Wie wint in Wijk Aan Zee?

SpeelzaalMorgen is het opnieuw hoogtij in het schaakwereldje, want met het Corustoernooi in Wijk Aan Zee gaat een van dé topevenementen van het jaar van start. Dringend tijd dus om onze alom gevreesde gokchinees nog eens boven te halen, zeker nu er zelfs een meespeelt.

Wordt het Carlsen, Aronian, Ivanchuk of Radjabov of kan een van de outsiders voor een verrassing zorgen?…

“Maar” 5 toptienspelers kunnen voor spanning zorgen

Met Ivanchuk, Carlsen, Morozevich, Radjabov en Movsesian zijn er voor het eerst in vrij lange tijd “slechts” 5 toptienspelers in de A-groep in Wijk. “Dat is gemakkelijk kiezen dus,” horen we een onachtzame toeschouwer al zeggen. Wel, met alle Chinezen, maar niet met den dezen. Het Corustoernooi (Colustoelnooi in onze woordenschat) is misschien op papier zwakker, maar dat maakt het niet minder interessant.

Want omdat Anand, Kramnik en Topalov niet meespelen, is het net een stuk moeilijker om onze zuurverdiende Yuan’s (officieel Renminbi) in te zetten. De enige zekerheid die we hebben zijn onze noorderburen. Zij worden het zeker niet.

LoekVan Wely heeft zijn strepen zeker al verdiend, maar kan in dergelijk veld meestal toch niet meer doen dan spelen voor een plaats hoger dan de veertiende. Voor Jan Smeets en Daniël Stellwagen ziet het er nog minder rooskleurig uit: zij hebben namelijk nog geen ervaring in dergelijk topevenement. Hun voordeel is dan weer dat iedere speler tegen hen zal proberen te winnen. Dit leidt onvermijdelijk tot fouten en dus puntjes voor de Nederlandse kabas.

Maar geld inzetten? Neen, dat gaat iets te ver. We durven hoogstens nog denken dat King Loek één partij zal winnen tegen een van de leiders, want dat durft hij wel eens. Voor het overige: 0 Yuan’s.

De middenmoot is erg breed dit jaar. Wij kiezen er graag twee voor u uit: Lenier Dominguez en Wang Yue. Die eerste heeft in Biel al getoond dat hij ijzersterk uit de hoek kan komen. Dominguez is nog niet zo bekend, maar heeft alles om het te maken in Wijk: doorzettingsvermogen en een goede “fighting” spirit. Aan die tweede moeten we geen woorden vuil maken. Het is ten eerste een Chinees en wij hebben zijn tegenstanders al lang omgekocht en ten tweede is Wang Yue een gedoodverfde toekomstige top 5-speler. Zijn tegenstanders hebben al veel van onze Yuan’s in hun tas zitten, maar toch gaat ons geld naar hem.

Voor de toernooizege? Dat weten we niet. Maar dat is niet zo erg, want Chinezen gokken ook in het voetbal op tweede nationale in plaats van de echte top. Neen, Wang Yue wordt de nummer drie en hij eindigt daar samen met Carlsen. Noren zijn voor Chinezen even bekend als Zimbabwanen voor Belgen en ondanks het feit dat hij de Mozart van het schaken genoemd wordt, gaan wij onze Yuan’s niet in de handen leggen van een achttienjarige snotaap.

AronianStrijden wel voor plaats 1 en 2: Levon Aronian en Teimour Radjabov. Aronian zal zijn derde Wijkzege op rij boeken, maar zal dat niet zomaar doen. Zijn Azerische vriend zal immers opnieuw menig Koningsindische aanvallen met succes afronden. Aronian en Radjabov op één. Weg zijn onze Yuan’s.

Geen Ivanchuk’s of Morozevichen? Neen. Ivanchuk gaat zijn eerste ronde verliezen, dan 11 remises spelen om in de laatste ronde toch nog de helft te scoren. En Morozevich: wel, eigenlijk is het voor hem een uitgelezen kans nu hij veel subtopspelers over de vloer krijgt. En subtoppers afmaken, daar is Moro altijd wel voor te vinden. Maar we denken dat het geluk van de extravagante Rus niet aan zijn zijde zal staan. Moro zal bovendien punten verliezen tegen Wang, Aronian en Adams en dat is net iets te veel van het goede.

U kent onze reputatie: een waterdichte voorspelling. Nu maar toekijken en genieten hoe Aronian en Radjabov hun beste schaak zullen bovenhalen. Mijn werkgever zal alles vanuit Wijk Aan Zee zelf volgen. Veel plezier.

  1. Oscar
    Oscar16-01-2009

    Ik mik op Carlsen

  2. Theo
    Theo16-01-2009

    Ik denk ook dat we Carlsen niet mogen onderschatten! Die blijft maar verbeteren! (doet bijna aan de progressie van Karpov denken: rechtlijnig omhoog, zonder het normale ‘trappen’-systeem)

    Carslen of Aronian

  3. Gonzo
    Gonzo16-01-2009

    De aller grootste zekerheid die we hebben, is dat er geen Belg gaat winnen. Hahahaha. Belgen en schaken…dat past gewoon niet bij elkaar. Gelukkig kunnen jullie wel goed door de modder fietsen, al wordt Lars Boom natuurlijk wel gewoon wereldkampioen.
    Doei.

  4. Jan Lagrain
    Jan Lagrain16-01-2009

    Touché

  5. Roel H
    Roel H17-01-2009

    King Loek for the win!

  6. 69
    6917-01-2009

    Ik denk dat het sowieso wel spannend zal worden.
    Hopelijk zullen we her en der spektakel zien op sommige borden, waarvoor we misschien wel naar de underdogs kijken als ’n king Loek 🙂
    Voor de zege? Tjah? Elk toernooi moet gespeeld worden…

  7. steven
    steven17-01-2009

    haha 🙂 Weer een lekkere aanzet van Gonzo! Springt niemand erop? 🙂

  8. Geert Bonhomme
    Geert Bonhomme17-01-2009

    “Noren zijn voor Chinezen even bekend als Zimbabwanen voor Belgen en ondanks het feit dat hij de Mozart van het schaken genoemd wordt, gaan wij onze Yuan’s niet in de handen leggen van een achttienjarige snotaap.”

    Die achttienjarige snotaap is vorig jaar wèl toevallig gedeeld éérste geworden !

    Ik mik dit jaar wéér op Carlsen !
    Go Magnus !

  9. KE
    KE17-01-2009

    Mss wel Chucky…

    Ik toch ook liever mijn Hongkongdollars op Nijs inzetten dan op ’n schaker.

  10. Peter
    Peter17-01-2009

    “Die achttienjarige snotaap is vorig jaar wèl toevallig gedeeld éérste geworden !”

    Ik denk dat je die zin van de Chinees toch met een ernstige korrel zout moet nemen hoor.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.