Welkom bij de nieuwe Schaakfabriek

Nieuwe siteDe Brugse Meesters komen eraan en dat is voor Schaakfabriek een klein beetje een historisch moment. Net voor de jubileumeditie in de Brugse Hallen hebben we het boeltje weer eens grondig vernieuwd.

De layout heeft een beurt gekregen, maar blijft wel trouw aan de oude structuur. De grootste vernieuwing zal er echter tijdens de Belgische toernooien komen, die u vanaf nu live kan volgen op deze website dankzij 12 DGT-borden. Over dat alles en nog veel meer:

Schaakfabriek in een nieuw kleedje

De verandering die het meest in het oog springt, is natuurlijk de layout. Het traditionele oranje heeft plaats gemaakt voor het rustige blauw. De artikels worden nu vergezeld door een grotere foto en op de homepage is meer informatie te vinden dan vroeger.

De grootste vormelijke vernieuwing is natuurlijk de header. Je ziet momenteel een foto van het pittoreske Brugge en dat is uiteraard niet toevallig: de header zal zich namelijk aanpassen aan de plaats waar Schaakfabriek zich op dat moment live bevindt. En omdat we vanaf vrijdag in Brugge zitten voor de Brugse Meesters, is Brugge momenteel het decor. Diezelfde header bevat ook informatie die samen met de foto zal veranderen.

Nieuwe vorm, nieuwe inhoud

De grootste verandering is echter niet de layout, maar wel de inhoud. Aan de basis verandert er niets: het concept blijft hetzelfde, maar Schaakfabriek brengt wel twee grote vernieuwingen. De eerste komt van de aankoop van een videocamera, die occasioneel extra informatie zal bieden in de vorm van een interview of simpele sfeerbeelden. Toch is dit maar klein bier in vergelijking met de grootste verandering die tijdens de Brugse Meesters zal gelanceerd worden.

liveSchaakfabriek zal vanaf nu immers de grootste Belgische toernooien live uitzenden. In samenwerking met Jan Vanhercke zijn er DGT-borden beschikbaar, die nu optimaal gebruikt zullen worden. Tijdens zo’n toernooi is het simpel: u surft naar deze site en dan kan u de eerste borden van dat toernooi hier live volgen. Het concept is eenvoudig, maar (hopelijk ook voor u) gebruiksvriendelijk: je kan door de partijen scrollen met de pijltjes op het toetsenbord (boven en onder om van partij te switchen, links en rechts om de zetten te volgen). Je kan ook switchen door simpelweg te klikken op de partij naar keuze. Dan opent zich een bord en de rest spreekt voor zich. Benieuwd? Kijk dan hier voor een voorbeeld: klik hier voor een voorbeeld met de partijen van Garry Kasparov zijn simultaan.

Voorlopig zal deze live-uitzending al gebeuren voor de Brugse Meesters, het BK jeugd, het BK en de grote toernooien in België. Toernooien kunnen hier overigens gratis gebruik van maken. Het enige wat ze moeten doen, is ons even contacteren. Meer informatie over de software en dergelijke volgt na de Brugse Meesters.

Dit hele project kost natuurlijk wel wat geld en daarom hebben we ook een “Steun ons”-pagina aangemaakt. Hier zullen alle eenmalige en kleine sponsors op verschijnen die iets schenken aan Schaakfabriek. Iedereen kan iets storten en met dat geld hopen we de meeste kosten te kunnen drukken. Alvast onze dank daarvoor.

Al deze verwezenlijkingen zijn te danken aan een team van medewerkers, die ons geholpen hebben met de ontwikkeling. Stefan en Valery Maes hebben onze grillen doorstaan en de knappe header ontworpen. Onze grote dank aan hen daarvoor. Het hele ontwerp, het live-project én alle technische vernieuwingen (die voor velen onder u niet zichtbaar zijn, maar het voor mij veel makkelijker maken) zijn van de hand van Jan Vanhercke. Hij heeft hier uren en uren tijd in gestoken en we zijn er hem dan ook bijzonder dankbaar voor. Zonder hem was deze nieuwe layout en de nieuwe inhoudelijke touch onmogelijk geweest. Om af te sluiten ook nog iedereen (het zijn er iets te veel om op te noemen) die zijn steentje heeft bijgedragen aan het vinden van foutjes en het finetunen van allerlei details.

Dan rest ons enkel nog te zeggen: prettige feesten en tot het nieuwste schaaknieuws, beginnende vanaf, welja, morgen ongeveer.

 1. Francis
  Francis23-12-2008

  Tof,tof!
  Prettige feestdagen.

 2. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck23-12-2008

  Proficiat met de veranderingen, kan alleen maar de schaak vooruit helpen.

 3. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye23-12-2008

  ziet er fris uit! proficiat

 4. Der Alte
  Der Alte23-12-2008

  Als dat geen nieuws is! Gefeliciteerd!

 5. Arno
  Arno23-12-2008

  Wauw wat een chique nieuwe look van de schaakfabriek ! Het ziet er zeer mooi uit en dat blauw heeft iets ‘cool’ vind ik.

  Keep up the good work 😉

  Arno

 6. Theo
  Theo23-12-2008

  Echt een mooi nieuw design!
  Heel luchtig en fris!

  Doe zo voort Schaakfabriek!

 7. Oscar
  Oscar23-12-2008

  Proficiat !
  Een schoonheidsfoutje : als je op het kalender klikt, krijg je dit : “Error 404 – Page Not Found”

 8. Jan Lagrain
  Jan Lagrain23-12-2008

  Thx, dat kalenderlinkfoutje is intussen opgelost.

 9. Iemand
  Iemand23-12-2008

  Blijkbaar zijn alle andere sponsors van deze site Top-Secret geworden. 😀

 10. Mrxjn
  Mrxjn23-12-2008

  nice !

  prettige feesten ook allemaal!!

 11. Jos
  Jos23-12-2008

  Leuke lay-out, stijlvol !

 12. Fideel
  Fideel24-12-2008

  Mooi werk, Jan en team! Proficiat.

 13. TheMirrorMan
  TheMirrorMan24-12-2008

  Een beetje onwennig nog allemaal, maar het ook fris en leuk ! Stukje luchtiger dan de vorige site.
  Kan er nog iets gedaan worden (detail hoor) aan de datums naast de namen in de comments ? Die plakken er nogal dicht tegen …

 14. doetje
  doetje25-12-2008

  De link “Bezoek ook al onze andere sponsors” verwijst nog naar de “SCHAAKFABRIEK TOP SECRET TEST SITE”.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.