Gashimov en Jakovenko starten goed in Elista

Er wordt gespeeldIn Elista, niet in Qatar, is vandaag de derde Grand Prix van start gegaan. Een door elkaar geschud deelnemersveld speelt niet meer voor een match, maar wel voor een kandidatentoernooi. Vugar Gashimov en Dmitry Jakovenko zorgden in de eerste ronde voor de winstpartijen…

Jakovenko klopt de leider

Heeft het nog wel zin om mee te spelen in de Grand Prix? Die vraag zal bij redelijk wat deelnemers leven, zeker na het afzeggen van kleppers als Carlsen en Adams en kritiek van een topper als Aronian. De rijkgevulde prijzenpot en het perspectief op een kandidatentoernooi zal die vraag voor zij die wel nog spelen voorlopig beantwoorden.

Toch kan niet gezegd worden dat de Grand Prix zijn oorspronkelijke doel ooit zal halen. Het deelnemersveld is ernstig door elkaar gehaald door het afzeggen van Carlsen en Adams. Ook het verdwijnen van twee toernooien (Montreux en Qatar) zorgt ervoor dat de genomineerde spelers El Modhiaki en Pelletier niet meer mogen meespelen. Zij zijn vervangen door Eljanov en Akopian. Akopian komt erbij omdat een van de nieuwe Grand Prix-toernooien (de vervanger van Montreux) in het Armeense Yerevan georganiseerd zal worden. Ook oud-wereldkampioen Rustam Kasimdhzanov en Alekseev mogen nu meespelen. De site van de Grand Prix laat het blijkbaar allemaal niet aan zijn hart komen, want de wijzigingen zijn nog steeds niet online gepubliceerd.

Wie van de favorieten zit er wel nog bij? Radjabov, Leko, leider Wang Yue en Mamedyarov zorgen ervoor dat het “vervangtoernooi” in Elista toch nog het topevenement is dat het wil zijn. Wang Yue is de man om in de gaten te houden. Hij is niet alleen bezig aan een opmars in de FIDE-ranking, hij is ook de huidige leider in de Grand Prix-cyclus.

Zijn aanwezigheid maakte de eerste ronde best interessant, want met zwart kreeg hij om de oren van Dmitry Jakovenko. In een Berlijnse muur is de oerdegelijke Chinees moeilijk te kraken, maar Jakovenko profiteerde van enkele zeldzame foutjes. 1-0, de eerste verrassing van het toernooi is meteen een feit. De tweede winstpartij kwam van Vugar Gashimov. De Azeri speelde in de Grand Prix in Baku ook al uitstekend (gedeelde zege) en domineerde vandaag nieuwkomer Eljanov. Twee pionnen extra waren genoeg om het eerste punt binnen te halen. Alle andere partijen eindigden op remise. Hier de uitslagen:

Bacrot-Kasimdhzanov 1/2
Jakovenko-Wang 1-0
Gashimov-Eljanov 1-0
Mamedyarov-Grischuk 1/2
Leko-Akopian 1/2
Inarkiev-Alekseev 1/2
Radjabov-Cheparinov 1/2

De website van het toernooi zelf wordt gelukkig wel nog onderhouden. Zie de zijbalk rechts.

  1. volgjeneus
    volgjeneus16-12-2008

    Heeft wel niets met dit artikel te maken, maar soit:
    Kunnen we niet iets doen voor Music for Life? Schaken for life of zo? Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan: op de Zuid gaan staan met een klaptafeltje (en eventueel klapstoeltjes) en schaken tegen mensen uit het volk. De verliezer betaalt 1€ aan de winnaar (en als wij winnen, is het geld natuurlijk voor Music for Life hé).
    Het is natuurlijk maar een idee, maar het zou volgens mij wel goed zijn om het schaken te promoten.

  2. Theo
    Theo16-12-2008

    Dat zou wel tof zijn! 🙂

    Veel mensen die “wel kunnen schaken” (maar met moeite rochade en en passent kennen) zullen dan wel eens voor de lol, en voor 1 euro, hun kans wagen! 😀

    Zou echt super zijn 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.