanpassen naar iets met meer voordelen, tenzij wegens pure onwil? Als iemand kan uitleggen waarom het huidige systeem minstens even goed is als de “winterbreak”, gaarne, het kan de discussie alleen maar ten goede komen.

  PS. Als dit als navelstaarderij bestempeld wordt, so be it.

 27. louis
  louis29-11-2008

  kun je eens duidelijk maken wat nadelen vd huidige kalender eigenlijk zijn?
  in december kan iedereen spelen mits een goede studieplanning en in januari mis je als student 1 max. 2 wedstrijden als je examenrooster slecht ligt.

  is dat echt de moeite om de kalender vd kampioenschappen en hun selectietornooien om te gooien (zowel jeugd als volwassenen)? is dat de moeite om traditionele tornooien te dwingen uit te wijken? is dat de moeite als je weet dat jeugdspelers uiteindelijk nog steeds een minderheid uitmaken wat de IC betreft?

  zeggen wat er vandaag evengoed is gaat niet als je niet weet hoe jouw voorstel er concreet uitziet.

 28. Gilles
  Gilles29-11-2008

  Zonder per se pro of contra de ‘winterstop’ te willen argumenteren, vind ik dat de discussie verkeerdelijk alleen bekeken wordt vanuit het standpunt van de studenten. Inderdaad, zij missen maximum 1 à 2 speeldagen.

  Echter, veel clubs zouden moeten beamen dat het in de wintermaanden altijd weer scharten is om genoeg spelers te kunnen opstellen, vaak met ernstige verzwakkingen als gevolg. Het lijkt me wenselijk om ook te kijken naar de voor-en nadelen op clubniveau van een eventuele kalenderwijziging.

 29. Ab
  Ab29-11-2008

  @ steff
  Ik heb zijn post letterlijk gekopieerd en examens verandert door werk. uiteraard is dat iets anders, het was puur om aan te tonen dat als je zoals theo redeneert je helemaal nergens rekening mee hoeft te houden.

  @Louis, je geeft de nadelen eigenlijk zelf al aan. en ja je hebt gelijk, jeugd in het hoger onderwijs is misschien maar 5 a 10% van het totaal.
  Toch lijkt het me significant, ook omdat die jeugd onevenredig verdeeld zit. (Kijk bijvoorbeeld eens naar een team als Brugge)
  om het concreet te maken: stel we hadden die twee rondes niet in januari gepland maar op 21 september en 5april, waren er dan grote problemen geweest? (ik vind geen fatsoenlijke kalender online, als iemand die wel heeft zou ik een linkje waarderen)

 30. 69
  6929-11-2008

  Ab for president!!!

  Euhm, jongens, even serieus..
  Het is inderdaad wel zo dat we niet kunnen eisen dat er rekening gehouden moet worden met de jeugd om een kalender op te stellen. Maar als we eens gaan bekijken, in allé reeksen hoeveel jeugdspelers er niet meespelen, dan zouden we toch wel aan een ferm percentage komen.
  Het is eerder al aangehaald waarom er zoveel zijn, en een papegaai ben’k niet.

  Ikzelf heb dan misschien relatief soepele ouders om deze kwestie te regelen, maar andere jongelui krijgen hun ouders niet zomaar over de streep om even een hele dag (indien er in de voormiddag bvb lessen zijn) tijdens de examens aan schaken te spenderen.
  Misschien moet er gewoon eens bekeken worden wat haalbaar is en hoe het te regelen valt, want volgens mij blijft het aantal jeugdspelers blijft in zijn geheel toch maar stijgen!

  Naar elkaar uithalen in deze discussie, daar komen we ook niet ver mee. Maar indien iedereen gewoon eens zijn idee meegeeft, dan kunnen er daar misschien lessen en ideeën uitgehaald worden..

 31. steff
  steff29-11-2008

  @69 (30): Mooi om constructief proberen te zijn, maar mijns insziens is er niets dat moet veranderen. Er wordt heus rekening gehouden met examens. Er zijn echter nog andere dingen om rekening mee te houden, en men kan gewoonweg niet alle examens uit de weg gaan.

