Van Wely en Dominguez stunten, Karjakin neemt de leiding

Dominguez“Na een rustdag volgt geen rustige dag,” zou een mooi spreekwoord kunnen zijn. Er werd vandaag niet op alle borden geknokt, maar twee stunts zorgden voor een leuke vijfde ronde: Van Wely blies Radjabov van het bord, terwijl Dominguez met een prachtige eindcombinatie Morozevich naar zijn hotelkamer stuurde. Intussen won Karjakin van Stellwagen om alleen leider te worden. Aronian zorgde voor de vierde zege van de dag.

Een uitgebreid verslag met een nog uitgebreider video-interview met Loek Van Wely en we nemen een kijkje in de garderobe van enkele schakers. Zeker de moeite waard…

“Ik wilde niet meer als een pussy spelen”

Ivanchuk-Carlsen. Dàt was dé affiche van de vijfde ronde. Chucky koos voor een Spanjaard, maar veel leven zat er uiteindelijk niet in de partij die na een zetherhaling op een simpele puntendeling eindigde. Een teleurstellend begin van de vijfde ronde, zeker toen Kamsky en Wang er ook snel de brui aan gaven.

Gelukkig is er nog Loek Van Wely. De Nederlander stond op -1 en was niet tevreden met zijn spel tot dan toe. “Mijn secondant, Chuchelov, zei me dat ik als een pussy speelde,” lachte King Loek achteraf. “Mijn doel was om scherp en agressief te spelen en er volop in te vliegen en nu heb ik dat ook echt gedaan.” Van Wely’s woorden waren niet verkeerd, want hij ging opnieuw in op de Koningsindiër van Radjabov. Beide spelers hebben in het verleden al meer duels uitgevochten en Van Wely is een van de weinigen die vrij degelijk scoort tegen Radjabov’s favoriet.

Van WelyOok in deze ontmoeting toonde Van Wely een uitstekende voorbereiding. Met veel zelfvertrouwen koos hij voor een variant die eerder al door Ponomariov gespeeld werd, maar die in het vergeethoekje beland was. “Dit maakte het voor hem moeilijk om zich al zijn zetten te herinneren en dat was belangrijk hier,” legde de Nederlander het pijnpunt bloot. Al snel bevond Radjabov zich in een moeilijke stelling en na onnauwkeurig spel miste Van Wely de afstraffing niet. 1-0, een erg knappe overwinning. Schaakfabriek had een uitgebreid en interessant gesprek met Van Wely dat u onderaan dit artikel kan bekijken. King Loek praat er over zijn ambitie, voorbereiding en zijn drang om de Koningsindiër te verslaan.

Dominguez gaat voor de eerste plaats

Intussen was er ook vuurwerk te zien in Dominguez-Morozevich. Die laatste is niet in vorm momenteel en kreeg vandaag een nieuwe tik te verwerken. Na een hele partij onder druk te hebben gestaan, koos Morozevich ervoor om zijn dame in het strijdperk te gooien. Niet zo’n goed idee, want Dominguez pakte uit met het prachtige Pf5! gevolgd door het al even mooie Tb8! De opgave volgde. Misschien wel het mooiste einde van een partij tot nu toe in dit Corustoernooi.

Dominguez was uiteraard erg tevreden: “Totnogtoe liep het niet zo heel goed, maar toch was ik al tevreden. Ik speelde namelijk vier remises, waarvan drie met zwart, wat niet zo eenvoudig is. Vandaag heb ik een goede stap gezet met deze mooie zege. Ik kom nu bij de leiders van het toernooi en kan beginnen knokken voor de eerste plaats,” vertelde de Cubaan achteraf voor de Schaakfabriekmicro. “Ik bekijk het partij per partij maar ga wel resoluut voor de eerste plaats. Ik denk dat Aronian en Carlsen de grootste favorieten zijn, maar Ivanchuk en Moro zijn wat minder momenteel, dus ik ga er volop voor.”

KarjakinTwee opvallende resultaten, maar intussen was Sergei Karjakin geruisloos bezig om Daniël Stellwagen aan de kant te zetten. Niet onbelangrijk, want Karjakin klimt daardoor alleen aan de leiding met +2. “Die mag ik niet laten lopen,” dacht Aronian en in een ogenschijnlijk gelijke stelling wist hij grote druk te ontwikkelen tegen Movsesian. De techniek van de Armeen is nog steeds uitstekend en traag maar zeker won hij een pionnetje en de partij.

Aronian was opgetogen met zijn zege en dankte zijn nieuwe secondant Maxim Rodhstein voor het openingsidee en zijn vriendin voor de geluksbrenger: een blauw sjaaltje, dat in Italië ter vervanging van een das wordt gebruikt (aldus Aronian). Aronian’s sjaaltje was overigens niet de enige modetrend vandaag. Sasikiran pakte uit met een traditioneel kleed (jawel, een kleed) en Navara met zijn schaakdas. Je kan de foto’s zien onder het interview met Van Wely.

Navara met das
David Navara met de schaakdas
Sasikiran
Sasikiran in traditioneel Indische klederdracht
Aronian
Aronian met zijn geluksbrenger om de nek

  1. Theo
    Theo22-01-2009

    KingLoek 4 president! 😀

  2. Peter
    Peter22-01-2009

    Een goed interview. Dingen die ik nog niet eerder had gelezen of gehoord en logisch aan elkaar gevraagd. Voorbereiding met tactische oefeningetjes, tlijkt wel stap 3 🙂

    Ook grappig: Loek die beleefd blijft, maar toch nog vindt dat ie beter is dan de twee andere jonkies (en gelijk heeft ie natuurlijk, maar het is een grappig moment in het interview).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.