En toen waren ze nog met… 6!

CarlsenEen bijna ondenkbaar scenario ontplooide zich vandaag in “De Moriaan”: De vier leiders (Aronian, Dominguez, Movsesian en Radjabov) remiseerden terwijl de twee achtervolgers (Karjakin en Carlsen) een vol punt scoorden. Door die zeges zijn er niet langer vier, maar wel zes leiders bij het ingaan van de laatste ronde. Dat is een unicum in Wijk Aan Zee.

Intussen is Wesley So op een zucht van de zege in de C-groep nadat hij de topper van concurrent Persson won. Schaakfabriek sprak vandaag met So over zijn toernooi, toekomst en schaken in de Fillipijnen…

Nooit eerder gezien slot in Wijk Aan Zee

Het toernooiverloop in Wijk Aan Zee kent dit jaar een uniek verloop. Het is immers de eerste keer in de geschiedenis van het toernooi dat ze met 6 leiders de slotdag ingaan.

Het begon met een relatief snelle remise tussen Vassily Ivanchuk en Leinier Dominguez. Zij werden iets later gevolgd door Movsesian en Radjabov, wiens onderlinge duel zeker niet zonder venijn was, maar waar de scherpe kantjes er snel af waren.

AronianDe vierde leider die remise speelde, was Levon Aronian. Zijn remise had wat meer voeten in de aarde. De Armeen leek degelijk te staan, maar beoordeelde de stelling zelf als “roughly equal”. Plots begon hij echter pionnen te offeren. “Dat was totaal onnodig, dat was echt dom van mezelf.” Moro leek kansen te hebben, zeker omdat Aronian in zware tijdnood kwam. Met nog enkele seconden op de klok haalde de Armeen zet 40 en vierde dat met een glimlach naar iemand in het publiek.

“Ik dacht dat ik die man kende, maar hij had een hoed op. Toen hij die hoed afzette, bleek dat ik hem helemaal niet kende. Dat was eigenlijk wel grappig en daar was ik samen met Nigel Short over aan het lachen.” Op de vraag of het enkel dat was waar hij het met Short over had, antwoordde Aronian droog: “Waar zou ik anders over kunnen praten met Nigel.” Zijn typische humor toonde al aan dat Aronian al bij al tevreden was dat hij het op een remise had kunnen houden. Moro was daar ogenschijnlijk niet zo blij mee en weigerde (opnieuw) een reactie te geven.

De remises van de leiders gaf aan de twee achtervolgers de kans om in te lopen. Sergey Karjakin vloog er met wit dan maar volop in. Adams moest al snel alle zeilen bijzetten, maar kon niet verhinderen dat zijn stukken op erg manke velden terechtkwamen. Karjakin maakte er weinig woorden aan vuil en knalde de 1-0 op het bord.

KarjakinEen knappe zege van de scherp spelende Karjakin, die zijn zege vooral te danken had aan zijn goede voorbereiding. “Ik was duidelijk beter voorbereid dan Adams vandaag. Ik had enkele nieuwe zetten in gedachten en anticipeerde goed op de plannen van mijn tegenstander. Morgen tegen Dominguez zal ik er nog eens volop voor gaan,” straalde hij.

Nog een stralend gezichtje enkele minuten later. Magnus Carlsen had een droog ogende stelling tegen Smeets vakkundig omgezet in een winnende aanval. Samen met de beperkte tijd van Smeets was het voor Carlsen een koud kunstje. “Ik had al genoeg Slavische verdedigingen gehad, dus ik koos voor een weinig geziene variant. Ik wilde eigenlijk vooral een normale stelling spelen waar Smeets niet zo vertrouwd mee was. Ik was dat ook niet, maar dan kon ik hopen op een man tegen man-strijd en zo is het ook gegaan,” legde de Noor zijn visie op de partij uit. 1-0, ook Carlsen staat plots mee aan kop.

Het spreekt voor zich dat de laatste speeldag uitermate onvoorspelbaar is. De vraag is of sommige spelers durven te speculeren op remises van alle andere concurrenten. Dat dat gebeurt, is mogelijk maar lijkt weinig waarschijnlijk en er wordt dus een stevige strijd verwacht.

Persson-SoDie strijd was er vandaag al in de C-groep. Daar stond met Persson-So een onvervalste topper op het programma. So had als leider een half punt meer dan Persson, zodat die laatste verplicht was voluit voor de winst te gaan. Zo gezegd, zo gedaan en Persson dacht even een goede stelling te krijgen. Toen zakte het plots als een pudding in elkaar en So won een dame en ook de partij. 0-1, de zege in de C-groep was binnen. Althans, dat dachten we, want Anish Giri won met wit knap van Leon Hoyos en volgt nog op een punt.

Normaal gezien is So sowieso zeker dankzij de scheidingspunten, maar dat is momenteel nog niet bevestigd. Schaakfabriek had een interview met Wesley So over zijn toernooi en zijn carrière. De vriendelijke So verstond niet alle vragen even goed, maar deed zijn uiterste best om uit te leggen hoe het er aan toe ging. Het interview kan je onderaan bekijken.

In de B-groep blijft het eveneens razendspannend. Caruana remiseerde met zwart en rekent morgen op zijn witpartij tegen Short om nog kans te maken op de eindzege. Als Caruana daarin zou slagen, zou hij voor nog een speciaal iets zorgen: de Italiaan wint dan immers àl zijn witpartijen (6/6). In een kort interview met Schaakfabriek merkte hij op dat dit wel mooi was, maar dat zijn -2 met zwart ondermaats genoemd kan worden. Morgen tegen Short belooft hij er alvast volledig voor te gaan. Dat zal ook moeten, want Short is niet langer alleen leider. Kasimdhzanov won van L’Ami en hijst zich naast de Brit. Tegelijkertijd is Volokitin dankzij een zege tegen Navara ook genaderd tot op een half punt. Ook de B-groep belooft dus erg spannend te worden.

In het interview zitten enkele “wiebelende” beelden, door de drukte in de analysezaal op het moment van opname (en de duwtjes die onze cameraman van dienst kreeg). Onze excuses daarvoor.

  1. Theo
    Theo31-01-2009

    Ja lap, we gaan hier weer “4 winnaars” hebben, ik zie het al! :S

  2. Geert Bonhomme
    Geert Bonhomme31-01-2009

    Kleine pronostiek :
    G. Kamsky – S. Movsesian 0-1
    M. Adams – L. van Wely 1/2-1/2
    L. Dominguez – S. Karjakin 0-1
    A. Morozevich – V. Ivanchuk 1/2-1/2
    J. Smeets – L. Aronian 0-1
    Y. Wang – M. Carlsen 0-1
    T. Radjabov – D. Stellwagen 1-0

    Volgens mij vooral véél winst door zwart ?

  3. Jan Lagrain
    Jan Lagrain31-01-2009

    Leuk, ik doe ook mee 🙂

    Kamsky-Movsesian 1/2
    Dominguez-Karjakin 1-0
    Smeets-Aronian 0-1
    Wang-Carlsen 1/2
    Radjabov-Stellwagen 1-0

  4. Joris Pelemans
    Joris Pelemans01-02-2009

    Kamsky-Movsesian 1/2
    Dominguez-Karjakin 1/2
    Smeets-Aronian 0-1
    Wang-Carlsen 1/2
    Radjabov-Stellwagen 1-0

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.