Smeets en Karjakin stunten meteen in Wijk

Jan SmeetsIvanchuk, Carlsen, Morozevich, Ivanchuk en Radjabov: allemaal klinkende namen die het Corustoernooi in Wijk Aan Zee het etiket “toptoernooi” oplevert. Maar op de eerste speeldag waren het niet de kleppers die voor het mooie weer zorgden, maar wel Jan Smeets en Sergey Karjakin. Zij zetten de eerste stunts van het toernooi op de tabellen.

Een uitgebreid verslag met reacties van beide spelers…

Jan Smeets: “Ik was wel benieuwd naar wat er toen zou gebeuren”

“Het was misschien wat naïef van mij, maar even dacht ik dat hij iets gemist had,” was een van de veelzeggende commentaren van Nederlander Jan Smeets tijdens zijn persconferentie in Wijk Aan Zee. Smeets had het over niemand minder dan Vassily Ivanchuk, een levende schaaklegende en de persoon tegen wie hij zijn eerste partij ooit in de A-groep moest (of mocht) spelen. Hoe bereid je je voor op een topper die zowat elke opening in zijn arsenaal heeft zitten. “Simpel, alles bekijken!” was het antwoord van Jan Gustaffson, vriend en secondant van Smeets dit toernooi.

Niets dan respect dus voor de Oekraïner, die wat eigenaardig aan de partij begon. Hij wachtte immers met zijn openingszet tot alle journalisten en fotografen uit de spelersruimte waren verdwenen en verloor daardoor ongeveer tien minuten. Veel invloed leek het niet te hebben. Chucky profiteerde van een mindere zet van Smeets om het heft in handen te nemen. Zonder veel moeite bouwde hij een substantieel voordeeltje uit dat in een gewonnen stelling leek te resulteren.

Ivanchuk“Maar om de een of andere reden speelde hij toen een heel goede variant niet en toen kreeg ik terug kansen,” deed Smeets zijn verhaal. “Bovendien ontstond een tijdnoodfase en daar had ik op gehoopt. Niet om te winnen, wel omdat hij zo bekend staat om zijn legendarische tijdnoodfases. Ik wilde dat wel eens meemaken en was benieuwd wat er zou gebeuren.”

Ook in de toeschouwersruimte was men benieuwd en Ivanchuk liet zijn tijd zelfs zakken tot acht luttele seconden voor enkele zetten. In tegenstelling tot zijn reputatie kreeg Ivanchuk dit niet rechtgetrokken en viel zijn vlag. Plots. 0-1. “Ik heb de hele partij slechter gestaan, zelfs even verloren, maar toen ik eruit kwam, had ik terug hoop en kijk… ,” sloot Smeets zijn betoog af. De partij was hét gespreksonderwerp van de dag, zeker omdat Chucky op tijd verloor nadat hij in het begin 10 minuten cadeau gaf door een eigenaardige actie. Onderaan dit artikel vind je een kort video-interview met Smeets over zijn partij en het toernooi. Hij vertelt ook hoe hij zijn partij van vandaag eigenlijk had willen eindigen.

Karjakin: “Een nieuwtje van gisteravond”

De zege van Smeets was het nieuws van de dag, maar we mogen niet vergeten dat een uurtje eerder al een andere verrassing had plaatsgevonden. Sergey Karjakin had immers een van de favorieten geklopt. Alexander Morozevich was het slachtoffer na een scherpe Siciliaan.

Karjakin“Ik speelde een sterk nieuwtje met Dg2, een nieuwtje dat ik gisteren had gevonden,” lachte Karjakin achteraf. De jonge Oekraïner was er na een jaar afwezigheid terug bij en wilt zijn waarde aan de toernooiorganisatie bewijzen. “Ik vond het wel jammer dat ik er vorig jaar niet bij was, dus ik ben wel extra gemotiveerd dit jaar om het goed te doen. Als ik de rest van het toernooi zo voort doe, eindig ik nog op de eerste plaats!” grapte hij nog.

Ivanchuk 0, Morozevich 0. Hoe verging het de andere favorieten? Carlsen en Radjabov maakten er in de eerste topper een fijn schouwspel van. Vooral Carlsen’s Lh6!? was origineel en leidde een ingewikkeld middenspel in. De Noor hield er uiteindelijk een pion aan over, maar toen Radjabov door zijn tijdnood heen was, was het enkel techinek om de puntjes te delen. Remise.

Levon Aronian en Wang Yue vochten een ander veelbelovend duel uit. Wang had zich uitstekend voorbereid en Aronian had alle moeite van de wereld om de balans in de stelling te houden. Dit lukte wel en de pion meer voor de Chinees was niets bijzonders. Remise.

Behalve Jan Smeets spelen er nog twee Nederlanders mee in de A-groep en we eindigen met het vermelden van hun aardige prestatie: Stellwagen speelde gelijk tegen Movsesian na een partij waarin hij zelfs de winstkansen had en Van Wely drukte voor de zege tegen Lenier Dominguez, maar moest uiteindelijk toch vrede nemen met een remise.

Hier de eerste, snelle reactie van de vandaag drukbezette Jan Smeets voor de Schaafabriek-camera:

  1. Oscar
    Oscar17-01-2009

    De laagste elo klopt de hoogste elo met zwart. De gokchinees wrijft zich in de handen lol

  2. Theo
    Theo17-01-2009

    Dat is echt wel een puike prestatie van Jan Smeets om Chucky te verslaan!
    Proficiat Jan!!

    ps: dat zal hem leren (Ivanchuk) , met zijn streken altijd! LOL 😉

    =ik bedoel 10 minuten wachten in begin van de partij tot de pers weg is. In die 8 seconden op het einde waarin hij nog 6 zetten moest doen, zal hij misschien toch wel iets van die 10 minuten gemist hebben! 😉

    Ook leuk hoe Smeets zegt dat hij erover dacht, wanneer Chuck nog 2 seconden had voor een paar zetten, om een schaakje te geven met zijn Toren, “…maar ik dacht: laten we het wat beschaafd houden…” LOL 🙂

    Leuk hoe de Nederlandse GM toch respect toont voor de super-GM! 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.