  @Lolbroek (26): dit is inderdaad een heel mooi voorbeeld van navelstaarderij. Men moet de interclub maar in april zetten, want dan zijn het anderen die examens hebben. Die mensen moeten niet klagen, want hun examens zijn niet moeilijk. Je verwacht dat mensen met jouw situatie rekening houden, maar je bent niet bereid met anderen rekening te houden. Ik hoop dat je terugkomt op die “So be it”!

  @Ab (29): Er is niets waar 100% rekening mee gehouden moet worden, behalve met andere evenementen van de bond. Dat is niet hetzelfde als “nergens rekening mee houden”. Maar ik heb ondertussen Theo’s post (19; waar je op reageerde) nog eens teruggelezen en die is inderdaad net iets te scherp geformuleerd.

 32. 69
  6929-11-2008

  @ Steff 🙂
  Constructief werken is het enige waar je iets mee bereikt. Maar tja, wie weet ben ik de enige die in overleg geloofd en de resultaten daarvan.

  ‘k Begrijp ook dat je zegt dat er voor jou niets veranderen moet. Maar er zijn er waarschijnlijk wel die hopen dat er wel iets veranderd.
  Een eenvoudig gesprek met zij die de kalender opstellen, dat doet toch geen zeer? :-O
  Er moet daarom niet drastisch ingegrepen worden; maar gewoon een signaal van: hier wordt naar geluisterd en dit wordt opgevolgd is voor sommige mensen toch wel al aangenaam nieuws 🙂

  Maar wie ben ik…
  Een gesprek doe je meestal niet alleen, en kan enkel maar werken als anderen openstaan voor ideeën.

 33. louis
  louis29-11-2008

  ab

  in september heb je 2e zit voor universitairen. die verschuiving is dus zinloos.
  ook die datum moet je naar April verschuiven. zijn reeds 2 data in april en daar zitten paasexamens in de weg.
  schuif je nog verder door dan zit je in mei.
  ik denk niet dat veel volwassen spelers het leuk zouden vinden moest de IC zich over 7 of 8 maanden trekken.

  los daarvan, clubs met veel jeugd houden in hun planning rekening met examens. hebben humbeek of Brugge ooit forfait om die reden gegeven? ik denk het niet.

 34. 69
  6929-11-2008

  @ Louis:
  Want Ab hier de hele tijd neertypt zijn voorstellen om universitairen die zonder ‘loodgieterij’ naar huis komen meer te laten spelen in IC.
  En, ik meen ook dat de club van Ab, tevens ook die van mij, ook nog geen forfait heeft moeten geven omwille van die reden.
  Los daarvan is een stek naar de ander niet nuttig, maar ja, als we naar elkaar niet luisteren, wat zou het dan…

 35. louis
  louis29-11-2008

  ja, de paasexamens zijn niet belangrijk of niet moeilijk en mannen die een 2e zit hebben zijn loodgieters die erzelf om gevraagd hebben.
  dit soort argumenten gebruiken doet je zaak echt geen goed en kan een reden zijn dat sommige niet luisteren.
  als je wil opkomen voor studenten en scholieren moet je consequent en eerlijk zijn.

  wees concreet 69
  hoe vul je de IC concreet in en hoe regel je lentetornooien?
  wanneer de start – wanneer einde – wanneer tussenstop – wat met kbsb selectietornooien – wat met jeugdcriterium etc

 36. 69
  6929-11-2008

  Louis,
  ik ga het hier niet gaan verkondigen wat en wanneer, eenvoudig omdat ik daar niet verantwoordelijk voor ben. Ik ben een leek op het gebied van de kalender, maar ik kom zelf op voor de studenten, daar ik er zelf ook één ben.
  De enige reden waarom ik comments zet in deze discussie is omdat ik overtuigd ben dat een gesprek geen zeer doet.
  Heeft het te maken met het feit dat ik gewoon zei dat Ab het had over studenten die in de eerste zit slagen, dat niemand naar mij luistert? Ik gebruik eens het woord ‘buizen’ niet, vervang het door eens een ander woord en het spel zit ook weer op de wagen ofzo?
  Ik vind het gewoon nutteloos dat we om het kleinste woord inspringen op de ander.
  – Ok Louis, je hebt een punt dat niet iedereen gevraagd heeft om een tweede zit, helemaal mee eens. –
  Maar ik had nergens de bedoeling om iemand te viseren.

