Marigje Degrande Belgisch kampioene bij de dames?

Marigje DegrandeOngeveer een half jaar geleden barstte een kleine bom tijdens het Belgisch Kampioenschap schaken. In de damesreeks nam de scheidsrechter een fatale beslissing, waardoor de uitslag van de cruciale partij door beide partijen betwist werd.

Nu, ongeveer een half jaar later, is er nog steeds niets beslist. Maar eergisteren flikkerde de site van de Belgische Schaakbond even op…

Wie wordt Belgisch kampioene?

Het verhaal maakt intussen deel uit van ons collectieve schaakgeheugen, maar is volledig naar de achtergrond verdwenen. Waarom? Eenvoudig, omdat er nog geen beslissing is genomen in de zaak, die sinds augustus aansleept.

We zetten het nog even op een rijtje, zodat u kan volgen. Tijdens de partij tussen de rechtstreekse concurrentes Wiebke Barbier en Marigje Degrande kent de scheidsrechter een remiseclaim van Degrande toe. Er wordt echter nog doorgespeeld en Barbier wint de partij. We gaan niet verder in op de fouten die beide speelsters gemaakt hebben in die tijdnoodfase (Degrande had de klok niet stilgezet bij de claim en Barbier had niet meer alle zetten genoteerd) om het een beetje overzichtelijk te houden en geen oude koeien uit de sloot te halen.

Omdat de scheidsrechter de remise had toegekend, wordt de partij alsnog remise verklaard. Meteen na deze beslissing, gaat Barbier in beroep bij de toernooicommissie. Die commissie geeft haar gelijk en de titel gaat naar Barbier. Daarop gaat Degrande opnieuw in beroep bij de sportcommissie (de commissie van de bond). Die commissie geeft Degrande gelijk en de titel gaat naar haar. Vervolgens dient Barbier in augustus een nieuw beroep in.

In dat beroep claimt Barbier de titel op basis van dezelfde argumenten als tijdens het BK. “De beslissing van de toernooicommissie is definitief. Dit staat in het reglement van de sportcommissie,” aldus dat argument. Tot op heden is er met dat beroep nog niets gebeurd.

Het staat echter wel vast dat het beroep is ontvangen. De volgende stap is het samenstellen van een nieuwe beroepscommissie. Hiervoor moeten zowel de VSF als de FEFB hun kandidaten daarvoor indienen. Volgens onze bron binnen de bond is dit effectief gebeurd op 10 september. Daarna moet de bondsvoorzitter, Günther Delhaes, de commissie in gang zetten. Hierover werd vergaderd op 8 november, maar sindsdien is de zaak blijven steken. De laatste info die wij hierover ontvangen hebben, dateert van 3 december. Toen werd aangekondigd dat het dossier “volgende week” behandeld zou worden (dus de week na de week van 3 december).

BarbierDe betrokken speelsters hebben beiden te kennen gegeven geen enkele informatie te hebben gekregen sindsdien, behalve een bevestiging van ontvangst van het beroep. De verbazing was dan ook groot toen het volgende bericht eerder deze week op de site van de bond verscheen:
“Correction 07/01/2009
Chpt Belg Damen.998
DEGRANDE MARIGJE (1406) – BARBIER WIEBKE ( 43516) 0-1 ==> 1/2-1/2
DEGRANDE MARIGJE 1936+12=1948
BARBIER WIEBKE 1815-16=1799″

Als dit bericht weloverwogen is, dan wil dit natuurlijk zeggen dat Marigje Degrande Belgisch Kampioen is en niet Wiebke Barbier. Dat zou dus betekenen dat het beroep van Barbier niet aanvaard is. Zij heeft daar echter geen bericht van gekregen (en voor zover wij weten Degrande ook niet) en het lijkt er dus op dat bovenstaande elocorrectie nog niet in verband kan gebracht worden met de damestitel. Wiebke Barbier heeft daarop de volgende email, met haar standpunt, naar de bond gestuurd:

“Geachten,

ik las net het volgende bericht: http://www.frbe-kbsb.be/NewsELO.php
Hier in staat vermeld dat de uitslag van ronde 7 van het Belgisch Kampioenschap Dames veranderd is en dus ook mijn elo. Dit kan ik natuurlijk niet accepteren.
Daarom zou ik u willen vragen hoe ver u al bent met over mijn beroep te oordelen.

