Drie nieuwe leiders in Wijk

KarjakinHet was bijltjesdag bij de toppers vandaag. Sergey Karjakin klopte leider Movsesian na een boeiend duel, Levon Aronian deed hetzelfde tegen Kamsky en Leinier Dominguez troefde Stellwagen af.

De drie winnaars van de dag zijn meteen ook de drie, nieuwe leiders. Zij doen haasje over met Movsesian. In de B-groep krijgt Nigel Short plots concurrentie van maar liefst vijf achtervolgers. In de C-groep is Wesley So genaderd tot op een halfje van leider Persson…

Karjakin herstelt uitstekend

Zijn nederlaag tegen Ivanchuk was pijnlijk om dragen, maar de rustdag op maandag heeft Sergey Karjakin duidelijk goed gedaan. In de topper tegen leider Movsesian koos Karjakin resoluut voor de aanval in een stelling die weinig ophefmakend toonde. De Oekraïner maakte dan ook volledig zelf zijn kansen en werkte die na een spannend “eeuwig schaak of niet”-duel prima af. 1-0, een eerste topresultaat.

Van Wely-Ivanchuk, Adams-Carlsen, Morozevich-Radjabov en Smeets-Wang waren vrij droge remises, dus moest het vuurwerk van de andere twee achtervolgers komen: Levon Aronian en Leinier Dominguez.

AronianAronian koos met zwart voor de Berlijnse verdediging. Niet zijn gewoonte, want meestal kiest de Armeen voor een Marshall-aanval. Op zeker spelen dus, maar Kamsky ging niet voor een snelle remise en geleidelijk aan verscheen er toch een boeiend middenspel op het bord. Aronian won één pion, dan nog een pion en zijn techniek was uiteindelijk perfect. 0-1, een erg belangrijke zege. Het is overigens het tweede toernooi op rij dat Aronian na een tegenvallend resultaat (de remise tegen Van Wely) terugslaat met een stevige overwinning.

Dominguez wandelt voorlopig door het toernooi als een volleerde Karpov: eentje winnen, dan wat remises en dan nog eentje winnen. Oerdegelijk en scherp als het moet: de Cubaan speelt een uitermate professioneel toernooi. Vandaag kwam de zege er na een scherpe Fransman tegen Daniël Stellwagen (die ook veel respect van zijn tegenstanders krijgt voor zijn gedurfde spel).

De kwaliteit die Dominguez gaf, was slechts tijdelijk, want dankzij een sterke h-pion won hij die terug met een pion intrest. De zwarte koning stond alles behalve optimaal en het eindspel was een koud kunstje. 1-0.

Drie nieuwe leiders dus na de negende ronde. Het toernooi begint nu écht spannend te worden. Morgen staan er enkele boeiende duels op het programma: Carlsen, die dringend moet winnen, neemt het op tegen Dominguez. Aronian ontmoet Adams. Karjakin speelt met wit tegen Van Wely (dat belooft een scherpe Najdorf te worden).

In de B-groep blijft Short na een remise tegen Mecking leider, maar de concurrentie is een stuk groter geworden. Zowel Navara, Caruana als Vallejo Pons wonnen hun partijen en naderen tot op een half punt. In de C-groep speelde leider Persson remise, waardoor Wesley So eveneens tot op een halfje komt.

  1. Fabrice Wantiez
    Fabrice Wantiez27-01-2009

    Somige fotos van mijn bezoek op 25 januari :

    http://chessbase.de/nachrichten.asp?newsid=8601

    De andere foto’s zullen in http://www.echecs-photos komen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.