Topalov en Kamsky starten met puntendeling

Topalov-KamskyVandaag zijn twee grote schaakevenementen begonnen: het Aeroflot Open én nog belangrijker: de WK-kandidatenmatch Topalov-Kamsky. Die laatste bracht meteen een interessant schouwspel, waarin Kamsky lange tijd de betere kansen leek te hebben. Toch eindigde de partij uiteindelijk op remise. Ook opmerkelijk was de aanwezigheid van Playchess…

In Moskou is met de Aeroflot Open een van de meest prestigieuze open toernooien ter wereld begonnen. Mamedyarov is de topfavoriet, maar speelde al meteen remise…

“The broadcast rights are being violated by Chessbase on its software Playchess”

Topalov-Kamsky is dan eindelijk begonnen, nadat de originele editie, die in november gepland was, even uitgesteld was. De match kadert in de nieuwe cyclus van het wereldkampioenschap. De winnaar van de match speelt later dit jaar immers een titelkamp tegen wereldkampioen Anand. De inzet: dé wereldtitel.

Inzet genoeg dus. Topalov is zonder meer de grote favoriet. Hij is de nummer 1 van de wereld en boekte enkele prima prestaties in aanloop naar dit toernooi: winst in Nanjing, een goede score tijdens de olympiade in Dresden en natuurlijk de zege in de Grand Slamfinale in Bilbao. Kamsky zette daar weinig tegenover en moét wel vrede nemen met het feit dat elke overwinning van zijn kant als een verrassing zal worden aanzien. Het spreekt dan ook voor zich dat, net als in vele andere matchen, de psychologische oorlogsvoering belangrijk zal zijn. Kamsky begon alvast door te stellen dat er te veel licht in de speelzaal is. Dit statement werd vergezeld met de vraag om zwarte doeken voor de ramen te hangen.

Topalov-KamskyHet belooft ook op het bord een boeiende match te worden. Topalov en Kamsky zijn immers twee rasechte kemphanen, die de strijd niet uit de weg gaan. Deze stelling werd vandaag bevestigd tijdens de eerste partij van de match. Topalov offerde een pionnetje voor actief spel, maar Kamsky (die de modieuze Grunfeld had gekozen) reageerde uitstekend en kreeg zelfs een voordeel. Veel tijd had de Amerikaan echter niet meer en hij koos voor de veilige weg: remise. Een mooi begin.

Veel schaakfans volgen de partij met de bekende Chessbase-software Playchess. Op de officiële site verscheen plots het volgende bericht:

Currently the broadcast rights are being violated by ChessBase on its software PlayChess.

De partij mag enkel uitgezonden worden door die instanties die toestemming hebben gekregen en blijkbaar was Playchess daar niet bij. Volgens Chessvibes een bevestiging dat de organisatie in Sofia en Chessbase al lange tijd in de clinch liggen met elkaar en dat zou wel eens kunnen kloppen. Het is in ieder geval een opmerkelijke melding.

Aeroflot start

In Moskou is vandaag ook De Aeroflot Open gestart, een van de allersterkste open toernooien ter wereld. Mamedyarov en Bacrot zijn topfavoriet, maar krijgen concurrentie van een hele hoop 2600+’ers. Vandaag moest de Shaq al meteen tevreden zijn met remise tegen Mattheus Bartel. De site van Aeroflot is volledig in duigen gevallen en om alle resultaten te zien, zal u dus nog even moeten wachten.

Foto’s van de officiële site

 1. Wim
  Wim17-02-2009

  Als ze nu de andere sites die de rechten overtraden er ook hadden bij gezet hadden we kunnen kiezen.

 2. Iemand
  Iemand18-02-2009

  Zolang Playchess geen videobeelden van uit de zaal laat zien is er toch niets aan de hand? Het uitzenden van de zetten van een schaakpartij is toch hetzelfde als het berichten over een objectief nieuwsfeit.

 3. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye18-02-2009

  eerste ronde gaat op punten naar Kamsky. Benieuwd of Topalov de Najdorf bovenhaalt vandaag.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.