Het pak blijft samen in Wijk Aan Zee

CarlsenMet een rustdag voor de boeg kon er uitgekeken worden naar een dag vol spektakel. Dat viel lichtjes tegen, want àlle partijen eindigden op remise. Toch waren er enkele leuke partijen, met de topper Carlsen-Aronian op kop.

Vijf leiders gaan de rustdag in: Movsesian, Radjabov, Smeets, Kamsky en Karjakin. In de B en C-reeks is er al een duidelijkere afscheiding…

Carlsen en Aronian verzorgen het spektakel

Geen anti-remiseregels, geen versnelde tijdscontroles. Gewoon klassiek schaken in Wijk Aan Zee. Voor vele spelers een verademing, voor anderen een moeilijke afwisseling. “Weet je, we zijn nu zo gewend om met increments te spelen dat we in een tijdscontrole zonder die increments een heel ander type tijdnood moeten spelen en dat is niet simpel,” vertelde Daniël Stellwagen aan uw reporter.

Een interessante kijk die wel eens een grond van waarheid zou kunnen bevatten (zie de gevallen vlag in Ivanchuk-Smeets). Hoe dan ook, ook zonder de populaire regels om remises te bannen, wordt er in Wijk Aan Zee duchtig geknokt. Het geheim? Een deelnemersveld dat wil schaken en wil gaan voor elk punt. Dit is vooral te zien in de topduels totnogtoe. Er was Carlsen-Radjabov, Wang-Ivanchuk en vandaag Carlsen-Aronian.

AronianNa een rustig begin, sputterde de motor van Aronian wat. Achteraf kloeg hij over “Mijn typische hallucinatie die dacht dat er vanalles in de stelling zat, terwijl dat onzin was.” Toch was het Aronian die de vlam in de pan bracht met een gedurfd offer op e3. De Armeen kreeg drie pionnen voor zijn stuk, maar die waren allerminst sterk waardoor de stelling erg onduidelijk was en Carlsen het betere van het spel leek te hebben. Simpel was het echter niet en toen de tijdnood van Aronian verdwenen was, werden de punten gedeeld.

Dat gebeurde vandaag ook in alle andere partijen, waarin er wel degelijk gespeeld werd, maar waarin de balans nooit écht doorbroken was. Na enkele spectaculaire speeldagen met heel wat verrassingen kozen de spelers vandaag dus toch voor een vervroegde rust. Er zijn nog vijf leiders: Kamsky, Karjakin, Radjabov, Smeets en Movsesian.

In de B-groep valt vooral de goede prestatie van Nigel Short op. De Brit speelde vorig jaar ook al uitstekend en is momenteel gestart met 3/4, net als Caruana (vorig jaar nog in de C-reeks) en Kasimdhzanov. In de C-groep zijn het vooral de stunts van Manuel Bosboom die wenkbrauwen doet fronsen. Hij leidt samen met Hillarp Persson, ook met 3/4. Morgen is er een rustdag en donderdag zijn we opnieuw ter plaatse voor de vijfde ronde. Alvast enkele foto’s om af te sluiten:

Persson

Een van de leiders in de C-groep: Tiger Hillarp Persson.
Gupta

WK bij de junioren: Gupta.

Romanishin

Een oude legende: Romanishin, die zich plaatste door een “kwalificatietoernooi” te winnen.
Mecking

Een andere oude legende: Henrique Mecking met zijn typische kruisteken (Mecking is erg gelovig).

Smeets

De verrassing in de A-reeks: Jan Smeets.

Carlsen

De Noorse trots: Magnus Carlsen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.