Elfde ronde zet Wijk Aan Zee op zijn kop

DominguezIedereen die dacht dat een echte schifting was gebeurd in de 10de ronde, kwam vandaag bedrogen uit. Dominguez sloeg terug met een overwinning tegen leider Aronian. Ook de nummer twee in de stand ging eraan, tegen Gata Kamsky. Radjabov en Movsesian wonnen ook met zwart.

De stand is daardoor helemaal overhoop gehaald en er zijn terug 4 leiders: Dominguez, Movsesian, Radjabov en Aronian. Alles is nog mogelijk…

Dominguez profiteert van een flaterende Aronian

Het was een uitgemaakte zaak: Aronian bijhalen was enkel voor nummer 2 Sergey Karjakin weggelegd. Radjabov, Movsesian en Dominguez volgen op een punt en moesten rekenen op een “onmogelijke” 2.5/3 om Aronian bij te halen (rekenend op minimum drie remises van de Armeen).

Maar er was nog een scenario: Aronian verliest in de tiende ronde de topper tegen Leinier Dominguez en dan was alles mogelijk. Het eerste deel van dit scenario werd waarheid toen Aronian in de problemen kwam tegen een tactisch spervuur van Cubaanse raketten. Dominguez won een stuk en de rest was een koud kunstje, vooral dankzij de zwakke, zwarte koning. 1-0.

KamskyDé kans voor Karjakin, maar die had een zware dag tegen Gata Kamsky. De ervaren Amerikaan droogde de Oekraïner af in een gesloten stelling, die niet zo gesloten was als het leek. 1-0, een tweede verrassing!

Plots lag het veld helemaal open en zowel Movsesian, Carlsen als Radjabov konden terug mee aan de leiding springen. Radjabov toonde dat hij weinig inzat met de gebeurtenissen van de vorige ronde tegen Smeets en reageerde, zoals hij zelf in een eerder interview met Schaakfabriek aangaf, professioneel. Opnieuw koos de Azeri voor zijn Koningsindiër, maar nu kreeg hij tegen Wang Yue wél spel met zijn favoriete opening. Radjabov ruilde af naar een gunstig eindspel met actieve stukken en de winst was slechts een kwestie van techniek. 0-1, Radjabov meteen terug leider.

Ook Movsesian rammelde vandaag aan het pak en koos voor een agressieve aanpak van Van Wely’s 1. c4. Geleidelijk aan kreeg Movsesian spel en zijn vrije h-pion besliste de zaak: 0-1. Ook Movsesian terug leider.

Carlsen remiseerde tegen Moro, waardoor alles helemaal open ligt. Vier leiders en twee achtervolgers op een half punt. Het slotweekend belooft razend spannend te worden (en is te volgen op deze website).

CaruanaIn de B-groep won leider Short met zwart van concurrent Navara en sloeg Caruana toe tegen de zwalpende Sasikiran. Kasimdzhanov probeert momenteel nog te volgen in een eindspel tegen Mecking. Short blijft in ieder geval leider, met een half punt voor Caruana. De laatste ronde is… Caruana-Short.

In de C-groep was het ook een belangrijke dag. Persson verloor vandaag van Bitalzadeh, terwijl Wesley So van Bosboom won. So is nu de nieuwe leider en de voorlaatste ronde is… Persson-So.

  1. Patrick
    Patrick30-01-2009

    de laatste ronde is Cuarana – Short , belangrijk detail zal Fabiano met me eens zijn denk ik 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.