Ik zal mijn belangrijkste argument even herhalen om uw geheugen op te frissen:
de uitspraak van de beroepscommissie van het toernooi is definitief en die zei dat ronde 7 Degrande-Barbier gewonnen was door zwart. Ik zie het punt van discussie dus niet.

Ik hoop op spoedig antwoord (en natuurlijk een beslissing).

Groeten
Wiebke Barbier”

Marigje Degrande bevestigde ons dat ze nog niets officieel ontvangen heeft. Het allerlaatste resultaat is dus nog steeds remise, tot het beroep van Barbier wordt behandeld.

Over wie gelijk heeft in de hele zaak kunnen en willen wij niet oordelen, dat zal de commissie moeten doen. Maar dat de zaak nu eindelijk eens opgelost mag worden, is voor iedereen duidelijk. We houden u op de hoogte.

 1. Alex
  Alex13-01-2009

  Pfff, wat een knoeipot allemaal.

 2. Theo
  Theo13-01-2009

  Wat een soepje…

 3. Adrian
  Adrian13-01-2009

  Nog steeds niet opgelost?
  Wat is de oorzaak dat dit zo op de lange baan werd geschoven? Een titel bepalen lijkt me toch iets belangrijks…

 4. Der Alte
  Der Alte13-01-2009

  Het gaat bij de Schaakbond al niet beter dan bij de Belgische magistratuur. Ze zouden beter kruis of munt gooien…

 5. Evarist
  Evarist13-01-2009

  Per slot van rekening is de huidige stand van zaken dat de partij (volgens de bond, die ook instaat voor de elo-verwerking) in remise eindigde. Het lijkt me dan ook logisch dat deze partij (voorlopig) als dusdanig wordt verrekend voor elo-verwerking.

  Indien in beroep wordt besloten dat de uitslag van de partij moet worden veranderd dan zal dat ook wel gebeuren met de elo-ratings.

 6. Draw
  Draw13-01-2009

  Volgens zo ver ik weet (ik heb haar vorige week gezien) heeft marigje nog niets ontvangen. Het is wel logisch natuurlijk dat voorlopig het resultaat voor elo-verrekening marigje-wiebke 1/2-1/2 blijft tot dat het resultaat veranderd of ben ik hier verkeerd?

 7. Muggenzifter
  Muggenzifter13-01-2009

  Draw, je bent hier enigzins verkeerd.
  Je zegt namelijk:

  “Het is wel logisch natuurlijk dat voorlopig het resultaat voor elo-verrekening marigje-wiebke 1/2-1/2 blijft tot dat het resultaat veranderd of ben ik hier verkeerd?”

  Het zou:

  “Het is wel logisch natuurlijk dat voorlopig het resultaat voor elo-verrekening marigje-wiebke 1/2-1/2 blijft tot dat het resultaat veranderT of ben ik hier verkeerd?”

  moeten zijn.

 8. Theo
  Theo13-01-2009

  Tja, de internationale schaakpolitiek trekt op niks (FIDE) dus wat zouden we moeten verwachten van ons Belgisch afdelingetje?

  check deze foto’s en je weet al genoeg wat voor een mafia-bende dat daar is! LOL

  http://www.fide.com/info/directory/fide-officials?comid=1&task=committee

  Is er ergens zo’n lijst te vinden met de Belgische posities? Of is er helemaal geen structuur?

  Kruis of munt zou nog een oplossing zijn. Of gewoon een 4-partijen mini-match spelen tussen Marigje en Wiebke.
  De ultieme finale! Geen gezeik meer daarachter.
  Maar beide partijen zullen daarvoor wel bang zijn, denk ik.

 9. GastonDeBom
  GastonDeBom13-01-2009

  ja je bent verkeerd

 10. Jan
  Jan14-01-2009

  Dit toont nog maar eens aan dat de hele beroeps procedure bij de KBSB een draak is. Ik heb er deze zomer ook mijn tanden op stukgebeten.

  Voor de samenstelling van die commissies wordt er in het reglement verwezen naar het huishoudelijk reglement en naar de statuten, waar er òf niks terug te vinden is over die samenstelling, òf waarin er terugverwezen wordt naar het reglement. Ook de waarborg die je moet indienen voor het neerleggen van klachten is al in geen jaren meer vastgesteld.

  Blijkbaar is de enigste manier om die commissies snel te laten samenkomen, het gelijktijdig indienen van een klacht bij een burgerlijke rechtbank. Terwijl die commissies rechtszaken net zouden moeten vermijden.

