Bu begint met zwarte zege

BuIn Nanjing is het allereerste Chinese superGM-toernooi begonnen. Aronian, Topalov, Ivanchuk en Svidler hielden elkaar in evenwicht maar thuisspeler Bu sloeg met zwart meteen toe…

Bu doet Chinese hoop oplaaien

Het is de eerste keer dat een schaaktoernooi van dit niveau in China georganiseerd wordt. Dat is op zich niet toevallig, want de laatste jaren zijn de Chinese schakers een serieuze opmars aan het maken. De koploper van het “gele gevaar” is de ijzersterke Wang Yue, die er helaas voor de organisatie niet bij kon zijn omdat hij in Elista het Grand Prix-toernooi speelt (dat begint overmorgen).

Wel van de partij: China’s nummer 2, Bu Xianghzi. De vriendelijke Chinees won in augustus nog in Antwerpen, maar krijgt nu in plaats van Bart Michiels en Geert Van der Stricht Veselin Topalov en Vassily Ivanchuk voorgeschoteld. In de eerste ronde was het echter Sergey Movsesian die zijn opwachting maakte. Meteen een duel van de twee niet-absolute-toppers uit het deelnemersveld.

Movsesian koos voor zijn geliefde 1. e4 e5 2. Lc4 maar bereikte helemaal niets en kon al snel aan een minder eindspel beginnen. Dat werd overigens bijzonder vaardig uitgespeeld door Bu, die zo zonder heel veel moeite zijn eerste punt al meteen binnen heeft. In Aronian-Topalov was er weinig te beleven, maar in Ivanchuk-Svidler zat de vlam al snel in de pan. Een offer op h6 werd niet aangenomen maar wel gecounterd met een tegenaanval langs dezelfde flank. De koningsstelling van beide spelers stond in lichterlaaie maar uiteindelijk beslechtte eeuwig schaak het pleit.

Een leuke eerste ronde. Dat pleit voor het vervolg. U kan in de zijbalk rechts de officiƫle site bezoeken, maar veel leven toont die voorlopig niet.

  1. Alex
    Alex12-12-2008

    @ Jan: Het is omdat je twee site’s achter elkaar plakt, de juiste link voor het tornooi is:

    http://www.chess-pearlspring.com/

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.