Aronian neemt de leiding na spectaculaire dag

RadjabovLevon Aronian won droogjes van Michael Adams. Hét nieuws van de dag, zo leek het, zeker toen Magnus Carlsen zijn eerste volle punt binnenhaalde tegen co-leider Dominguez.

Maar een uurtje later ontstond er commotie in de partij tussen Radjabov en Smeets. Het was sowieso al een prachtig spektakelstuk, maar toen de klok van Radjabov viel, ontstond er een discussie die na veel vijven en zessen en een dubieuze rol voor de scheidsrechters een remise op het bord zette. Schaakfabriek interviewde vandaag Sergey Movsesian…

Carlsen: “Vandaag speelde ik eindelijk enkele sterke zetten”

Met drie leiders en drie leuke affiches kon deze tiende speeldag moeilijk teleurstellen. De twee kwamen namelijk mooi overeen. Aronian koos tegen Adams voor een Catalaan en een zijvariant, die door zijn secondant was voorgesteld (Pc3). “Ik wilde spelen voor een veilige stelling, met een klein plusje, zonder risico’s. Bovendien is Mickey niet zo vertrouwd met theoretische Catalaanse stellingen,” legde Aronian uit.

“Ik denk dat hij niet naar een eindspel moet gaan,” ging Aronian verder. “Toen was het niet meer zo moeilijk om het af te maken. Zijn koning stond volledig buiten spel.” Inderdaad, Aronian profiteerde optimaal van de “wanhoopspoging” (dixit Aronian) van Adams en pikte zijn tweede zege op rij mee.

CarlsenAronian’s co-leider Dominguez had een moeilijke namiddag tegen Magnus Carlsen. Vooral tijdnood speelde de Cubaan parten en toen Carlsen enkele moeilijke zetten speelde, liet de eerste zege voor de Noor niet lang op zich wachten. Eindelijk vonden we Carlsen bereid tot wat commentaar, al lijkt hij genoeg te hebben van de persaandacht voor zijn persoon. Op aansporen van zijn vader stond hij ons toch even te woord.

“Ik heb nu wel gewonnen en over vandaag ben ik wel blij. Ik denk dat ik enkele sterke zetten heb gedaan, maar toch had ik eerder al een gunstige stelling om zeep geholpen. Ik ben wel nog steeds niet tevreden met mijn resultaat tot nu toe.” Of hij tijdens de partij bezig was met zijn gemiste kansen tegen Karjakin en Aronian was Carlsen duidelijk: “Neen, helemaal niet. Ik heb wel wat risico genomen. Hij bood remise, maar ik besloot toch door te spelen omdat ik absoluut wilde winnen. Nu ga ik gewoon kijken en partij per partij spelen en op het einde de punten optellen. Als ik er nog een kan winnen, is het resultaat niet zo slecht.”

Karjakin leek tegen Van Wely op weg naar een 2/2, net als Aronian, maar de Nederlander verdedigde prima en sleepte een halfje uit de brand. Daardoor staat Aronian nu alleen eerste, met een half punt voorsprong op Karjakin.

Grote onduidelijkheid in Radjabov-Smeets eindigt op sportieve remise

Hét “drama” van de dag kwam van Radjabov en Smeets. Radjabov koos voor een variant die niet zoveel gespeeld wordt op topniveau, maar zijn bedoelingen werden snel duidelijk: De Azeri smeet er wat pionnen tegenaan en ramde vervolgens een knap stukoffer op het bord. De chaotische stelling werd nog ingewikkelder toen beide spelers acute tijdnood hadden.

Jan SmeetsMet razendsnel spel klaarde de situatie op en het was duidelijk dat de Azeri snel de zege zou binnenhalen, tenminste als hij zijn 40ste zet zou halen. Zowel hij als Smeets hadden nog maar enkele seconden voor de resterende vijf zetten. En toen gebeurde wat er wel meer durft te gebeuren in dergelijke situatie: Radjabov vlamde een zet op het bord en stootte per ongeluk een stuk om. Smeets hield daarop de klok ingedrukt en vroeg aan Radjabov om het stuk goed te zetten. Door de hevige tijdnood viel de vlag van Radjabov.

Deze liet het daar niet bij en riep er een scheidsrechter bij. Grote verwarring heerste tot de scheids voorstelde om een remise overeen te komen. Beide spelers aanvaardden het voorstel meteen en gingen toen zelfs nog sportief analyseren. De vraag bleef natuurlijk wat de échte beslissing van de scheids zou geweest zijn. In een geïmproviseerde persconferentie lichtte deze toe dat Smeets zou gewonnen hebben op tijd.