  Het enige waar ik voor ijver is het constructief samenwerken op vlak van comments. Indien we nu gewoon eens al onze opmerkingen bij elkaar leggen, en eventuele ideeën en voorstellen ook, dan zullen we stukken verder staan dan het punt waar wij ons heden bevinden.
  Wie weet leef ik in een droomwereld, maar ik blijf hiervoor wel ijveren.

 37. Geeuw
  Geeuw29-11-2008

  Gelukkig zijn er hier nog een viertal mensen die zichzelf en mekaar graag horen argumenteren.

  Misschien eens samen gaan kaarten i.p.v. te schaken…

 38. Marcel Van Herck
  Marcel Van Herck30-11-2008

  zijn 11 ronden niet iets te veel om iedereen tevreden te stellen? 20 jaar geleden waren er slechts 9 ronden, dat vergemakkelijkt aanzienlijk het opstellen van de kalender.

 39. Draw
  Draw30-11-2008

  Ik, een student, wil toch nog even reageren op het argument van: Brugge en Humbeek hebben toch nog nooit een forfait moeten geven.
  Als ploegen die meedoen met olympoiades 4 of 5 spelers afgeven, zullen zij ook nooit in problemen komen om hem te vervangen maar het is gewoon een verzwakking dus wordt de competitie een week opegeschoven, geen probleem mee. Deze 20 spelers in totaal (max) stellen nog geen 1% voor. De jeugd en studenten vormen een veel grotere groep(25% minimum). Dus vind ik zeker dat met hen moet rekening gehouden worden.

  Voor mijzelf is het niet zo groot probleem ik mis enkel ronde 7 dat midden in mijn examen periode valt, maar je kan moeilijk alles veranderen.

  Voor de jeugd kon men misschien de ronde 5 een week vervroegen…
  Maar dit is allemaal achteraf praat.

  Het belangerijkste wat ik met deze comment wil zeggen is,
  vergeet de jeud en de studenten niet bij de kalender en overleg! Niet alles zal kunnen opgelost worden. Maar een week vroeger of later kan voor verschillende mensen veel veranderen!

 40. logis
  logis05-12-2008

  Waarom spreekt men hier weer alleen om alles aan te passen aan de jeugd? Wat hebben zij meer dan ouderen dat wij weer moet springen zodra zij boe of ba roepen?

  Ik ga werken en moet soms zaterdags werken. Ik ben daar zondags nog moe van dus ik vraag, nee ik eis zoals de jeugd dat tegenwoordig doet, dat er de zondag na mijn zaterdag shift geen interclub is.

  Alle gekheid op een stokje. Hoeveel jaar spelen wij nu al elf ronden met de interclub? Hoeveel jaar is de interclub van oktober t.e.m. maart? Hoelang heeft dit systeem nu al goed gewerkt?

  Trouwens, het voorstel om nog interclub te spelen in april (en sommige gaan zelfs verder in mei) is totale onzin. Dan kan men beter systemen gaan verzinnen waar men één ronde per maand speelt. Gedaan met al dat gezeik over examens, … .

 41. Marc
  Marc08-12-2008

  aan Logis,

  Je argumenten zijn naast de kwestie.

  Als je even naar naar de evolutie van het schaken in Vlaanderen kijkt zie je dat het aantal (goede) jeugdleden in stijgende lijn is. De kalender houden zoals het is, ontneemt de clubs die goed investeren in jeugd de kans om meer ploegen in te schrijven dan nu omdat ze nu vrezen voor ploegforfaits in de examen periodes.

 42. logis
  logis08-12-2008

  Aan Marc,

  Als ploegen in de eerste afdeling een ronde mogen uitstellen omdat x aantal van hun spelers meedoen aan de olympiade waarom kunnen ploegen met veel jeugdspelers dan niet met hun tegenstanders en de bond tot een vergelijk (compromis) komen om de ontmoeting uit te stellen tot een latere datum?

  Let wel, dan moeten die ploegen op die latere datum niet aan komen draven met alleen volwassen in hun ploeg. Laten we zeggen dat minstens 50% van de ploeg moet bestaan uit jeugdspelers.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.