Movsesian knalt tegen Ivanchuk en leidt

MovsesianDe Slovaak won verrassend van Ivanchuk (met zwart) en klimt naast Karjakin aan de leiding. Die laatste remiseerde snel in de topper tegen Aronian, terwijl ook op de andere borden vuurwerk te zien was. Het leukste moment van de dag kwam uit de C-groep, waar Itturagaza erin slaagde 10 zetten in 5 seconden te doen, maar toch verloor van leider Persson.

Een uitgebreid verslag met video-interviews met Aronian en Tiger Hillarp Persson…

Aronian en Karjakin houden het rustig

Leider Karjakin tegen achtervolger en favoriet Aronian: dat was de affiche die ons vandaag in de zevende hemel moest brengen. Helaas: Karjakin koos voor een solide variant die Aronian counterde met een voorbereide remiselijn. “Vanmorgen heeft Maxim Rodhstein me deze variant nog getoond en het zag er goed genoeg uit. Remise is voor mij een goed resultaat, met zwart tegen een erg stevige variant. Ik ben wel tevreden ja.”

Schoemans-AronianDe Armeen had nog reden tot tevredenheid, want zijn vriendin Ariane Ciaoli speelt nu ook mee in Wijk, in een van de tienkampen. Schaakfabriek sprak met Aronian over zijn nieuwe secondant Rodhstein (die overigens een onzekere toekomst wacht, zal je merken als je het interview bekijkt) en zijn toernooi tot dusver in een kort interviewtje. Je kan het interview onder het artikel bekijken. Aronian was vroeg klaar en had zelfs nog tijd om even wat doorgeefschaaktips mee te geven aan Schaakfabriek-gelegenheidscameraman Roy Schoemans. Een grappig moment.

In de andere partijen werd er wel stevig ingevlogen. Van Wely bereikte een gunstige stelling, maar liet Magnus Carlsen ontsnappen. “Hij misspeelde zijn opening compleet, maar is wel een aalgladde gast,” reageerde Van Wely kort. Remise. Morozevich profiteerde van een enorme blunder van Smeets om zijn tweede toernooizege te boeken, terwijl Radjabov-Adams en Dominguez-Wang eerder al op remise waren geëindigd.

Movsesian slaat toe

Dé partij van de dag kwam echter van Sergei Movsesian. Met zwart koos hij voor een Siciliaan tegen Vassily Ivanchuk. Die liet de fotografen deze keer rustig hun werk doen, maar kwam desalniettemin opnieuw in tijdsnood. De stelling was bijzonder ingewikkeld en zelfs tijdens de persconferentie gaf Movsesian meermaals toe dat hij de situatie niet goed kon beoordelen. “De benen waren echter goed” (vrij vertaald van “Ik had een goed gevoel bij de stelling”) en de Slovaakse debutant maakte handig gebruik van zijn tijdsvoordeel. Chucky’s stelling stortte volledig in en de 0-1 stond op het bord. Movsesian wipt nu naar plaats 1 waar hij samen met Karjakin de lakens uitdeelt.

Een bijzonder lange dag werd het voor Kamsky en Stellwagen. De Nederlander leek in een hopeloze positie te zitten, maar wist zich toch te redden na 71 zetten en 6 uur geploeter. Remise.

In de B-groep is er een nieuwe solo-leider. Niemand minder dan Nigel Short won vandaag van Kasimdhzanov. Hij leidt met 5/7 en staat een half punt los op het drietal Motylev, Caruana en Volokitin.

PerssonHet leukste moment van de dag kwam uit een partij in de C-groep. Itturigaza had met wit onnodig veel tijd gebruikt tegen Hillarp Persson en kwam al snel in een uitzichtsloze tijdnood terecht. 1 minuut en 43 seconden voor 25 zetten, dan 20 seconden voor 20 zetten en uiteindelijk 5 seconden voor 10 zetten. Ook al liep de stelling al snel in het honderd voor de Venezuolaan, hij slaagde er wel in de 40ste zet nog te halen. Een tempo van 2 zetten per seconde: niet slecht. Persson won wel en is opnieuw nummer één, samen met Welsey So.

Schaakfabriek trok Persson onder de micro voor een interview over die tijdnood, over zijn toernooi en natuurlijk over zijn “Tiger’s Modern”, de 1… g6-variant waar Persson een boek over schreef en die hij vandaag nog eens bovenhaalde. Veel kijkplezier.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.