RadjabovOok hierover ontstond wat discussie in de perszaal, want Smeets had de klok ingedrukt gehouden én iets tegen zijn tegenstander gezegd, twee zaken die niet reglementair zijn (in dit geval moet de klok stilgezet worden en de scheids geroepen). Dan zou het Radjabov zijn die 2 minuten extra kreeg en het volle punt zou hebben gescoord. Een moeilijke discussie in een moeilijke situatie waarin beide spelers waarschijnlijk fouten hebben gemaakt. Gelukkig voor de spelers werd het opgelost zonder grote ruzies. Los van het gebeurde is het voor Radjabov wel een gemiste kans om de aansluiting met Aronian te houden. Nu staat hij een punt in het rood.

In de B-groep speelden de toppers gelijk (Kasimdzahnov lost Vallejo af op plaats twee, nadat die laatste in het onderlinge duel “disgusting” gespeeld had) en in de C-groep wonnen zowel So als Persson hun partij. De situatie blijft daar dus ongewijzigd.

Vandaag interviewden we Sergey Movsesian, die net als de andere borden vandaag een vrij vlotte remise speelde. We praten over zijn zet c4 tegen het Russisch, over zijn visie op de A en B-groep en zijn verhuis van vorig jaar.

  1. Alex
    Alex28-01-2009

    Wat moet je dan wel doen in zo een situatie?
    Je kan toch moeilijk zelf dat stuk goed zetten, anders ga je zelf nog door je tijd ???

  2. volgjeneus
    volgjeneus28-01-2009

    Of de klok stilzetten en de scheidsrechter roepen? Want tegen dat die er is, staat het stuk al lang weer op zijn plaats.

  3. David Roos
    David Roos28-01-2009

    Altijd grappig, die discussies 🙂
    Het scheidsrechter zijn is toch wel een zware bezigheid ze 🙂

  4. Peter
    Peter28-01-2009

    Reglementair moet je de klok stilzetten

  5. Jan Lagrain
    Jan Lagrain28-01-2009

    Klopt, ik heb het er nu ook bijgezet: puur reglementair gezien had Smeets de klok moeten stilzetten. Dat is ook bevestigd door de scheids hier.

  6. Alex
    Alex29-01-2009

    En, … mocht smeets als hij de klok had stilgezet, zelf dan ook tijd (vb: 2 minuten) bij vragen?

  7. Peter
    Peter29-01-2009

    Ik denk het wel, maar dat weet ik niet zeker. Is er geen scheids onder de lezers?

  8. Alex
    Alex29-01-2009

    @ Peter: In principe mag je tijd bijvragen (als tegenstander onder 3 minuten zit) als tegenstander een onreglementaire zet gedaan heeft. Maar, is een stuk omgooien een onreglementaire zet? Denk het niet, want in blitz mag je onreglementaire zetten opeisen, maar een stuk omgooien wordt niet opgeist, …

  9. Theo2
    Theo229-01-2009

    In een heftige tijdnoodfase moet er altijd een arbiter bij het bord zijn en ik neem ook aan dat dat gebeurd is. Alleen is het in een tijdnoodfase die slechts seconden duurt zelfs voor de snelste arbiter moeilijk om in te grijpen en nog moeilijker om de oude situatie te herstellen.
    Gezien het verhaal lijkt mij dat beide spelers in gebreke zijn gebleven. Radjabov door in zijn tijd een stuk om te stoten en niet terug te zetten, Smeets door de klok in te drukken zonder een zet te doen.
    Het geven van extra tijd aan Radjabov is niet logisch, omdat zijn fout de fout van Smeets inleidde: verkeerd gedrag zou beloond worden. Het toekennen van extra tijd aan Smeets heeft geen invloed op de partij omdat Radjabovs vlag al gevallen was en waarschijnlijk de situatie op het bord (inclusief tijd) niet meer kon worden gereconstrueerd. Uiteraard zou dit wel een optie zijn geweest als hij beide klokken had stilgezet.
    Strikt genomen had de scheidsrechter de zaak niet aan de spelers mogen overlaten, want de tijdsoverschrijding beeindigt de partij. Gezien de overtredingen van beide zijden had arbiter waarschijnlijk wel op grond van artikel 13.4 zelf de partij remise kunnen verklaren door het aantal punten van overtreder Smeets te reduceren tot een half en het aantal punten van overtreder Radjabov tot het maximum aantal van een half punt te verhogen (leden e en f).
    Het zou een zeldzame beslissing zijn geweest, zeker, maar niet tegen de regels en naar mijn idee verdedigbaar. Bovendien zou er nog altijd beroep mogelijk zijn geweest bij de toernooicommissie …

  10. Gonzo
    Gonzo29-01-2009

    De scheidsrechter stond als het goed is naast het bord, bij dit tijdnoodduel. Een stuk omgooien is natuurlijk geen onreglementaire zet, maar voordat je de klok indrukt moet je het stuk wel recht zetten.

