Nieuwe elo’s zijn uit

De SchampheleireDe nieuwe elo’s zijn vandaag gepubliceerd op de site van de Belgische Schaakbond. In de top-10 valt vooral de stijging van Tom Piceu op, die de top 10 binnenstapt op 2412.

Bij de top van de jeugd is Glen De Schampheleire dé absolute stijger. Hij komt de top 5 binnen op 2256. De grootste stijgers zijn natuurlijk ook bij de jeugd te vinden…

8 jeugdspelers met meer dan 2200

Ze zijn er: de langverwachte nieuwe elo’s. Voor sommigen van staatsbelang, voor anderen niet meer dan een voetnoot. Toch hebben ze zeker hun belang, enkel en alleen al voor de selecties van toernooien en eventueel borden tijdens interclubontmoetingen (al tellen deze nieuwe elo’s daar niet meer voor mee).

In de Belgische top 10 verandert er meestal heel weinig, maar nu zijn er toch twee duidelijke winnaars: Marc Dutreeuw en Tom Piceu. Die laatste komt voor het eerst in zijn carrière de top 10 binnen en voor het eerst heeft hij 2412, een nieuw persoonlijk record. De grote “verliezers” in die top 10 zijn Richard Polaczek en Pascal Vandevoort, die 42 punten verliest en naar 2377 tuimelt.

De meest opvallende stijgers in de top 100 zijn Fabrice Wantiez (nu op 2383) en Tanguy Ringoir (op 2349). Ringoir is binnen de top 50 ook de sterkste stijger.

Glen De SchampheleireWaar het altijd naar uitkijken is, is de jeugd. Niet alleen omdat het leuk is om te zien hoe onze jeugd vordert, maar ook omdat er daar dikwijls de grootste sprongen te noteren zijn. En inderdaad, we zouden opnieuw bladzijden vol kunnen schrijven over de stijgers. Bij de top valt natuurlijk vooral Glen De Schampheleire op, die van 2105 naar 2256 vliegt. De rating van De Schampheleire is interessant, omdat hij nog steeds maar 127 partijen heeft gespeeld en voorlopig dus in een uiterst labiele factor 24 blijft. Dit wil zeggen dat hij erg snel kan stijgen, maar ook erg snel kan zakken. Hij heeft daarmee echter ook veel troeven om snel naar 2300 te kunnen wippen.

De Zottegemnaar staat nu op nummer 5, achter de ongenaakbare Ringoir, Maenhout, Leenaerts en Nijs. Die laatste twee deden ook een pak punten in hun korf. Leenaerts komt na het debacle van het BK jeugd opnieuw op een respectabele 2271, Nijs stijgt van 2226 naar 2263. Ook Stef Soors staat terug op zijn plaats dankzij een stijging van 95 punten, vooral dankzij het WK jeugd. Hij komt op 2242.

De nieuwe elo’s bij de jeugd zijn ook belangrijk voor de samenstelling van de elitegroep op het BK Jeugd en zoals het er nu naar uit ziet, kan die opnieuw erg interessant worden. Er even van uitgaande dat Leenaerts en Ringoir niet zullen spelen in die groep, lijkt het niveau met Nijs, De Schampheleire en Soors verzekerd, aangevuld met genoeg talentrijke spelers die +2100 hebben.

De allergrootste stijgers vinden we natuurlijk terug bij de nog veel jongere schakertjes, zoals Tijl Ingelaere, Nikola Capone (op zijn 9de 1693), Lennert Lenaerts enzovoort. Bij de -16 zijn er ook enkele opvallende stijgers: Yordi Schaeken (2078) en vooral Sander Vandevenne (van 1777 naar 2032!).

Voor alle nieuwe puntjes: de site van de Belgische bond. Voor zij die het zich trouwen afvragen: bij buitenlandse spelers wordt de nationale elo op de fide-elo afgestemd. Je kan dus bij bijvoorbeeld Mher Hovhanisian zien dat die 2460 heeft, maar als je in de individuele fiche gaat kijken, merk je dat hij in feite 2472 zou hebben in de Belgische elo’s.

 1. geoffrey
  geoffrey02-01-2009

  Glen is de duidelijke stijger.. Hoelang zal het nog duren tot hij de eerste norm behaald of 2300-2400 behaald ?
  Mss minder bekend maar de Zottegemse jeugd heeft weer al een pak elo’s verzameld..

 2. David Roos
  David Roos02-01-2009

  Zottegem vooruit!:)
  Ook grappig is om te zien dat enkel jeugd van Vlaanderen zich bij die 2200 waagt!

 3. Ruben
  Ruben03-01-2009

  Over het belang van elo’s: je mag zeker ook het psychologische belang niet onderschatten; tegen een speler met 200 elo meer zal je misschien onbewust passiever spelen. + Elo’s geven ook een status. Naar een schaker met 2400 elo, ga je meer luisteren 🙂

 4. Zonnereiziger
  Zonnereiziger03-01-2009

  Proficiat aan Glen en alle andere jeugdig talent! Doe zo verder! Nu moet ik tenminste minder schrik hebben om elo’s te verliezen aan duidelijk ondergewaardeerde jeugdspelers want jullie zijn een nachtmerrie voor spelers als ik ;-).

 5. Philippe Peelman
  Philippe Peelman06-01-2009

  Mooi gedaan, Glen!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.