Criterium is gestart in Geel

Stief GijsenHet criterium is dood, leve het criterium! Anderhalve maand na de laatste speeldag in Brugge is het nieuwe seizoen in gang geschoten in Geel. Geen overlapping met het Gentse krokustoernooi, waardoor de bezetting aardig was. De succesvolle formule met een open A-toernooi, gecombineerd met alle jeugdreeksen vanaf de -16 blijft behouden.

Uiteindelijk kwamen er twee winnaars uit de bus: Glen De Schampheleire en Stief Gijsen. Die laatste won het onderlinge duel én de titel…

Stevig deelnemersveld in Geel

Een jeugdtoernooi waar ook volwassenen aan mogen meedoen. Het klinkt idioot, maar het is wel de basis van de toenemende populariteit van de criteriumtoernooien, een formule die momenteel ondenkbaar is geworden in ons schaakland. Vandaag werd er gestart in Geel.

Niet meteen het Linares van het schaken, maar toch kunnen we spreken over een aardig deelnemersveld. 10 2000+’ers met de Duitser Jurgen Bock (2278) en Glen De Schampheleire (2256) als grote favorieten. Ook Roel Hamblok, Stefan Colijn, Stief Gijsen, Arno Bomans en Hendrik Ponnet zouden ernstige kandidaten zijn voor de eindzege.

Na zeven rondes bleven er twee spelers over met 5.5/7: De Schampheleire en Gijsen. Zij hadden een halfje meer dan Bock, Bomans, Hamblok, Colijn en Ponnet. Een gelijke stand betekent ofwel testmatchen, ofwel een scheidingssysteem. Het was uiteindelijk de onderlinge partij die de beslissing bracht en die was gewonnen door Stief Gijsen. Die wint daardoor enigszins verrassend het eerste criterium van het jaar.

De criteriumtoernooien bestaan uit verschillende leeftijdscategorieën. Niet enkel de open A-reeks is de moeite waard, want in iedere jeugdreeks kan je wel zien wie de sterkste jeugdspelers van het moment zijn. Een overzicht:

-16:
1. Yordi Schaeken 6,5/7
2. Pieter Reyniers 5,5/7
3. Sander Vandevenne, Dieter De Ridder, Wouter Ghyselen 5/7

-14:
1. Reinaert Verstraeten 6,5/7
2. Joris Verhelst, Ruud Van Meegen 5,5/7
4 . Gilles Debouver, Nathan De Strycker, Maarten De Vleesschauwer 5/7

-12:
1. Wolff 6,5/7
2. Senders 6/7
3. Sterck 5,5

-10:
1. Demarre 7,5/9
2. Beukema J 7/9
3. De Block, Beukema C 6,5/9
5 . Claeys, Jalalijam 6/9

-8:
1. Faybish 7,5/9
2. Verheyen, Tomme, De Pauw 7/9
5 . Ghyselinck 6/9

Alle uitslagen kan je bekijken op de site van de Geelse Schaakclub en de site van de criteria. Dit is nog een site van de criteria. Stof genoeg!

 1. Wouter Schuurbiers
  Wouter Schuurbiers23-02-2009

  Jeej, ik heb mijn score van het Vlaams Kampioenschap zowaar ver”twee-en-tweederde”voudigd 😀

 2. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck23-02-2009

  Prachtige organisatie, de website van het Jeugdcriterium is: http://www.jeugdschaakcriterium.be/
  Voor de tussenstanden na Geel zal het in de loop van de week gebeuren op deze website. Hier kan men ook de kalender vinden.

 3. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck23-02-2009

  Ben nog iets vergeten melden, de eindwinnaars van elke reeks krijgen een speciale beker boven hun verdiende geldprijs.

 4. Harry Szöke
  Harry Szöke24-02-2009

  Een dikke proficiat Stief. Klasse!

  De andere winnaars ook proficiat en eigenlijk iedere deelnemer proficiat. “Het criterium is dood, leve het criterium!” het schaken zit duidelijk weer in de lift.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.