  11. Alex
    Alex29-01-2009

    @ gonzo: dat is juist het probleem !!! Hij drukt (Radjabov) wel de klok in!!!

  12. Theo
    Theo29-01-2009

    Toch vind ik het sportief van Radjabov om de remise OK te vinden en er verder “niet te veel spel van te maken”

    Zeker en vast veel professioneler opgelost dan het WK Dames 2008!

    Maar ja, dit zijn dan ook pro’s he, met pro arbiters waarschijnlijk.

  13. 69
    6929-01-2009

    Theo,
    ik vermoed dat je het eerder over het BK Dames 2008 hebt 😉

    Bij mijn weten is het weer ’n heel lange week waarin we ’n beslissing gingen krijgen daarover 😮
    Volgens mij moet dit voor de betrokken partijen enorm moeilijk zijn.

  14. steff
    steff29-01-2009

    In het filmpje op

    http://www.coruschess.com/videogallery.php?year=2009&1233260364

    wordt het voorval ook besproken.

    Als ik me niet vergis is de eerste journalist die Magnus interviewt “onze Jan”.

    Chapeau trouwens, Jan, voor de interviews die je hier publiceert. Steeds interessant en goed voorbereid! Jammer van de kleine Belgische markt…

  15. Joris Pelemans
    Joris Pelemans30-01-2009

    Het gaat hier ook niet om een WK kwalificatie he, Theo. Denk dat hij dan wel minder sportief/professioneler zou zijn…

  16. Theo
    Theo30-01-2009

    Het ging wel over de eindrangschikking van een heel belangrijk topGM tornooi. 1 van de belangrijkste. Als hij die partij won was hij nr2 of zoiets in de tussenstand. Nu zakt hij weg in de rangschikking en zal hij waarschijnlijk niet in de prijzen vallen. En dit tegen een groentje als Jan Smeets.

    Toch vind ik het goed opgelost.
    Echt pro!
    Het WK Dames 08 daarintegen, wat ik als vergelijking aangaf, is een staaltje amateurisme om U tegen te zeggen! Na een half jaar nog geen oplossing.
    Wie van de speelsters heeft er nog iets aan om eind 2009 de titel BK Dames 2008 te ontvangen?!
    Als dat al ooit opgelost geraakt.

    En bij deze topspelers is er zelfs geen heisa. Gewoon een diplomatische oplossing: punt

    Perfect vergelijkbaar als je het mij vraagt.

  17. volgjeneus
    volgjeneus30-01-2009

    Je haalt twee zaken door elkaar hé, Theo. Zowel op het WK Dames als op het BK Dames is er een incident gebeurd. Als je zegt dat het op het WK Dames niet om pro’s gaat, dan is dat een gewaagde uitspraak (waar ik persoonlijk bijna op gevlogen was). Maar uit je uitleg in de vorige post blijkt dat je het eigenlijk over het BK Dames hebt. Dat is natuurlijk heel wat anders.

  18. Theo
    Theo30-01-2009

    Ja, sorry. Ik bedoelde uiteraard BK Dames.

    vergelijking tussen Radjabov-Smeets en BK Dames uiteraard.

    In WK Dames, als ik mij goed herinner was er niet echt een incident en verloor Irina Krush gewoon op tijd waarna ze uit frustratie met stukken smeet.

    Inderdaad, de situatie daar was heel soortgelijk als deze in Wijk aan Zee, nu je het zegt! De stukken vlogen over het bord in tijdnood en dan ging er een speler door zijn (haar) vlag.

    Tja, dat is nu eenmaal eigen aan de snelle tijdscontroles, zeker?

  19. p
    p30-01-2009

    In Wijk zijn er geen snelle tijdscontroles, maar klassieke.

  20. Koen
    Koen30-01-2009

    De vergelijking is om meerdere redenen onzinnig. De partij tussen Krush en Zatonskih was een beslissingblitzpartij in het Amerikaans kampioenschap voor dames. De situatie was anders en voor blitz gelden andere regels dan voor klassiek schaak. Om een partij tussen topgrootmeesters te vergelijken met de partij uit het Belgisch kampioenschap lijkt me ook weinig zinvol.

    Wie Radjabov door de jaren heen een beetje gevolgd heeft, zal wel in de gaten hebben dat het niet de persoon is die sportiviteitsprijzen binnenhaalt (wel een geweldige speler natuurlijk). Zijn lichaamstaal in het filmpje van Chess.fm weblog lijkt ook iets van opluchting uit te stralen. Zoals op andere websites door verschillende deskundigen op het gebied van het reglement ook al is opgemerkt, is Radjabov uiteindelijk diegene die het meest gelukkig met de uitslag mag zijn.

  21. Joris Pelemans
    Joris Pelemans31-01-2009

    Grappig, die filmpjes op de tornooiwebsite! En uiteraard interessant ook, wist niet dat die er waren…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.