Karjakin wint Corustoernooi

Dominguez-KarjakinNa een razendspannende speeldag is er één winnaar uit de bus gekomen: Sergey Karjakin won met zwart van medekoploper Dominguez na een adembenemende partij, terwijl de vier andere leiders niet konden winnen.

In de C-groep stelde So zijn zege snel veilig, maar in de B-groep was het wachten tot in de latere uurtjes om zekerheid te hebben over de winnaar en dat werd erg verrassend Fabiano Caruana, die een hopeloze situatie omzette in een overwinning. Vandaag interviewde SF de winnaar…

Aronian laat secondant roken

Zes koplopers. Veel partijen om in de gaten te houden dus. De eerste van de zes die klaar was, was Levon Aronian. De Armeen koos erg verrassend voor het Siciliaans. “Ik denk dat dat de eerste keer in jaren is,” lachte zijn secondant Rodhstein. “We hebben het ook gisteren pas beslist. Levon wilde absoluut op winst spelen, dus moesten we wel iets bedenken. Trouwens, als hij wint, heb ik beloofd om te stoppen met roken. Het is dus een belangrijke dag voor mij.”

AronianHet voordeel dat Aronian uit die verrassende openingskeuze haalde, was een enorm tijdsvoordeel. Smeets had ongeveer een uur minder op de klok na 20 zetten. Maar Aronian speelde niet al te nauwkeurig en stond plots voor een voldongen feit: ofwel zijn zwarte loper ruilen en minder staan, ofwel herhaling van zetten doen. De Armeen koos dan maar voor het laatste in de hoop dat de andere partijen ook op remise zouden eindigen.

Lange tijd zag het er goed uit voor Aronian. Radjabov raakte met wit niet verder dan een puntendeling met Stellwagen, nadat die de opening prima had aangepakt. “Ik stond simpelweg minder,” dacht Radjabov, “dus trok ik mijn conclusies en bood ik zelf remise.” Sergei Movsesian kon nooit aanspraak maken op een écht voordeel tegen Kamsky en het toreneindspel was potremise.

KarjakinEr waren dus nog twee kandidaten: Magnus Carlsen en Sergey Karjakin. Karjakin leek op een herhaling van zetten aan te sturen, maar gaf achteraf aan waarschijnlijk zelf af te wijken als Dominguez erop in zou gaan. Dat deed de Cubaan niet en hij besloot volop voor de winst en een glorieuze eindzege te gaan.

In een razendscherpe stelling leek hij ook effectief kansen te hebben. Dominguez offerde een kwaliteit, maar had zijn stelling waarschijnlijk overschat en moest lang nadenken om niets te vinden. Met nog 9 seconden voor 10 zetten, zag het er plots beroerd uit. Karjakin zette druk door snel te spelen en maakte geen fouten meer. Toen Dominguez de 40ste zet haalde, was het kalf al verdronken. 0-1. Karjakin al zeker van de toernooizege.

Of die gedeeld zou zijn of solo, hing af van Wang Yue, die met wit Carlsen partij gaf. De Noor koos voor een droge opening en leek erg weinig te hebben. Toch slaagde hij erin de stelling naar zich toe te trekken en kon rekenen op een duidelijk voordeel qua activiteit. Het voordeel verzandde echter snel en plots kwam Wang zelfs een pion voor. Dat duurde niet zo lang en de partij bleef spannend. Karjakin zat intussen in volle spanning te wachten en ging een ommetje maken in het koude en winderige Wijk Aan Zee.

Wang-CarlsenWang was met zijn centrumpionnen gaan lopen, terwijl Carlsen alles bleef proberen. Maar de stelling van de Noor was minder en in het forceren van de zaken, miste hij plots 61. f6!! Carlsen was eraan voor de moeite en “scoorde” zo in zijn laatste ronde toch nog een eerste nederlaag. Moedig geprobeerd, maar niet zo goed gespeeld.