 11. Draw
  Draw14-01-2009

  @muggen zifter

  je hebt gelijk 😉

 12. Ruben
  Ruben14-01-2009

  Evarist heeft gelijk. Zolang het beroep niet is uitgesproken, is beslissing van de sportcommissie van kracht.

  Dat het lang duurt om de beroepscommissie bijeen te roepen, is het gevolg van de inconsistente toestand van “statuten + toernooireglement + reglement van inwendige orde”. Een voorstel met belangrijke wijzigingen is in voorbereiding en zal voorgelegd worden op de volgende algemene vegadering van de KBSB op 14 maart 2009.
  Hopelijk zijn de stemgerechtigen aanwezigen wijs genoeg om de verbeteringen ten goede goed te keuren

  @Theo. Op de website van de kbsb http://www.frbe-kbsb.be vind je de namen van de raad van bestuur

 13. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye14-01-2009

  9 kansen van de 10 gaat het gewoon over de toernooigegevens die worden overgeladen van whatever programma ze gebruiken waar de oude uitslag nog in stond. En uiteindelijk is de geldende uitspraak tot nu toe remise (bij gebrek aan snelle uitspraak in beroep). Niet veel aan de hand dus.

 14. Lucky Luke
  Lucky Luke14-01-2009

  @Tom

  het is niet 9 kansen op 10, maar wel 100%.

 15. Robbie
  Robbie14-01-2009

  De enige oplossing is solomon-oordeel.
  Geef beide dames een titel als belgische kampioene en dat zijn wij van hele heisa vanaf!!!

 16. Jan Lagrain
  Jan Lagrain14-01-2009

  @Tom. Niet veel aan de hand is niet geheel juist, in die zin dat ze de uitslag van die partij net manueel hebben veranderd ipv met de machine.

  Voor de rest is alles hier al gezegd 🙂

 17. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye14-01-2009

  @ jan: wat is je punt? Uiteindelijk hebben ze een fout rechtgezet (ja mensen tot het beroep is uit gesproken is de partij nog altijd remise) wat bv op 06/01 ook gebeurde voor een andere partij. En ik veronderstel dat de berekening voor die rechtzettingen ook wel met de machine wordt gedaan.

 18. hazanovitch
  hazanovitch14-01-2009

  wie gelooft die mensen nog!

 19. louis
  louis14-01-2009

  ik zou zeggen dat mafste machthebber ter wereld heel trots is op zijn belgische bestuurslui

 20. barfly
  barfly15-01-2009

  Dit is een start van een tweede soap van meer dan 100 berichten. Misschien kennen we tegen tegen dan al de nieuwe kampioene?

 21. Marc
  Marc15-01-2009

  Wel Ja,

  Ik zou het logischer vinden – gezien alle analyses die op schaakfabriek al gemaakt zijn – dat de titel van dit artikel veranderd wordt in “Wiebke Barbier toch niet kampioene bij de dames ?”

 22. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye15-01-2009

  Die analyses zijn gemaakt in de comments, Jan heeft er zich wijselijk van afgehouden om zelf een kant te kiezen. De beroepsprocedure zal uitsluitsel moeten geven, hopelijk met een sluitende motivatie.

 23. Robbie
  Robbie15-01-2009

  @Tom:Ja,ja,ooit gehoord van de laatste tijd over de slechte wettten van de rechtzaken?! De misdadigers worden vrij door de procedurefouten.
  Wel,daar zijn wij nu bezig in de schaakwereld!!!!
  Al die heisa is de danken aan de slechte schaak-reglementen,zo is simpel is dat!!!!

 24. Jan Lagrain
  Jan Lagrain15-01-2009

  Ik kies idd erg bewust geen kant, omdat ik geen flauw idee heb wie gelijk heeft volgens het reglement en omdat het per definitie fout zou zijn dat te doen. Ik heb geen enkel probleem met beide speelsters. De titel is gekozen omdat Degrande voorlopig Kampioene is. Als het andersom was geweest, had ik “Barbier” geschreven.

  Intussen heeft die laatste trouwens een bevestiging gehad dat haar beroep volgende week behandeld zal worden. Mijn artikeltje heeft mss toch zijn nut gehad…

 25. Tim
  Tim15-01-2009

  Volgende week? zeiden ze dat niet ook in december? 😀

 26. Goendi
  Goendi15-01-2009

  @Jan: zet eens een forum op 😛

 27. marc
  marc17-01-2009

  Effen een gokje doen: Ook volgende week zal het beroep niet behandeld worden, en dit zal nog een tijdje aanslepen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.