Overzicht internationaal nieuws

SvidlerIn afwachting van Wijk Aan Zee, dat volgende week zaterdag begint, zijn de toppers even wat aan het rusten, maar toch zijn er enkele sterke toernooien geweest de afgelopen week.

Ni Hua won met grote overmacht in Reggio Emilia, Peter Svidler (foto@Chessvibes) won een rapidtoernooi. In de finale versloeg hij thuisspeler en topfavoriet Carlsen. In Oekraïne won Ivanchuk een match tegen Leko en Kursunov hield in de allerlaatste ronde Neverov van een record in Hastings…

Ni Hua sterkste stijger in eerste week januari

In Wijk Aan Zee zal de wereldtop opnieuw de degens kruisen (zonder Anand, Topalov en Kramnik weliswaar). Ook Schaakfabriek zal dat toernooi ter plaatse volgen. In de aanloop naar dat toernooi is het relatief rustig in de schaakwereld, maar dat wil niet zeggen dat er niets interessants is gespeeld.

In Reggio Emilia (Italië) heeft Ni Hua met groot overwicht een categorie 14-toernooi gewonnen (elogemiddelde 2576). Met 7.5/9 was hij overduidelijk de sterkste. Zoltan Almasi volgde op anderhalf punt. Landa, Gustafsson en Marin scoorden 5/9.

In Hastings heeft Igor Kursunov de “Hastings Masters” gewonnen. Met 7.5/9 bleef hij een half punt voor Emmanuel Berg en Valeriy Neverov. Het toernooi in Hastings was een stuk spannender dan dat van Reggio Emilia. De laatste ronde bracht immers het rechtstreekse duel tussen leider Kursunov en directe achtervolger Neverov. Neverov was de winnaar van de vorige drie edities in Hastings en speelde voor een uniek record. Jammer voor hem hield Kursunov de remise op het bord. Na drie zeges een derde plaats.

Svidler-CarlsenIn Noorwegen keek de nationale schaakvereniging uit naar de terugkeer van hun zoon Magnus Carlsen. Carlsen had in 2008 niet in eigen land gespeeld, maar in Gjovik trad hij met plezier nog eens aan in een rapidfestival. Zijn concurrenten: Peter Svidler, Hikaru Nakamura en Kjetil Lie. Die laatste is een jonge sterke GM, die helaas nog net iets te zwak bleek voor de groteren der aarde. Met 0/6 zal hij vooral blij moeten zijn voor de ervaring die hij heeft opgedaan.

De strijd tussen de andere drie was een stuk spannender. Svidler won van Nakamura, Carlsen van Svidler en Nakamura van Carlsen. Samen met enkele remises goed voor 4/6 voor de drie spelers. In de blitzplayoff verwachtte iedereen Nakamura als winnaar, maar hij ging er verrassend uit. De finale tussen Svidler en Carlsen leek in het voordeel van Carlsen uit te draaien, toen hij met zwart vlot remise hield. Maar met wit liep het mis en Svidler sloeg met zwart toe. Een knappe prestatie van de Rus, een ontgoocheling voor Carlsen, die ongetwijfeld graag had gewonnen in zijn thuisland.

In Ukraïne hebben Ivanchuk en Leko een rapidmatch gespeeld. Ondanks het grote aantal remises (5 van de 6 partijen) was er toch veel strijd en enkele interessante momenten waarin vooral Ivanchuk het verschil niet kon maken. In de vijfde ronde lukte het dan toch voor de thuisspelers en die zege was genoeg voor de matchoverwinning.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.