De mafste machthebber ter wereld

Kirsan“U maakt zich druk over de politieke fratsen in dit land? Wat te denken van Kirsan Iljoemzhinov, president voor het leven van de zandstaat Kalmukkië! Die bestuurt zijn land met hersengolven, beweert dat hij ontvoerd werd door buitenaardse wezens en laat vervelende journalisten aan flarden snijden. Maar hij geeft ook GSM’s aan iedereen die o hem stemt…”

Goed nieuws, want het schaken haalt opnieuw de Belgische pers…

Schaken haalt opnieuw de pers

Wat kan een schaakfan zoal lezen om op de hoogte te blijven van het schaaknieuws en alle weetjes in het ons zo dierbare wereldje? New In Chess misschien? Europe Echecs? Chessbase? The Week In Chess? Chessvibes (van wie de foto komt)? … ? We don’t think so!

Je hebt al genoeg aan een van de beste magazines in dit land: P-Magazine! Meer vrouwelijk schoon dan de “schaakboekskes” én sinds kort ook heuse onderzoeksjournalistiek. De nieuwste P pakt uit met een heel artikel over “De mafste machthebber ter wereld”. Dat leek wel interessant en een van onze lezers sloeg de pagina’s met vrouwelijk schoon over en bladerde, al enigszins opgewonden, rechtstreeks naar pagina 40.

Hersengolven? Buitenaardse wezens? Jep, dat moest wel over “onze” Kirsan gaan. En inderdaad: vier bladzijden over de mafste president ter wereld, tevens ook FIDE-voorzitter. Na een korte inleiding gaat het artikel over tot de kern van de zaak: “De man is ook niet zomaar een niets of niemand ontziende dictator. Hij is ook nog eens totaal geschift en van lotje getikt.”

KirsanAls je het palmares van Kalmukkië’s grootste bekijkt, kan dit misschien wel eens kloppen. “Afgezien van wat ik in mijn verklaringen aan het volk zeg, communiceer ik ook met ze via het onderbewuste, in code… Rond de republiek Kalmukkië heb ik een soort van buitenzintuiglijk veld gelegd dat ons bijstaat in onze projecten,” vertelde de brave man ooit aan een Russische journalist.

Zijn echte openbaring volgde nog wat later. In 1997 werd hij tijdens een businesstrip plots tegengehouden door buitenaardse wezens. Die aarzelden niet bij het zien van deze uiterst getalenteerde man en staken hem in een geel pak en onthulden hem een hele hoop geheimen. Die geheimen had hij al in zijn jeugd tot zich genomen toen hij schaakte met een “duistere, gemaskerde geest.”

Aha, nu zijn we er bijna. Alsof de man niet gek genoeg was, ging hij zich toch wel in de schaakwereld engageren, zeker. Zijn aanwezigheid en massa’s dollars (die blijkbaar wel eens uit de Kalmukkiaanse staatskas worden opgediept) heeft het schaken bepaald geen goed gedaan, aldus het artikel. De reputatie van het schaken is er niet beter op geworden.

Natuurlijk vergist de schrijver van dit artikel zich volledig. Iljoemzhinov is perfect gezond en ideaal voor het schaken. Zo is dat zogenaamde buitenaardse wezen in het gele vestje gewoon Vassily Ivanchuk in zijn deels gele Real Madrid-vestje. Die duistere, gemaskerde geest was niemand minder dan Bobby Fischer die zich al enkele maanden niet meer had geschoren en die buitenzintuiglijke velden rond Elista: die hebben ze er al uit gehaald tijdens de match Topalov-Kramnik, waar Kramnik iets te veel buitenzintuiglijke behoeften zou bevredigd hebben op de aldaar geïnstalleerde gevoegkamer.

Geen reden tot paniek voor ons schaken dus. We zijn in goede handen en zullen dat nog wel even blijven. Want laten we eerlijk zijn: Wie erin slaagt om het schaken in P-magazine te krijgen, heeft onmiskenbaar talent. En talent, dat moeten we koesteren.

Externe link: http://www.p-magazine.com (zo hebt u ook nog eens een excuus)

  1. Yen
    Yen12-01-2009

    Het merendeel van de mensen die erin slagen in P-magazine te komen, hebben zelfs 2 talenten 😉

  2. Roy
    Roy12-01-2009

    😀 schitterend

  3. Theo
    Theo12-01-2009

    LOL 🙂
    Iets te diep in het glas gekeken, Jan?! 😀
    Dit lijkt zelfs bijna een chessvibes artikel, zo absurd is het geschreven! haha

    Maar het is vermoedelijk humoristisch bedoeld 🙂

  4. Glen
    Glen12-01-2009

    De Belgische Schaakbond overweegt sterk een proces aan te spannen tegen P-Magazine wegens het schromelijk over het hoofd zien van hún voorzitter.

  5. GastonDeBom
    GastonDeBom12-01-2009

    geen wonder dat er bij de FIDE vanalles misloopt 🙂 voor de rest wel een subliem verslag

  6. volgjeneus
    volgjeneus13-01-2009

    Kan je dat artikel eigenlijk lezen op die site? Of ga ik écht de P moeten kopen?

  7. Geert Bonhomme
    Geert Bonhomme13-01-2009

    Dan vrees ik dat je al te laat gaat zijn, Volgjeneus..
    Kheb deze morgen vol verwachting de P gekocht, maar na inzage bleek dat het al om de nieuwe P ging..
    Dus het artikel ivm Iljoemzhinov staat in de P-magazine van vorige week..

    Ben nochtans ook geïnteresseerd in dat artikel !

  8. dorian
    dorian14-01-2009

    ik heb nog nooit gehoord van kalmukkië!
    wat een apenstaat! :p

  9. dorian
    dorian14-01-2009

    ik heb net kalmukkië opgezocht en het is een provincie in rusland.

  10. volgjeneus
    volgjeneus14-01-2009

    Deze zin kwam ik trouwens vandaag tegen in mijn cursus Nederlandse Taalkunde:
    “Tot mijn verbijstering heeft Iljoemzjinov ook vier paarden beloofd aan de winnaars van de olympiade.”

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.