Aronian start uitstekend in Nice

AronianIn Nice is vandaag het Amber Rapid-blindfold-toernooi begonnen. Een traditie, maar niet zomaar een: voor een enorme prijzenpot spelen de spelers zowel een rapid als een blindschaaktoernooi, wat ieder jaar voor een schitterend spektakel zorgt.

Met het sterkste deelnemersveld ooit belooft deze editie alvast ook de moeite te worden en op dag 1 zagen we al meteen een interessante mengeling van blunders en genialiteiten. Titelverdediger Levon Aronian startte het best met 2/2…

Monaco Amber in Nice

Het Monaco Ambertoernooi heeft zich sinds vorig jaar gevestigd in Nice (net naast Monaco). Voor de rest is de ijzersterke formule hetzelfde gebleven: iedere ronde een tweekamp rapid en blindschaak.

Het Ambertoernooi heeft zijn naam te danken aan de dochter van de steenrijke organisator Joop Van Oosterom. Van Oosterom kan je perfect een mecenas noemen. Met een totale prijzenpot van 216 000 euro is het toernooi een van de best betaalde ter wereld, zeker omdat de deelnemers vooral voor hun plezier kunnen meespelen.

Daar draait het immers om: plezier. De wereldtop knokt voor elk punt, maar durft tegelijkertijd ook wat experimenteren, wat soms tot leuke situaties leidt. Zo won Levon Aronian twee jaar geleden van Veselin Topalov met 1. f4, een zet die Aronian nooit eerder had gespeeld op dat niveau.

Diezelfde Aronian liet die folietjes vorig jaar achterwege en verpletterde zijn concurrenten om met een ruime voorsprong te winnen. Ook dit jaar is Aronian topfavoriet, maar dan moest hij op de eerste dag wel opletten dat hij niet opnieuw 2-0 aan de broek kreeg tegen zijn zwarte beest Ivanchuk. In Linares werd Aronian’s toernooi in de verdoemenis gespeeld door de Oekraïner, maar vandaag draaide het totaal anders uit. Chucky speelde verrassend laks en snel en liet zich zowel in de blindpartij als in de rapidpartij compleet murw spelen. 2-0 voor Aronian, een start die kan tellen en die geen van de andere spelers hem nadeed. Alle andere wedstrijden eindigden op 1-1.

Anand-LekoHet leukste onderdeel is het blindschaak. Morozevich, Kramnik en Anand zijn er meester in en laten dikwijls prachtige staaltjes zien. Een leuke zege kwam er van Anand met wit tegen Leko. Anand had al een goede partij gespeeld en kwam na 35 zetjes blindschaak met deze leuke combinatie op de proppen. Leko heeft net 34… Dg5 gespeeld, waarop de wereldkampioen uitpakte met 35. Lxf7! Txf7 36. Dh8!! en de boeken konden dicht. Niet uitzonderlijk, maar toch een leuk moment voor een blindpartij.

Carlsen-KamskyInherent aan die blindpartijen zijn het grote aantal blunders en ook vandaag ontsnapten we er niet aan. Een moeilijk moment was er voor Gata Kamsky in zijn openingspartij tegen Magnus Carlsen. Kamsky heeft de opening behoorlijk gespeeld en staat in een onduidelijke stelling waarschijnlijk niet slechter. De Amerikaan was er rotsvast van overtuigd zijn stelling hier gevoelig te verbeteren: 15… Lb3?? 16. axb3! Oops, de pion stond wel degelijk nog op a2.

Twee goede voorbeelden van wat de rest van het toernooi nog zal brengen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.