Met Sergey Karjakin kent Wijk Aan Zee een verrassende, maar verdiende winnaar. De Oekraïner speelde, samen met Dominguez, het meest agressieve schaak van de viertien deelnemers. Hij had ook het geluk aan zijn zijde, een combinatie die dodelijk is. Voor Karjakin, die nog steeds de jongste GM aller tijden is, is dit een opsteker. Hij stapt uit de schaduw van Magnus Carlsen (ook al blijft het de vraag hoe hij in die schaduw is geraakt) en heeft nu een plaatsje bij de absolute wereldtop. Karjakin krijgt als toetje nog de eer om de jongste winnaar van Wijk Aan Zee ooit te zijn (ongedeelde winnaar dan, welteverstaan). Onderaan dit artikel kan je een kort eindinterview met de toernooiwinnaar bekijken, waarin hij praat over zijn geheim, zijn revanchegevoelens en natuurlijk over zijn toernooi.

Short verknalt gemaakt punt en eindzege

In de B-groep kwam de eerste verrassing er al na enkele minuten. Rustam Kazimdhzanov wilde niet in remise berusten en pakte uit met de Pirc-verdediging. Een erg eigenaardige stelling verscheen op de 64 velden. Motylev kreeg daarin drie stukken voor een dame, een verhouding die later veranderde in een toren en twee stukken voor de dame.

Intussen dreef Nigel Short Fabiano Caruana tot het uiterste. Caruana was in hevige tijdnood bijzonder dicht bij zijn eerste witte puntenverlies, maar slaagde erin de situatie te rekken. Short deelde de lakens uit, maar plots liep er vanalles mis voor Short: eerst miste hij de winst, dan de eeuwig schaak. Caruana snapte er zelf ook niet zoveel van, maar liet die kans niet meer liggen. 1-0, een enorme stunt, 6/6 met wit én de eenzame toernooizege en een plaats in de A-groep volgend jaar. Een opvallende winnaar, die zelf aangaf veel geluk te hebben gehad. Caruana wipt zo in twee jaar tijd van groep C naar A.

Anish GiriIn de C-groep legde David Howell Wesley So niets in de weg. So kreeg zijn vlotte remise én dus de promotie naar de B-groep volgend jaar. De verrassing van het toernooi was de piepjonge Anish Giri, die zijn derde GM-norm scoorde en binnenkort GM zal zijn. Giri probeerde nog een harakiri in de laatste ronde tegen Harika, maar raakte niet verder dan een gelijkspel. Giri is een van de weinigen die de IM-titel nooit gehad zal hebben. Door administratieve problemen was hij immers nog steeds FM. “Ik wilde eigenlijk de sterkste FM ooit worden,” lachte Giri, die de tweede plaats deelt met Tiger Hillarp Persson, die zijn laatste ronde nog won.

Wijk Aan Zee zit erop. U kan in de loop van de week wel nog een lang interview verwachten met Henrik Carlsen, de vader van. Onze foto’s (meer dan 150) kan u hier bekijken. Voor de Nationale Interclubs verwijzen we u graag door naar de partijensite van Valery Maes. We kunnen wel al meegeven dat Eynatten de leiding heeft genomen na een 6-2 zege, terwijl Wirtzfeld niet verder raakte dan 4.5-3.5. Enkele partijen lonen zeker de moeite om na te spelen.

  1. Draw
    Draw02-02-2009

    Analyse vd gokchinees:

    Morozevich , ivanchuk, dominguez en de 3 nederlanders goed ingeschat.

    Grootste missers:
    Karjakin en Y. Wang

    bijna correct: aronian, radjabov en dominguez

    Niet vermeld maar toch boven de verwachting: Movesian

    Besluit: de gokchinees is veel geld kwijt door karjakin. Wang Y was een foute gok.

  2. Jan Lagrain
    Jan Lagrain02-02-2009

    Het ligt de Chinees toch beter dan nationale kampioenschappen 🙂

  3. Theo
    Theo02-02-2009

    Het is wel leuk om Karjakin zo te zien scoren! Hij bewijst hiermee dat hij in de absolute wereldtop thuishoort! 1750 is zijn ware niveau al zeker. Minstens.
    Hij staat niet langer in de schaduw van Magnus!

  4. Theo
    Theo02-02-2009

    OOPS… 2750 uiteraard!!! hahahahah LOL @ 1750 😀
    Dat zou hij niet graag horen, denk ik 😉

    1750 niveau was hij vermoedelijk op 7jarige leeftijd!

  5. Ruben
    Ruben02-02-2009

    2750 bedoel je zeker 😉 ?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.