Bestudeer eindspelen in Wijk Aan Zee

stukkenWe hadden er eerder al reclame voor gemaakt, maar nu Wijk Aan Zee dichterbij komt is een herinnering op zijn plaats. Alvorens live de ongetwijfeld spannende voorlaatste ronde (31 januari) van de diverse toernooien mee te maken, kan je vanaf 11 uur aan een oplostoernooi voor eindspelstudies deelnemen. Voor vele topschakers een essentieel onderdeel van hun training, want eindspelen trainen voorziet een spectrum dat nuttig is voor heel je schaakontwikkeling…

Studies helpen topschakers

Partijspelers kijken nog al eens minnetjes naar het probleemschaken (“ik kan er geen elopunten mee winnen”), maar topschakers hebben niets dan lof voor eindspelstudies. Ter geruststelling: het oplostoernooi tijdens Corus gaat alleen over studies (“wit wint” of “wit maakt remise”) en niet over problemen zoals mat in 2 zetten, mat in 3 zetten, helpmatten, zelfmatten, enz.

Vele topschakers gebruiken het oplossen van studies als onderdeel van hun training. In een artikel in het eindspeltijdschrift EG geeft John Nunn ons een kijkje in het laboratorium van de grootmeester. Bij de voorbereiding op de wereldkampioenschappen probleemschaken gunt hij zichzelf een half uur bedenktijd om een studie op te lossen. Vermoedelijk raakt hij daarbij de stukken niet aan ( bij de oploswedstrijd mag dat overigens wel ). Meestal vindt hij de oplossing en bij gelegenheid slaagt hij erin een studie te kraken (nevenoplossing of weerlegging).

Zo goed zullen de meesten onder ons het wel niet doen, maar een dergelijke training kan nooit kwaad voor je tactische vaardigheden. Bij studies zijn in principe alle witte zetten bij optimaal tegenspel van zwart uniek. Daarom is een exacte analyse met oog voor alle details heel belangrijk. En met nauwkeurig spelen en varianten correct uitrekenen win je wel elopunten.

De organisatie van het oplostoernooi tijdens Corus is in handen van Yochanan Afek en de Vlaams-Nederlandse Eindspelvereniging ARVES. Meer informatie over deze vereniging kun je verkrijgen bij Marcel Van Herck, arves@skynet.be of op de website http://www.arves.org. ARVES is ook de uitgever van het eerder vernoemde tijdschrift EG.

Er is een mooie prijzentafel. 750 euro in totaal. Bovendien zijn er nog wat boeken te winnen. Dat zal ongetwijfeld een aantal aanwezige GM’s en IM’s aantrekken. Enkele bekende oplossers zoals meervoudig wereldkampioen Solving Chess Piotr Murdzia uit Polen zullen ook deelnemen. Een mooie gelegenheid om je krachten eens met hen te meten. En het geeft natuurlijk altijd een kick om te kunnen zeggen dat je de oplossing vond van een bepaalde studie, en een bekende grootmeester niet.

Wat praktische informatie: 31 januari, start om 11 uur in een speciaal voorzien lokaal tijdens het toernooi. Duur: 3 uur waarin een aantal studies (waarschijnlijk acht of tien) moeten worden opgelost. De inschrijving is 15 euro. ARVES-leden en deelnemers beneden de 20 jaar betalen 10 euro. GM’s en IM’s vrij. De ervaren hoofdscheidsrechter is Ward Stoffelen.

Nog niet genoeg redenen om te komen? Dan doen we er nog een schepje bovenop:
– Er zijn ook speciale prijzen voor nieuwkomers en jeugdspelers
– Boekje over Corus-70 compositietoernooi voor alle deelnemers
– Deelname van bekende schaakprominenten

Voor alle verdere details en inschrijvingen neem je best contact op met Yochanan Afek, afek26@gmail.com.

  1. Gilles
    Gilles08-01-2009

    Dit alles op 31 januari, neem ik aan? Lijkt me handig voor geïnteresseerden.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.