Movsesian alleen op kop

IvanchukOpnieuw vijf remises vandaag in Wijk Aan Zee, maar het bloed vloeide wel bij een van de leiders. Sergey Karjakin verloor immers van een herboren Ivanchuk, die zijn landgenoot snel en agressief de dieperik instuurde. Movsesian remiseerde tegen Smeets, waardoor de Slovaak alleen aan kop komt.

Een verslag met een (lang) interview met Teimour Radjabov…

Ivanchuk slaat eindelijk toe!

Vassily Ivanchuk: soms geniaal, soms ongeïnteresseerd en soms ook gewoon uit vorm. In de eerste rondes leek vooral het laatste van toepassing. Chucky won wel tegen Wang (op een knappe manier overigens), maar verloor al drie keer met wit: tegen Smeets (ongelukkig), tegen Radjabov (onduidelijk) en tegen Movsesian (een pak slaag). “Ivanchuk zal geen zin hebben. Dat zal wel remise worden,” luidde het voorbarige verdict.

IvanchukChuck moest het namelijk tegen zijn jongere landgenoot en leider opnemen. Veel spektakel werd er niet verwacht, maar al snel bleek dat Ivanchuk er wel degelijk zin in had. Tijdens de partij, na zo’n twee uur spelen, stond de Oekraïner plots de “Challenger” (dagelijkse opgave waar je een prijs mee kan winnen) van de dag op te lossen naast zijn bord. Mat in twee was de opdracht en toen hij die gevonden had, ging hij terug zitten en was de inspiratie opnieuw daar.

Hij pakte het scherp aan en greep Karjakin meteen naar de keel. Na een spannende tijdnoodfase stond de 1-0 snel op het bord. De eerste nederlaag voor Karjakin, die leider af is. Movsesian haalde immers een halfje tegen Jan Smeets in een al bij al saaie partij. Ivanchuk was na afloop erg tevreden en deelde zelfs handtekeningen uit aan geïnteresseerde fans.

Aronian-Van WelyDe partij van de dag kwam van de handen van Aronian en Van Wely. De Armeen had zijn Nederlandse tegenstander eerder al getreiterd met hoe hij hem zou inpakken, maar vandaag was de tijd voor daden gekomen. Aronian stelde niet teleur en drukte Van Wely in de verdediging. De zege én de leidersplaats lagen in het vizier, maar in tijdnood liep het een en ander mis en Van Wely toverde een konijn uit de hoed. Remise.

Aronian was snel weg na de partij, maar Van Wely bleef nog even om de pers te woord te staan. Hij was uiteraard tevreden met het resultaat, maar veel meer viel er niet over te zeggen.

Radjabov: “Ik kan niet zeggen dat ik Anand en Topalov al mis”

Intussen gaat het van kwaad naar erger voor Morozevich, die opnieuw een heel zwakke partij bekroonde met een verdiende nederlaag. De partijen Carlsen-Kamsky, Stellwagen-Adams en Radjabov-Dominguez waren eerder al op een puntendeling geëindigd. Radjabov had op meer gehoopt, maar slaagde er niet in het verhoopte openingsvoordeel te krijgen. Schaakfabriek had een uitgebreid gesprek met deze spraakwaterval uit Bakoe. Radjabov praat voluit over remises, zijn tegenstanders, gevoelens na een nederlaag, de Sofia-regels enzovoort. Hij was zelfs zo enthousiast dat we hem nauwelijks konden doen stoppen. Onderaan het artikel kan je het 8 minuten-durend interview bekijken.

In de B-groep werd er vandaag bijzonder lang én stevig geknokt. Op het moment dat alle partijen van de A-groep voorbij waren, waren er nog steeds drie van de zeven partijen bezig. Een van de protagonisten tot nu toe, Fabiano Caruana, werd bijgehaald door Vallejo Pons, die het onderlinge duel won. De andere toppers remiseerden, waardoor Short alleen aan kop blijft, voor Motylev en Volokitin.

In de C-groep heeft Persson vandaag een gouden zaak gedaan. Hij won, terwijl zijn medeleider Wesley So verloor (met wit).

Stand van groep A:

1. S. Movsesian 5
2. L. Aronian S. Karjakin L. Dominguez T. Radjabov 4½
3. M. Carlsen L. van Wely G. Kamsky M. Adams J. Smeets 4
4. D. Stellwagen V. Ivanchuk Y. Wang 3½
5. A. Morozevich 2½

  1. Gonzo
    Gonzo26-01-2009

    Natuurlijk mist Radjabov Anand en Topalov niet, die hadden heus wel boven aan gestaan.
    Goeie interviews !

  2. tsjoepe
    tsjoepe26-01-2009

    prachtige foto’s !!! Vooral diene ene, om nog maar te zwijgen van de rest die niet op de site staan ;).
    Ook tof interviewke, alleen de cameraman was precies wat shaky! 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.