Topalov is de uitdager van Anand

Topalov-KamskyNa een spectaculaire overwinning in de voorlaatste ronde is Veselin Topalov al zeker van de eindzege. Hij staat twee punten voor op Kamsky en met nog één partij te gaan is dat verschil onoverbrugbaar.

Topalov is daarmee niet alleen zeker van de matchzege, maar hij zal later dit jaar dus opnieuw een gooi naar de wereldtitel kunnen doen. Hij is immers dé uitdager van Vishy Anand, in wat een uitermate boeiende tweekamp belooft te worden…

Topalov maakt de klus af

Weinigen hadden Kamsky échte kansen toegedicht in zijn tweekamp met Topalov. De nummer één van de wereld zou zijn suprematie tonen en zijn goede vorm na de sterke prestaties in Bilbao en Nanjing voortzetten.

Tijdens de match leek er even meer strijd te komen dan verwacht. Kamsky won de vierde partij en met een gelijke stand halfweg was alles nog mogelijk. Bovendien had Topalov nog niet écht schitterend gespeeld en had hij in de partijen nauwelijks overwicht.

In de tweede helft van de match is Kamsky dan toch gekraakt. Na een onnodige blunder in de vijfde partij stond de Amerikaan op achterstand. In de laatste ronde had hij echter nog wit, dus werd uitgekeken naar de voorlaatste ronde. Zou Topalov de klus met wit willen afmaken? Of zou hij alles op twee remises zetten?

Uiteindelijk werd het het eerste. Het bord had niet veel tijd nodig om compleet in brand te staan. Een rustige Fransman ontaardde toen Topalov een pion offerde en in de daaropvolgende zetten werd het er niet eenvoudiger op. De Bulgaar bleef een pion in het rood staan, maar creëerde zelf een levensgevaarlijke vrijpion op d6. Kamky’s vrijpion op a3 was een stuk makkelijker te neutraliseren en toen Topalov erin slaagde te promoveren, was het einde van de partij en de match een feit. 1-0, 4.5-2.5.

Later dit jaar mag Topalov Anand uitdagen voor een nieuwe wereldtitelmatch. Twee spectaculaire spelers die eerder al prachtige duels gespeeld hebben. Eén bedenking: de organisatie van de match staat nog niet vast. Het wordt dus bang afwachten of FIDE iets uit zijn hoed getoverd krijgt…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.